Vogue Leaders

Proč by pondělí mělo být vaším nejoblíbenějším dnem v týdnu?

Zase další pondělí. Rána už jsou chladná, možná jste pozdě vstali a v kanceláři na vás čekala hromada úkolů. Celý den vyhlížíte konec pracovní doby, který vás zase o kousek přiblíží víkendu. Poznáváte se? Je nejvyšší čas to změnit. 
Foto: Ed Feingersh/Michael Ochs Archives/Getty Images
Marilyn Monroe, březen 1955
Pondělí patří mezi nejméně oblíbené dny v týdnu. Týká se to samozřejmě zejména těch, kdo už pracují a jsou zaměstnaní. V určité míře však dopadá úplně na všechny. Nepotýkáme se jen s novým přívalem povinností, ale často také nevyužitých šancí. Pojí se totiž s novými počátky, které si jinak spojujeme třeba s Novým rokem, prvním školním dnem nebo narozeninami. Na rozdíl od ročního cyklu dává příležitost každý týden a stejně tak často může být příležitostí ke zklamání. Dokonce existuje takzvané Blue Monday, tedy skleslé nebo také modré pondělí, které v sobě kombinuje vyjádření pocitů ze selhání v novoročních předsevzetích s obavami z nadcházejících dnů. Představil jej v roce 2005 psycholog Cliff Arnall jako nejdepresivnější den v roce. 
Existuje přitom několik objektivních důvodů, proč pondělí nemusí být právě snadné. Bývá totiž dnem, na který lidé nejčastěji plánují úkoly, do nichž se jim nechce a které odkládají, často opakovaně. Bývají s ním spojované také životní změny, například držení diet nebo odnaučování zlozvyků, které nepřidávají na dobré náladě. A velmi často se tento den konají jen málo efektivní porady
Jak si oblíbit začátek týdne? Tajemství spočívá v tom, jak strávíte víkend. A kterou nohou vykročíte do nového týdne. Vyzkoušejte (možná ne dnes, ale třeba hned příští týden) následující tipy: 
  • Víkend věnujte odpočinku –⁠ zcela se odpojte nejen od práce, ale ideálně od všech sociálních sítí (protože prokazatelně zvyšují míru stresu).
  • Nezapomeňte, že víkend znamená i neděli – užijte si ji skutečně celou. Nechte všechny přípravy na další týden až na pondělní ráno (nebo se jimi zabývejte už v pátek).  
  • O víkendu se věnujte rodině a přátelům, svým zájmům, sportu, zábavě a relaxaci. Dejte šanci tomu, kdo a co vás potěší.
  • Začněte pondělní den pomalu – nevynechávejte dobrou snídani (i kdyby to byla jen dobrá káva), nevynechávejte péči o sebe a dopřejte si chvíli na přemýšlení, nejlépe s diářem v ruce
  • Plánujte realisticky – při plánování aktivit na celý týden nepřeceňujte své síly a velkoryse odhadujte čas, který bude na splnění úkolů potřeba. Plánujte také pauzy, jsou potřeba na takzvané dobití baterek. 
  • Začínejte něčím větším – velké úkoly, na které je potřeba se více soustředit, plánujte hned na dopoledne. Odpoledne tak zvládnete už s pocitem, že máte kus práce za sebou. 
  • Plánujte pro své lepší já – přidejte také něco, co vás přiblíží vašim představám o sobě samých. Ať už je to lekce spinningu, nebo třeba francouzštiny. Malé, ale konzistentní kroky vedou k velkým změnám. Už samotný plán představuje polovinu úspěchu. 
  • Plánujte také potěšení – kromě pracovních povinností si naplánujte také něco zcela soukromého, co se týká pouze vás. Může to být maličkost, například pár řádek románu nebo vyhledání letenek, která vás však přiblíží ke splněným snům. 
  • Spojte si pondělí s odměnou – například s nějakým oblíbeným rituálem. Pokud máte rádi třeba Pumpkin Spice Latte, pondělní ráno je pro něj jako stvořené.
Pondělí je neoblíbené zcela neprávem. Je to den, kdy lidé mívají po víkendu ještě dost energie, a tudíž větší šanci dosáhnout velkých změn i malých odškrtnutí na seznamu úkolů. Více energie mají také všichni okolo, jsou tedy přístupnější spolupráci a vzájemné podpoře. A je to také den, který má zvláštní energii sám o sobě. Dává totiž příležitost začít znovu a lépe. Třeba méně prokrastinovat, lépe se soustředit nebo více naslouchat. Udává tón a strukturu celého týdne, takže může napomoci k lepšímu pocitu z dobře odvedené práce. Napoprvé to možná nepůjde snadno, ale s každým dalším pokusem to bude snazší. Pokud máte stále pocit, že první dny v týdnu bývají šedivé, pak právě tahle barva kraluje podzimu. Dejte pondělku šanci stát se vaším nejoblíbenějším dnem. 
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.