Sustainability

Jak nejlépe recyklovat kosmetické obaly?

Malé změny dělají velké věci. Svět možná nezachrání, ale někde se začít musí.
Kosmetické značky stále častěji řeší dopad svých složek na životní prostředí. Pokrok je pomalý i přesto, že byla loňský rok zakázána nerozložitelná plastová peelingová zrníčka, která mají prokazatelně negativní vliv na mořské ekosystémy. Na Havaji dokonce prošel zákon, který zakazuje používání oxybenzonu a ethylhexyl metoxycinamátu, dvou chemických filtrů v opalovacích krémech, které poškozují korálové útesy. Měli bychom tedy přehodnotit to, čím se mažeme na pláži pro dobro naší planety. Otázkou zůstává, co dělat se všemi obaly od kosmetiky? 

Využijte staré kompakty od make-upu

Až nastane apokalypsa a dostanete se na pomyslné dno svého pudru Chanel, nevěšte hlavu. Vyčistěte jej a použijte jako šperkovnici na prsteny a řetízky. V kanceláři je využijete na skladování post-it bločků a spony. 

Váza ze svíčky

Vybírejte si obaly, které jsou krásné a praktické natolik, že je budete chtít mít napořád. Skleněné kelímky od očních krémů jsou jako dělané na cestování. Můžete do nich přelít svůj oblíbený cleanser nebo krém. Nedovetete si představit poličku bez svíčky Diptyque? Po vypálení vosku poslouží sklenka jako nádoba na odličovací tamponky, tyčinky do uší a gumičky. Já do nich klidně dávám květiny. (Nejlépe vosk ze sklenek dostanete tak, že je přes noc dáte do mrazáku a ráno ho vydloubnete pomocí nože.)

Vypněte vodu

Agentura pro životní prostředí odhaduje, že pokud necháte vaši baterii běžet po dobu pěti minut (třeba když si čistíte zuby a myjete obličej), můžete zbytečně spotřebovat až 10 litrů vody denně. Plná vana přijde na 135 litrů a každých pět minut sprchování na 40 litrů. Pořiďte si proto eko sprchovou hlavici a luxusní koupel plnou nadýchané pěny čas od času nahraďte rychlou sprchou. Plastové tubičky od krémů a sprchových gelů rozstřihněte v půlce. Dost často je v nich ještě dost produktu na několik použití.

Nakupujte rozumně

Chcete make-up zadarmo? Kdo by nechtěl! MAC cosmetics vybízí své zákazníky k tomu, aby snížili množství odpadu s programem Back to MAC. V čem spočívá? Nashromážděte šest prázdných obalů MAC - počítají se tubičky od rtěnek, řesenek, očních stínů, pudrů a make-upů, přineste je do obchodu a dostanete rtěnku dle vlastního výběru gratis. U Kiehl's je to podobné - za 10 prázdných lahviček získáte full size balení balzámu na rty. A co by to bylo za život bez pleťové masky? Za 5 prázdných čistých kelímků s víčky dostanete od Lush čerstvou masku dle vašeho výběru.