Knihy






Umění chutí: Knihy pro milovníky jídla, stylu a života
Romana Schützová5. 8. 2025
Když jde o jídlo, spokojíte se jen s tím nejlepším? Následující četba je přesně pro vás! Luxusně zpracované knihy s tipy a recepty od těch nejvyhlášenějších kuchařů, kteří prozradí, jak servírovat v pohodlí domova největší delikatesy. A jako bonus v našem seznamu najdete i knihu, která ukáže, jak nejen dobře jíst, ale především zdravě žít. Přejeme příjemnou inspiraci a dobrou chuť.

Foto: Esence, Artisan, Gelelry Books

Foto: Phaidon Press
Jeremy Fox: On Vegetables
Jeremy Fox: On Vegetables (Phaidon Press, 2017)
Moderní luxusní kuchyně se zaměřuje hlavně na zeleninu. A Jeremy Foxovi vděčíme za to, že jako jeden z prvních šéfkuchařů tuto filozofii posunul na vyšší úroveň. Proslavilo ho působení v restauraci Ubuntu v kalifornském Napa Valley. Nabízel degustační menu, které se skládalo výhradně ze zeleniny. Jeho slogan zněl: „Vegetables, not vegetarian.“ Kouzlil pokrmy, v nichž hrála zelenina hlavní roli tak dobře, že jste si nevšimli, že chybí maso. Získal tam michelinskou hvězdu. Nyní působí v restauraci Rustic Canyon Wine Bar and Seasonal Kitchen v L.A. a konceptu farm-to-table zůstává věrný. Ze zeleninových ingrediencí z lokálních zdrojů nepřijde nic nazmar, využije se vše od semínka po stonek. V knize On Vegetables najdete 160 receptů pro domácí kuchyni. Odborníci zařadili tuto knihu na prestižní seznam 35 nejlepších kuchařek všech dob.

Foto: Frantzén Group
Björn Frantzén: Frantzén
Björn Frantzén: Frantzén (Frantzén Group, 2020)
Björn Frantzén je jedním z nejvlivnějších šéfkuchařů současné scény. Narodil se v roce 1977 a mezi lety 1992-1996 hrál fotbal za stockholmský AIK, pak se ale zamiloval do gastronomie. Tento Švéd je jediným šéfkuchařem na světě, který má na starosti tři restaurace, z nichž každá je ověnčena třemi michelinskými hvězdami! Kniha Frantzén je prostě krásná. Má jednoduchý design, zdobí ji úžasné fotografie. Okraje stránek jsou dokonce pozlacené. Nahlédněte s ní do zákulisí Frantzénovy gastronomie. Jeho recepty kombinují vlastní nápady s vynikajícími severskými a asijskými ingrediencemi. Dozvíte se také hodně o inovativních kulinářských technikách. U každého pokrmu, který v jeho eponymní restauraci ochutnáte, se musíte ptát sami sebe: „Jak je možné dát tolik nejlepších ingrediencí na světě na jeden talíř?“

Foto: Hachette Livre Direction Paris
Pascal Barbot, Christophe Rohat: Astrance: A Cook´s Book
Pascal Barbot, Christophe Rohat: Astrance: A Cook´s Book (Hachette Livre Direction Paris, 2012)
Tohle není typická kuchařka, ale poklad. Je luxusně zpracovaná, drahá a těžko sehnatelná. Pascal Barbot je michelinský šéfkuchař a ambasador moderní francouzské kuchyně. Působí v pařížské restauraci Astrance. Jeho heslo zní: „Čím lépe vám jde kuchařské umění, tím míň důležité jsou recepty.“ Místo nich se cení triky a nápady šéfkuchařů. V knize vám ochotně prozradí své kuchařské fígle, poskytne vám podrobné pokyny doplněné ilustracemi. Od šéfkuchařů jeho kalibru se s takovým přístupem jen tak nesetkáte. Pascalovi skutečně záleží na tom, abyste se naučili vařit na jeho úrovni. A snaží se ze všech sil, aby vás k tomu dovedl, aniž byste museli vkročit do jeho kuchyně.

