Sustainability

Pět kroků, jak si snadno a rychle vytvořit ekologičtější a smysluplnější beauty rutinu

Můžete se vymlouvat, že největší změnu v ekologii a udržitelnosti mohou udělat jen velké firmy, ale každý by měl začít u sebe. Jde to jednodušeji, než si možná myslíte. Užijte si lepší pleť i vlasy s čistší karmou. Beauty editorka Vogue vás provede cestou, na jejímž konci budete mít (alespoň trochu víc) jasno, co a proč dělat a čemu se naopak vyhnout.
Foto: David Vasiljevic
YSL Beauty spouští program Rewild Our Earth na záchranu biodiverzity v Kolumbii a na Bahamách. Giorgio Armani už roky jede svou kampaň Acqua For Life ve spolupráci se Spojenými národy, za každý prodaný flakon parfému My Way vysadí strom. Guerlain se intenzivně zaměřuje na ochranu včel. Dior opouští celofán a redukuje obalové materiály. Kevyn Murphy u příležitosti Dne Země 2024 nechal ve spolupráci se značkou Sprout vyrobit tužku na oči, kterou následně můžete zasadit – na jejím konci je malá kapsle se semínky. Refilly rtěnek, pudrů, krémů i vůní se stávají novým standardem – nebo by alespoň měly. Pořád ale čelíme obrovské nadprodukci všeho.
Za jedinou minutu se na světě prodá jeden milion plastových lahví, v průměru za rok spotřebujeme něco málo pod pět trilionů plastových tašek. Plast rovná se zlo? Spíš jeho množství, které konzumujeme. Podle Euromonitor International se ročně prodá 152,1 miliard obalů jen v kosmetickém segmentu a většinu z nich nelze recyklovat nebo se do recyklačního systému nedostane.
Nahrazovat ale plastové lahvičky sklem zase znamená větší uhlíkovou stopu při přepravě. Složitý problém udržitelnosti a ekologie nemá jednoduché řešení, nicméně každý z nás může udělat dost proto, aby nastala velká globální změna. I malý krok se počítá. Čím dál tím více lidí se chce skutečně chovat rozumněji a maximálně ohleduplně vůči životnímu prostředí a jeho ochraně. Navíc je to snadnější než kdykoliv předtím.

Víte, jakou máte pleť? 

Víte to? A jak chcete nakupovat kosmetiku, když netušíte, co vlastně právě ta vaše potřebuje? Udělejte první krok k udržitelnější koupelně a lepší pleti tím, že si necháte od dermatologa nebo kosmetičky udělat diagnózu své pokožky, zjistíte její aktuální stav, a tím i její potřeby. Ušetříte si spoustu zklamání při používání přípravků, které vlastně ani nepotřebujete, nebo vám dokonce škodí. 

Ne. Nepotřebujete všechno, co vidíte na sociálních sítích

Sledujeme je všichni a všichni více či méně podléháme lákadlům, které propagují tvůrci obsahu na sociálních sítích. Nezapomeňte, že ve valné většině nejde o nic jiného než o komerční spolupráci se značkami. Nic proti reklamě, ostatně sama pracuji v lifestylových médiích celý život a reklama tvoří podstatnou část mediálního byznysu, ale opravdu nepotřebujete používat všechno, co vidíte. V péči o pleť jsou v každém věku, pro každý typ i stav pokožky nejdůležitější základy. Jestli něco skutečně potřebujete mít v koupelně, pak to je účinný a zároveň šetrný cleanser (stačí jeden, i na double cleansing si při výběru toho správného produktu vystačíte jen s jedním), hydratační přípravek a na den UV ochranu. Přetěžování pleti deseti kroky, které ani v Koreji neprovozuje víc než hrstka lidí, s desítkami nejrůznější produktů kůži neprospívá. Zdravá pleť si vystačí se dvěma třemi produkty (záleží, jak vyřešíte hydrataci a SPF – jestli dvěma samostatnými produkty, nebo si najdete jeden), všechno ostatní jsou jen doplňky, které můžete, ale nemusíte používat.

Věrnost se vyplácí

U spousty přípravků, a na trh přicházejí neustále nové a nové, najdete náhradní náplně, které značným způsobem řeší problém nadměrných odpadů. Ty se ale vyplatí jen tehdy, když je skutečně používáte. Jinými slovy, najděte si produkt, který vám vyhovuje, celý obal si kupte jen jednou a po vypotřebování si pořiďte refill. Je to lepší i pro vaši peněženku. 

Objevte krásu klasického mýdla

Tuhá mýdla jsou krásná a pro planetu i prospěšná, když je srovnáte se sprchovými gely. Pro ty, co chtějí jasná čísla potvrzená Spolkovou vysokou technickou školou ve švýcarském Curychu, tady jsou: Na výrobu mýdla se používá méně ingrediencí, téměř čtyřikrát méně vody a zanechává čtyřiapůlkrát menší uhlíkovou stopu. Mýdlo navíc můžete mít (skoro) v jakékoliv vůni a tvaru, na jaký si jen vzpomenete. Jeho používání, i kdybyste měli začít jen u mytí rukou, můžete proměnit v mindufullness rituál. Jen se podívejte na ten krásný oblázek mýdla a jeho hustou pěnu, cítíte tu vůni? Ach. V druhém kroku přejděte k používání mýdel na tělo a zkuste také tuhé šampony. Ani po jednom z nich po vypotřebování nezbyde na světě další zbytečná láhev.

Opakovaně použitelné masky

Milujeme sheet masky a jejich účinky. Proč si je ale nedopřát v ekologičtější podobě? Jen si rozbalte běžnou sheet masku, kterých jsou na pultech obchodů miliony: Vnější obal, samotná maska, spousta z nich má ještě extra vrstvu, kterou musíte z obličeje sloupnout, nakonec všechno putuje do koše, a to včetně zbytků aktivního séra, které je jejich nedílnou součástí. Jděte na to chytře. Např. v kolekci Sephora Collection najdete znovu použitelné silikonové polštářky na oči, pod které použijete jakýkoliv krém nebo sérum na oční okolí, jež už máte, a uděláte si intenzivní ošetření, aniž by na jeho konci zbyl odpad. Stejně tak seženete silikonovou masku na celý obličej, která funguje na stejném principu. V tomto ohledu se vyplatí investovat i do LED masek, které se dají kombinovat s jakýmkoliv sérem nebo esencí. Stejně tak nepotřebujete sheet masky na ruce nebo nohy. Prostě si natřete ruce nebo nohy větším množstvím krému, natáhněte si bavlněné rukavice nebo ponožky a hotovo.