Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Knihy

Umění chutí: Knihy pro milovníky jídla, stylu a života

Romana Schützová5. 8. 2025
Když jde o jídlo, spokojíte se jen s tím nejlepším? Následující četba je přesně pro vás! Luxusně zpracované knihy s tipy a recepty od těch nejvyhlášenějších kuchařů, kteří prozradí, jak servírovat v pohodlí domova největší delikatesy. A jako bonus v našem seznamu najdete i knihu, která ukáže, jak nejen dobře jíst, ale především zdravě žít. Přejeme příjemnou inspiraci a dobrou chuť.
Autor: Esence, Artisan, Gelelry Books
Foto: Esence, Artisan, Gelelry Books
Jeremy Fox: On Vegetables
Foto: Phaidon Press
Jeremy Fox: On Vegetables

Jeremy Fox: On Vegetables (Phaidon Press, 2017)

Moderní luxusní kuchyně se zaměřuje hlavně na zeleninu. A Jeremy Foxovi vděčíme za to, že jako jeden z prvních šéfkuchařů tuto filozofii posunul na vyšší úroveň. Proslavilo ho působení v restauraci Ubuntu v kalifornském Napa Valley. Nabízel degustační menu, které se skládalo výhradně ze zeleniny. Jeho slogan zněl: „Vegetables, not vegetarian.“ Kouzlil pokrmy, v nichž hrála zelenina hlavní roli tak dobře, že jste si nevšimli, že chybí maso. Získal tam michelinskou hvězdu. Nyní působí v restauraci Rustic Canyon Wine Bar and Seasonal Kitchen v L.A. a konceptu farm-to-table zůstává věrný. Ze zeleninových ingrediencí z lokálních zdrojů nepřijde nic nazmar, využije se vše od semínka po stonek. V knize On Vegetables najdete 160 receptů pro domácí kuchyni. Odborníci zařadili tuto knihu na prestižní seznam 35 nejlepších kuchařek všech dob.
Björn Frantzén: Frantzén
Foto: Frantzén Group
Björn Frantzén: Frantzén

Björn Frantzén: Frantzén (Frantzén Group, 2020)

Björn Frantzén je jedním z nejvlivnějších šéfkuchařů současné scény. Narodil se v roce 1977 a mezi lety 1992-1996 hrál fotbal za stockholmský AIK, pak se ale zamiloval do gastronomie. Tento Švéd je jediným šéfkuchařem na světě, který má na starosti tři restaurace, z nichž každá je ověnčena třemi michelinskými hvězdami! Kniha Frantzén je prostě krásná. Má jednoduchý design, zdobí ji úžasné fotografie. Okraje stránek jsou dokonce pozlacené. Nahlédněte s ní do zákulisí Frantzénovy gastronomie. Jeho recepty kombinují vlastní nápady s vynikajícími severskými a asijskými ingrediencemi. Dozvíte se také hodně o inovativních kulinářských technikách. U každého pokrmu, který v jeho eponymní restauraci ochutnáte, se musíte ptát sami sebe: „Jak je možné dát tolik nejlepších ingrediencí na světě na jeden talíř?“
Pascal Barbot, Christophe Rohat: Astrance: A Cook´s Book
Foto: Hachette Livre Direction Paris
Pascal Barbot, Christophe Rohat: Astrance: A Cook´s Book

Pascal Barbot, Christophe Rohat: Astrance: A Cook´s Book (Hachette Livre Direction Paris, 2012)