Foto: Artisan
Noma 2.0: René Redzepi, Mette Søberg and Junichi Takahashi: Vegetable Forest Ocean
Noma 2.0: René Redzepi, Mette Søberg and Junichi Takahashi: Vegetable Forest Ocean (Artisan, 2022)
Sedmačtyřicetiletý dánský šéfkuchař René Redzepi a majitel restaurace Noma v Kodani je jeden z nejvlivnějších šéfkuchařů 21. století. René je tvůrcem konceptu nové severské kuchyně, jež nastartovala moderní myšlenkový směr v globální gastronomii a proslavila restauraci Noma. V té se ke slovu dostávají i netradiční suroviny, včetně hmyzu. Fermentace, suroviny z lokálních zdrojů, vaření podle sezony, to je René Redzepi. Moderní fine dining je jeho dítě. V knize se představí 200 pokrmů, z nichž každý je krásně vyfotografován. Budete zírat, jak se z obyčejných surovin, jako jsou houby nebo kuřecí křidélka, dá udělat božská krmě. Každé jídlo je zároveň výtvarným počinem. Čokoládový dort v květináči? Wow! Noma vyhrála snad každé ocenění, které restaurace může získat. Pokud začnete vařit podle této knihy, připravte se, že kreativitě se meze nekladou.

Foto: Gelelry Books
Stanley Tucci, Francesco Tonelli: The Tucci Cookbook
Stanley Tucci, Francesco Tonelli: The Tucci Cookbook (Gelelry Books, 2012)
Stanley Tucci, americký herec a režisér s italskými kořeny, nás zasvětí do tajů italské kuchyně, do párování vína a dobrého jídla, přičemž nezapomene ani recepty na italské dezerty. Razí totiž následující názor: „Většina světa jí, aby žila, ale Italové žijí, aby jedli.“ Kniha hýří nádhernými fotografiemi a příběhy z rodinné kuchyně. Stanley prozradí, jak připravit benátský salát s mořskými plody, lahodné lasagne z polenty a sýra gorgonzola, pikantní špagety s rajčaty a tuňákem, vepřovou panenku s fenyklem a rozmarýnem. A jako sladkou tečku tu máme švestkový koláč, případně koláč z polenty. Tahle kuchařka obsahuje téměř 200 receptů. Každé jídlo je spárované s vínem.

Foto: Esence
Hedvika Jakešová: Nejen o jídle
Hedvika Jakešová: Nejen o jídle (Esence, 2025)
Autorka knihy vystudovala nutriční terapii na 1. lékařské fakultě a pak se vzdělávala u Britské asociace nutričních terapeutů. Zároveň je i wellness specialistkou. V knize Nejen o jídle, která má podtitul Změny životního stylu, které mají smysl, propojuje znalost obou oborů. Tohle tedy není klasická kuchařka nabitá recepty, jde o návod, jak žít zdravě. Dozvíte se, jak se jídlo podepisuje na stavu vaší pleti. Můžete načerpat tipy, jak jídlo kombinovat s pohybem, i co dalšího je třeba, abyste dosáhli životní rovnováhy a spokojenosti. Dostanete i odpověď na otázku, zda je důležitější výživa, nebo pohyb. Pokud vám jde o zdravý životní styl, ve kterém se dobré jídlo ideálně páruje s rozumnými životními návyky, jste tady správně. Kniha je prošpikovaná nádhernými ilustracemi od Karolíny Shipstead.
Vogue
Doporučuje

Knihy
Romány českých autorek, které by neměly chybět pod stromečkem
Romana Schützová15. 12. 2025
Knihy
Módní knihovna snů: coffee table knihy pro milovníky kabelek, parfémů, džín i pro sběratele hodinek
Cindy Kerberová5. 12. 2025
Knihy

