Trendy

Nových padesát odstínů šedi: „Nudná" barva se stala hitem podzimu

Do šedé se na podzim rozhodně vyplatí investovat. Je vidět ve všech kolekcích od Diora přes Pradu po Loewe a zejména jako monochromatický outfit vypadá mimořádně efektně a elegantně. A nemusíte jít zrovna na velmi formální obchodní schůzku, abyste si šedé sako, kalhoty nebo šaty a kabát oblékli. Podívejte se na aktuální street style, kde šedé oversized obleky, vesty, kašmírové svetry a plisované sukně hrají hlavní roli.
Foto: Getty images
Kaia Gerber
Když designéři představili začátkem roku své kolekce na sezonu podzim - zima 2023/2024, zrodilo se pár klíčových trendů, které definují celý rok a jak se zdá, dost možná i ten příští. Spoustu kolekcí na jaro - léto 2024 lze popsat stručně a výstižně jediným slovem: nositelné. Vedle červených odstínů dál pokračuje krasojízda těch neutrálních - bílé, béžové a šedé přesně v duchu quiet luxury. Pro módní introverty je to skvělá zpráva, protože se mohou dál opájet minimalistickou estetikou v tlumených barvách, a přesto mohou svým vlastním, tichým způsobem zazářit. 
V šedé zóně se sice není dobré pohybovat, to ale pro módu neplatí. Odstíny zatažené oblohy, nevlídného počasí, smogu a morální nejednoznačnosti dostaly nový význam a energii. Jen se podívejte na aktuální kampaň Boss s Naomi Campbell v šedém kalhotovém kostýmu a kabátu nebo na Kaiu Gerber v roli hosta pařížské přehlídky The Row. Nejžádanější supermodelka této dekády si oblékla šedý kalhotový kostým, černou košili a lesklé černé lodičky do špičky. Řekli byste, že vypadají v šedé nudně? Můžete je popsat mnoha slovy, ale nuda mezi ně určitě nepatří.
Šedé sako se stalo klíčovým oblečením pro mnoho celebrit a hostů na fashion weeku v Paříži, Miláně, Londýně, New Yorku i Kodani, čímž jejich popularita v e-shopech a buticích rapidně stoupla. I když patříte v hloubi duše mezi maximalisty, svou kreativní stránku můžete vyjádřit kreativními detaily. Ať už to bude top s krajkovým lemem, kabelka v zářivých odstínech, vrstvení kalhot a šatů, nebo jen nápadnými brýlemi. Způsobů, jak nosit šedý kalhotový kostým nebo jen jeho část, se nabízí nekonečné množství. Povolené je vše, co vystihuje váš osobní a jedinečný styl.
Protože klasické kalhoty a saka v neutrální šedé přežijí více než jednu sezonu, určitě do nich investujte. Čím lepší látka a zpracování, tím déle ve vašem šatníku zůstanou a tím udržitelnější garderóbu budete mít. Kristýna Bobková v nové kolekci má vlněný kalhotový kostým, Katya Silchenko do podzimní kolekce The Coat navrhla několik business šedých outfitů stejně jako Article Blazers. Šedá saka a kalhoty se širokými nohavicemi nechybí ani v aktuálních kolekcích Max Mara, Boss, Valentino a samozřejmě nemůžete vynechat ani tu největší klasiku - šedou od Diora.