Vogue Leaders

Oslavy Mezinárodního dne žen na výstavě Expo 2020 v Dubaji

Poprvé v historii světové výstavy, která už od poloviny 19. století každých několik let představuje průmysl a kulturu zapojených zemí, je její součástí také pavilon věnovaný ženám. 
S mottem „when women thrive, all of humanity thrives” a podporou Cartier představuje Women's Pavilion úspěchy a význam žen v historii. Jde o vyznání ženám, které napříč časem mění svět a přitom i v současnosti čelí překážkám a předsudkům. Šperkařský a hodinářský dům současně už patnáct let podporuje ženy v začátcích jejich podnikání. 
Foto: Cartier
Women's Pavilion EXPO 2020

Vůle, odvaha a vytrvalost

„Zapomeňte na důvody, proč něco nejde. Pusťte se do toho. Začněte v malém, ale mějte velké sny a splňte si je. Úspěch začíná pevnou vůlí,” říká Lorna Rutto, která už od útlého mládí nejen recykluje, ale znovu využívá odpadní materiál. Původně vyráběla šperky z plastových víček pro své spolužáky, dnes řídí firmu, která vrátila do oběhu více než 13 milionů kg plastů a zachránila téměř 2000 hektarů zalesněné plochy v Africe. Jejím osobním mottem je, že odpad není na vyhození, dokud ho nevyhodíte. Přichází s novými nápady, jak jej využít. 
„Nevzdávejte se,” vzkazuje ženám, která zatím váhají pustit se do vlastního podnikání, Joanne Howarth. Začátky jsou podle ní opravdu těžké, přicházejí i neúspěchy, ale je potřeba se znovu sebrat a pokračovat. Zaměřila se na udržitelné obaly a v Austrálii k tomu využívá ovčí vlnu. Nejenže předchází vytváření zbytečného odpadu, ale také pomáhá místním farmářům k férové produkci. 
Fariel Salahuddin přišla s plánem, jak pomoci rodinám, které si nemohou dovolit například zavést do svých domovů vodu. Přestože jim neschází prostředky, schází jim peníze. Začala proto nabízet pomoc výměnou za platbu v naturáliích, které poté sama prodává. Podpořila takto už více než 17 tisíc domácností v Pákistánu. „Věřte si a buďte vytrvalé. Ten vnitřní hlas, který vám říká, že váš nápad stojí za to, má pravdu,” doplňuje Fariel a společně s Lornou a Joanne se shodují, že důležitá je podpora a síť kontaktů, které postupně kolem udržitelného podnikání vznikají.
Foto: Cartier Women's Initiative
Lorna Rutto
Foto: Cartier Women's Initiative
Joanne Howarth
Foto: Cartier Women's Initiative
Fariel Salahuddin
Všechny získaly ocenění Impact Award při příležitosti patnáctého ročníku Cartier Women's Initiative, programu, který je přímo zaměřen na podporu podnikání žen. V rámci něj už od roku 2006 mohou podporu získat ženy z jakékoliv země a odvětví, jejichž podnikání má znatelný a také udržitelný sociální a/nebo environmentální dopad. Finanční prostředky, ale také mentoring a podporu ve všech oblastech, které s úspěchem v podnikání souvisí, získalo během patnácti let už téměř tři sta žen z více než šedesáti zemí. Podle Wingee Sampaio, která program řídí, jde především o vytváření příležitostí a vzájemné podpory mezi ženami: „Podporujeme pozoruhodné ženy, které podnikání využívají jako možnost konat v komunitách a svém okolí dobro.” Temie Giwa Tubosun, další z oceněných, k tomu dodává, že ženy vidí svět jinýma očima a jejich pohled je také potřeba podpořit. „Ženy jsou nositelkami života a připadá mi nespravedlivé, aby umíraly při porodu v případech, kdy tomu šlo zabránit. Kdyby rodili muži, například problém s transferem potřebné krve do odlehlých oblastí už byl dávno vyřešený. Ženy by měly mít možnost vidět vyrůstat své děti.” Podporu získala na propojování digitálních technologií s distribucí zdravotnického materiálu v Nigérii, Etiopii a Keni. Příležitost přihlásit se do už šestnáctého ročníku Cartier Women's Initiative, bude od 16. května.