Tohle není typická kuchařka, ale poklad. Je luxusně zpracovaná, drahá a těžko sehnatelná. Pascal Barbot je michelinský šéfkuchař a ambasador moderní francouzské kuchyně. Působí v pařížské restauraci Astrance. Jeho heslo zní: „Čím lépe vám jde kuchařské umění, tím míň důležité jsou recepty.“ Místo nich se cení triky a nápady šéfkuchařů. V knize vám ochotně prozradí své kuchařské fígle, poskytne vám podrobné pokyny doplněné ilustracemi. Od šéfkuchařů jeho kalibru se s takovým přístupem jen tak nesetkáte. Pascalovi skutečně záleží na tom, abyste se naučili vařit na jeho úrovni. A snaží se ze všech sil, aby vás k tomu dovedl, aniž byste museli vkročit do jeho kuchyně. 
Noma 2.0: René Redzepi, Mette Søberg and Junichi Takahashi: Vegetable Forest Ocean
Foto: Artisan
Noma 2.0: René Redzepi, Mette Søberg and Junichi Takahashi: Vegetable Forest Ocean

Noma 2.0: René Redzepi, Mette Søberg and Junichi Takahashi: Vegetable Forest Ocean (Artisan, 2022)

Sedmačtyřicetiletý dánský šéfkuchař René Redzepi a majitel restaurace Noma v Kodani je jeden z nejvlivnějších šéfkuchařů 21. století. René je tvůrcem konceptu nové severské kuchyně, jež nastartovala moderní myšlenkový směr v globální gastronomii a proslavila restauraci Noma. V té se ke slovu dostávají i netradiční suroviny, včetně hmyzu. Fermentace, suroviny z lokálních zdrojů, vaření podle sezony, to je René Redzepi. Moderní fine dining je jeho dítě. V knize se představí 200 pokrmů, z nichž každý je krásně vyfotografován. Budete zírat, jak se z obyčejných surovin, jako jsou houby nebo kuřecí křidélka, dá udělat božská krmě. Každé jídlo je zároveň výtvarným počinem. Čokoládový dort v květináči? Wow! Noma vyhrála snad každé ocenění, které restaurace může získat. Pokud začnete vařit podle této knihy, připravte se, že kreativitě se meze nekladou.
Stanley Tucci, Francesco Tonelli: The Tucci Cookbook
Foto: Gelelry Books
Stanley Tucci, Francesco Tonelli: The Tucci Cookbook

Stanley Tucci, Francesco Tonelli: The Tucci Cookbook (Gelelry Books, 2012)

Stanley Tucci, americký herec a režisér s italskými kořeny, nás zasvětí do tajů italské kuchyně, do párování vína a dobrého jídla, přičemž nezapomene ani recepty na italské dezerty. Razí totiž následující názor: „Většina světa jí, aby žila, ale Italové žijí, aby jedli.“ Kniha hýří nádhernými fotografiemi a příběhy z rodinné kuchyně. Stanley prozradí, jak připravit benátský salát s mořskými plody, lahodné lasagne z polenty a sýra gorgonzola, pikantní špagety s rajčaty a tuňákem, vepřovou panenku s fenyklem a rozmarýnem. A jako sladkou tečku tu máme švestkový koláč, případně koláč z polenty. Tahle kuchařka obsahuje téměř 200 receptů. Každé jídlo je spárované s vínem.
Hedvika Jakešová: Nejen o jídle
Foto: Esence
Hedvika Jakešová: Nejen o jídle

Hedvika Jakešová: Nejen o jídle (Esence, 2025)

Autorka knihy vystudovala nutriční terapii na 1. lékařské fakultě a pak se vzdělávala u Britské asociace nutričních terapeutů. Zároveň je i wellness specialistkou. V knize Nejen o jídle, která má podtitul Změny životního stylu, které mají smysl, propojuje znalost obou oborů. Tohle tedy není klasická kuchařka nabitá recepty, jde o návod, jak žít zdravě. Dozvíte se, jak se jídlo podepisuje na stavu vaší pleti. Můžete načerpat tipy, jak jídlo kombinovat s pohybem, i co dalšího je třeba, abyste dosáhli životní rovnováhy a spokojenosti. Dostanete i odpověď na otázku, zda je důležitější výživa, nebo pohyb. Pokud vám jde o zdravý životní styl, ve kterém se dobré jídlo ideálně páruje s rozumnými životními návyky, jste tady správně. Kniha je prošpikovaná nádhernými ilustracemi od Karolíny Shipstead.