Umění

Není to začátek ani konec, je to křest! Rafani vydávají knihu, v níž se snaží shrnout svou dosavadní práci

Možná už bylo načase připomenout a přiblížit práci jedné z nejaktivnějších uměleckých skupin v Česku... 
Foto: Rafani
Kniha Rafani
Umělecká skupina Rafani se nikdy nebála výzev nebo konfrontací. Vydat knihu, která se pokouší shrnout její práci, se samo o sobě jeví jako konceptuální počin. Kolektiv umělců pokřtil svou první souhrnnou publikaci s názvem Rafani v pražském NoDu, tedy v galerii, kterou v roce 2019 přetvořil na simulovaný byt typu Airbnb, aby přispěl k diskuzi o vlivu krátkodobých pronájmů. 
Angažmá ve společenských a politických tématech bylo jádrem činnosti Rafanů od samého počátku. Skupina se zformovala na přelomu milénia jako protiváha osobních uměleckých postojů. 
Kniha se tak snaží přiblížit uvažování a rozhodnutí za každým zapojením se do nejednoznačného tématu, které si Rafani za poslední dvacet let vybrali. Například když zpochybnili vedení Národní galerie tím, že jeden z obrazů jejich sbírky propůjčili Vltavě, anebo když zhyzdili Lennonovu zeď zelenou barvou či vstoupili do KSČM, aby získali důvěrné zpovědi jejích členů.
V době, kdy se veřejný prostor – i díky sociálním sítím – stává prostorem pro rozšířenou realitu, lze na minulost jednoho z nejaktivnějších uměleckých uskupení v zemi pohlížet i jako na sentimentální senzaci. Na to ale čtveřice umělců rozhodně nespoléhá. Pro ústecké kulturní centrum Veřejný sál Hraničář připravují projekt tematizující problematiku důstojné mzdy. A ani s házením věcí do Vltavy to nevzdali. Na jejich instagramovém účtu se v rámci stories totiž čím dál více objevují vzkazy v lahvi, co končí pod hladinou. Vznikne i z tohoto počinu výstava?