Novinky

Koronavirus v královské rodině

Každý den se z médií kromě znepokojivých informací o koronaviru dozvídáme i jména známých osobností, které se virem nakazily. Ve středu celý svět obletěla zpráva, že byl pozitivně testován i britský princ Charles. 
Foto: WPA Pool/Getty Images

Princ Charles

Jednasedmdesátiletý následník britského trůnu se v neděli rozhodl uchýlit do domácí karantény ve skotském sídle Birkhall. V pondělí se s ohledem na svůj věk a zdravotní stav nechal otestovat na Covid-19, a i když měl jen minimální příznaky, výsledek byl pozitivní. Princ z Walesu se podle dostupných informací cítí dobře, o nemoci informoval jak královnu, tak syny Williama a Harryho a zůstává v domácím léčení, izolován od manželky Camilly, u které se koronavirus neprokázal.
Celá královská rodina se sešla pohromadě 9. března ve Westminsterském opatství na slavnostní mši za Společenství národů. O den později se během oficiální akce Charles setkal s princem Albertem z Monaka, ten byl pozitivně testován na konci minulého týdne. Zprávy z Bukinghemského paláce uvádějí, že se Charles se svou matkou, britskou panovnicí, sešel naposledy 12. března a oba se při této události těšili dobrému zdraví. Tento den byl také tím posledním, kdy se princ objevil na veřejnosti, od té doby měl jen soukromé meetingy se své rezidenci Highgrove. Vzhledem k velkému množství oficiálních akcí a pracovních závazků posledních týdnů není možné přesně určit, kde a případně od koho se princ nakazil. 

Královna Alžběta II.

Podle vyjádření tiskového mluvčího Buckinghamského paláce se královna cítí dobře a řídí se všemi doporučeními lékařů. Minulý týden se s manželem Philipem, vévodou z Edinburghu, odstěhovali na zámek Windsor a měli by tam zůstat minimálně do Velikonoc. Veřejný program královny byl raději přerušen. Vzhledem k tomu, že je panovnici 93 let a Philipovi 98 let, je teď důležité přijmout mimořádná opatření, aby nebyli ohroženi. 

Princ William a Kate

Princ William jako poslední člen royal family opustil Londýn a dočasně se s vévodkyní Kate a dětmi přestěhoval do venkovského sídla Anmer Hall v hrabství Norfolk. Tento dům páru věnovala královna jako svatební dar a rodina tam tráví většinu volného času a školních prázdnin. O vévodkyni je dobře známo, že chce, aby její děti trávily co nejvíce času v přírodě a Anmer Hall je k tomu ideálním prostředím. Princ George a princezna Charlotte sice chodí do soukromé školy Thomas’s Battersea v Londýně, ta však na konci minulého týdne přešla na domácí výuku. V královských kruzích dříve bývala běžnou praxí, i samotná královna strávila značnou část studia doma.
Princ William byl prvním příslušníkem královské rodiny, který se ke Covid-19 veřejně vyjádřil. Prostřednictvím videa podpořil National Emergencies Trust, organizaci, která se snaží vybírat prostředky pro lokální charity na podporu těch, kteří jsou nákazou zasaženi.
Princ s vévodkyní z Cambridge před pěti dny navštívili stanici rychlé záchranné služby a zdravotníky v Londýně, aby jim osobně poděkovali. Pár zdůraznil, jak důležitý a nepostradatelný zdravotní personál v této době je a zároveň jak důležitou roli bude v boji s koronavirem ve Velké Británii hrát. Také upozornil na to, že i lékaři potřebují podporu od široké veřejnosti – lidé by měli zůstat doma a chránit tak sebe i ostatní.
Vzhledem k tomu, že princ Charles a královna Alžběta II. jsou v rizikové skupině, předpokládá se, že právě William a Kate budou nyní královskou rodinu v průběhu pandemie zastupovat, alespoň jak jen to s ohledem na jejich vlastní bezpečnost bude možné.

Harry a Meghan

Harry a Meghan se ve svých oficiálních rolích jako členové královské rodiny objevili naposledy 9. března. V Londýně se společně se všemi ostatními zúčastnili mše ve Westminsterském opatství. Svého syna vzhledem k situaci nechali doma v Kanadě a po nabitém programu se za ním vrátili. Podporu v boji s koronavirem vyjádřili na Instagramu. V prvním postu radí, jak se vyrovnat s pandemií po psychické stránce. V příspěvku uvádějí, že je v této době normální mít strach, cítit úzkost nebo si připadat osamělý, zároveň poukazují na to, kde mohou lidé vyhledat pomoc a co je důležitější, mohou sami pomoc nabídnout.
Na tento post navázal další, ve kterém děkují všem zdravotníkům na celém světě za jejich obrovské nasazení a zároveň prosí své followery, aby práci zdravotnickému personálu usnadnili a podpořili je tím, že budou dodržovat doporučení WHO.

Princezna Beatrice 

Vypadá to, že princezna Beatrice bude mít jednu z nejmenších královských svateb v britské historii. Měla by se uskutečnit 29. května. Recepce, kterou měla pořádat královna v zahradách Buckinghamského paláce, ale již byla zrušena. Samotný obřad tak bude pravděpodobně mnohem skromnější a za účasti mnohem méně lidí, než se původně předpokládalo. Pár uvedl, že se bude řídit doporučením britské vlády a bude brát hlavně ohled na veškeré členy rodiny, které v žádném případě nebude chtít vystavit riziku.