Umění

5 skvělých koncertů, na které se můžete těšit v roce 2024

Na které největší koncerty letos vyrazit? Našli jsme pro vás pět tipů z různých hudebních žánrů. Třeba se vám zpráva o nich hodí dřív, než lístky zmizí.

Laufey, 14. 5. 2024, Sono Centrum Veveří, Brno

Foto: instagram
Fanoušci ji milují, kritikové na ni pějí chválu a její příspěvky na Instagramu či TikToku mají milionovou sledovanost. Řeč je o Laufey Lín Jónsdóttir, islandské zpěvačce s čínskými kořeny. Její cesta? Od osmi let hraje na violoncello, hudbu studovala v americkém Bostonu a pro spolupráci si ji vyhlídla Londýnská filharmonie. Čím všechny tak nadchla? Medovým hlasem a písněmi, ve kterých mixuje jazz a pop. Její druhá deska Bewitched dosáhla v prodejnosti na zlatou příčku a získala i nominaci na cenu Grammy za nejlepší tradiční popové vokální album. V Čechách se Laufey představí v rámci JazzFestBrno. V programu festivalu nechybí ani další muzikantské skvosty, například mladá newyorská saxofonistka Lakecia Benjamin, držitel patnácti cen Grammy Béla Fleck, čerstvá držitelka dvou Grammy Samara Joy či Stingův dvorní trumpetista Chris Botti s kapelou. 

Sting, 4. 6. 2024, amfiteátr Lochotín, Plzeň

„Mluvit a zpívat globální řečí, jakou je hudba, to je pro mě jediná budoucnost, kterou máme,“ svěřil se v jednom z rozhovorů slavný baskytarista, zpěvák a skladatel Sting, který má na kontě 100 milionů prodaných alb a doma se podle svých slov cítí všude na světě. Začátkem června se však zabydlí v Česku, kde v rámci koncertního turné pojmenovaného My Songs představí své největší pecky jako Fields of Gold, Englishman in New York, Roxanne, Shape of My Heart, Message in the Bottle, Every Breath You Take. Očekávání jsou velká, ale sedmnáct cen Grammy, čtyři nominace na Oscara, a hlavně jméno Sting dávají tušit, že na tenhle koncert jen tak nezapomenete.

Troye Sivan, 9. 6. 2024, sportovní hala Fortuna, Praha

Na YouTube se Troye Sivan začal objevovat už v roce 2007, ve svých dvanácti letech. Když o pět let později rozjel svůj kanál naplno, způsobil poprask. Jeho písňová videa sbírala miliardová zhlédnutí. Před pár lety mimo jiné navázal spolupráci s jedním z nejlepších DJů – Martinem Garrixem. Na kontě má navíc dvě studiová alba i spolupráci s Taylor Swift a je úspěšný nejen jako zpěvák, ale i model a herec. Tento australský umělec si zahrál třeba ve filmech X-Men Origins: Wolverine nebo Three Months. Na HBO ho zase můžete vidět v kontroverzním seriálu The Idol. Jeho pražský koncert slibuje opulentní taneční show, ve které nebude chybět ani sexem nabitý hit Rush. Na tuhle party prostě musíte!

Kosheen na Metronome Prague, 20. 6. 2024, Výstaviště, Praha

Dostal se vám pod kůži silný hlas britské zpěvačky Sian Evans ze skupiny Kosheen? Zamilovali jste si její nezvyklé naladění, které svébytně odráží osobní prožitky a pocity? Pak právě vám vřele doporučujeme koncert skupiny Kosheen na pražském Výstavišti. V hudbě této kapely se mísí drum and bass, breakbeat, trip hop, elektronika, pop, alternativní rock i tradiční písničkářství. Sian Evans, která ve svém šatníku vyznává kůže a krajky, popisuje sound kapely jako organickou technologii. Nechte se překvapit, čím ohromí v Praze.

Ed Sheeran, 27. 7. a 28. 7. 2024, Park 360, Hradec Králové

Začínal jako pouliční zpěvák, dnes Eda Sheerena charakterizují nejprestižnější hudební ceny. Na Spotify je ve světovém žebříčku šestým nejposlouchanějším umělcem. Píše songy pro hvězdy jako Taylor Swift, The Weeknd, Bruno Mars, Elton John, Justin Bieber či One Direction. Držitel Řádu britského impéria, Stormtrooper v nové sérii Star Wars nebo voják ve Hře o trůny, to všechno je Ed Sheeran. Skvělá zpráva? V Hradci bude tenhle miláček celosvětového publika kralovat se svými největšími hity hned dvakrát a jako speciálního hosta představí britského písničkáře Caluma Scotta. Další tip pro všechny, kteří na jeho koncert míří? Pořadatelé nabízejí návštěvníkům kyvadlovou dopravu z centra Hradce Králové do multifunkčního areálu, kde se bude koncert konat. Tak si to pořádně užijte.