Vogue Leaders

Karolína Kurková: Od nástupu sociálních médií už není nic jako dřív

V šestnácti se stala nejmladší modelkou na obálce americké Vogue. Když jí bylo čtyřiadvacet, byla vyhlášena nejvíc sexy ženou planety. Kým je dnes jedna z nejslavnějších českých supermodelek a kam směřují její obchodní aktivity?
Vřelá, energická a nádherná rodačka z Děčína má v sobě tu stejnou radost a optimismus, jaký jsem u ní zažila, když jsme se poprvé potkaly v Paříži. Tehdy jí bylo patnáct a mně třiadvacet, ona začínala kariéru supermodelky a já kariéru novinářky. Byl to její první český rozhovor. Čtyřiadvacet let poté se potkáváme ve městě, kde shodou okolností obě žijeme, a potvrzuje se, co bylo patrné už tehdy: je důvod, proč ve světovém modelingu byla na vrcholu právě ona. Má silnou, odhodlanou a optimistickou osobnost, k níž je ta její vyhlášená krása jen doplňkem.
Už jen cesta ke Karolíně Kurkové domů je dobrodružství. Bydlí na exkluzivním ostrově nedaleko Miami, kam se dostanete jen lodí, a i to pouze v případě, že máte předem vydané povolení. V nádherném resortu plném stromů, hřišť a perfektně sestřihaných trávníků jsme se usadily v restauraci na břehu moře, kam Karolína přijela v malém golfovém vozíku. Během toho ji každou chvíli zdravil jeden významný soused za druhým a dělalo jim očividné potěšení, že se s ní zrovna dneska potkali.

Byla jste supermodelkou v době, která už se ve světové módě nejspíš nikdy nebude opakovat.

Já si to tehdy samozřejmě vůbec neuvědomovala. Létala jsem přes oceán concordem z Paříže do New Yorku, abych stihla dvě práce na dvou kontinentech v jednom dni, a myslela si, že to je tak normální. Seděli tam samí důležití byznysmeni a mezi nimi já. Až zpětně vidím, jak výjimečná doba to byla, jaké štěstí jsem měla, že jsem to mohla zažít na vlastní kůži a být u toho, co už asi nikdy nebude.

Co se tehdy v modelingu dělo?

Naše branže byla mnohem menší, bylo méně modelek, méně stylistů i fotografů. O to jsme si všichni byli blíž, znali jsme se, žili jsme spolu, jak jsme se všichni přesouvali z přehlídky na přehlídku. Všechno bylo exkluzivnější, elitnější a intimnější. Když jsem šla přehlídku, bylo nás dvacet a já jsem vyšla na molo i čtyřikrát. Dneska je modelek na přehlídce třeba osmdesát a každá vyjde jen jednou v jednom modelu. Má vlastně tak jen jednu šanci se ukázat, zatímco já se objevila na mole za ten večer opakovaně. Práce nebyla tak rychlá a my na ni měli víc času. Focení trvalo dny, ne hodiny jako dneska. Takže jsme spolu trávili všichni delší dobu a mohli to, co se kolem nás dělo, víc prožít.

To zní, jako byste tehdy spolu měli i mezilidské vztahy.

Ano, a to v dobrém i ve zlém. Taky jsme si to všichni odpracovali. Dostat se na vrchol znamenalo tvrdě to oddřít a za každou kampaní byla obrovská práce. Co my museli budovat roky, je dneska díky internetu nesrovnatelně rychleji. Pro srovnání – během fashion weeku jsem odchodila i osmnáct přehlídek. Dneska když modelka dostane čtyři, je považovaná za nesmírně úspěšnou i žádanou. Každý chce pořád něco a někoho nového.

Jak modeling změnila sociální média?

Naprosto. Od jejich nástupu už není nic jako dřív. Způsobila úplnou revoluci. Tehdy ještě žádná nebyla, dnes jsou nepostradatelná a mají ohromnou sílu. Práce modelky vyžaduje daleko víc pohledů do osobního života. Pořád musíte o sobě dávat vědět, mix má být tak akorát pracovní a soukromý, všude se natáčíte – fotí vás, k tomu vás natáčejí a pak ještě natáčejí, jak vás natáčejí. Tohle dřív prostě vůbec nebylo. Je to zajímavé, ale i náročné.

Vy jste začala s modelingem a prakticky do roka jste byla na titulní straně americké Vogue, kam se mnohé ženy nedostanou nikdy. Byla jste vůbec nejmladší modelkou, kterou kdy Anna Wintour na cover dala.

Pro mě osobně to byl zlomový moment, ale myslím, že dneska už by se nestal.

Proč?

Já byla tehdy mladinká modelka, dneska už jsou na coverech hlavně celebrity a osobnosti, kolikrát ani s módou nemusejí mít nic společného. Tehdy byly největší celebrity fotografové, kteří ty covery fotili. To byli bozi. Každý byl jiný a pro každého se pracovalo jinak.

Celý rozhovor si můžete přečíst v nejnovějším vydání Vogue Leaders, které je společně s červnovou Vogue CS právě v prodeji.

Ptá se

JANA CIGLEROVÁ
Pracuje jako americká zpravodajka Deníku N a žije s manželem a třemi syny v Miami. Je držitelkou Novinářské ceny roku 2021 za nejlepší rozhovor a za knihu Americký deník získala mezinárodní cenu Amerigo, která se uděluje zahraničním korespondentům. Dříve působila mimo jiné v MF Dnes a Lidových novinách či natáčela dokumenty Třináctá komnata pro Českou televizi.

Odpovídá

KAROLÍNA KURKOVÁ 
Jedna z nejslavnějších supermodelek světa je rovněž podnikatelkou a mimo jiné spolumajitelkou kosmetické značky Gryph & IvyRose. Žije s manželem a třemi dětmi v Miami. Její hvězdnou kariéru odstartovala obálka Vogue v roce 2001 a objevila se rovněž na obálce prvního čísla československé edice Vogue. Získala ocenění od neziskové organizace Women Together za humanitární práci a charitativní aktivity především ve prospěch potřebných dětí.