Novinky

„Vždycky jsem byl posedlý vodou a Poseidonem,“ říká v Pharrell Williams v exkluzivním rozhovoru

Pouze čtyři umělci v historii mohli uvést u Tiffanyho šperky pod svým jménem. Jean Schlumberger, Paloma Picasso, Elsa Peretti a Frank Gehry. Teď k nim přibylo další jméno: Pharrell Williams. Tvůrce, který zásadním způsobem ovlivňuje současnou kulturu a styl, představil kolekci Titan pro nejslavnejší klenotnictví a při té příležitosti mluvil s Vogue o své inspiraci, slovních hříčkách, ale i o tom, čeho se bojí.
Foto: Tiffany & Co.
Pharrell Williams
„Šperky jsou interpunkčním znaménkem každého člověka,“ hlásil zářící neon na desátém patře blyštivého megastóru Tiffany & Co. na Madison Avenue, The Landmark. Toto patro je obvykle vyhrazeno pro privátní klienty a bylo navrženo jako „dokonalý byt s výhledem na park“ (myslí se tím samozřejmě na Central Park). Minulou noc však tento dechberoucí prostor hostil večeři, při které došlo k uvedení kolekce Tiffany Titan. Tu navrhl právě Williams.
Existuje v současnosti někdo vytíženější než Pharrell Williams? Těžko říct. Včera totiž tento multitalentovaný umělec a byznysman pořádal další akci pro jeden ze svých projektů — aukční platformu Joopiter. Čas strávený v New Yorku tak využil opravdu na maximum.
„Mám pocit, že to dlouho viselo ve vzduchu,“ prohlásil Williams na adresu svého partnerství s Tiffany & Co. Williams a jeho osobitý styl jsou nyní regulérní součástí kulturní stopy Tiffany. Koneckonců jde o výrobce šperků, který stojí za Pharrelovými slavnými diamantovými slunečími brýlemi. „Jakmile se do toho zapojila skupina LVMH a jakmile do toho vstoupil Alex (Alexandre Arnault, pozn. red.), kterého znám už téměř dvacet let, a viděl jsem, že mu jde o to, aby to celé přetvořil, okamžitě jsem se chytil příležitosti ke spolupráci.“ 

Pharrell Williams čerpal inspiraci v mýtech a oceánech 

Navzdory své historii se značkou se však tento umělec neodvolával sám na sebe, alespoň ne příliš doslovně. „Inspiraci nacházím ve věcech, které neexistují, a když existují, používám je úplně jiným způsobem,“ uvedl návrhář. Pro svoji kolekci pro Tiffany & Co. se poohlédl do mýtů, těch svých i řeckých, a to prostřednictvím slovní hříčky spojené s jeho osobní historií. Umělec vyrůstal v Atlantidě, čtvrti ve Virginia Beach, což ho přivedlo ke ztracené utopické civilizaci v Platónových spisech a také k Poseidonovi, jejímu králi. Vždycky jsem byl posedlý vodou a Poseidonem, takže spousta odkazů, které používáme ve špercích, je inspirována trojzubcem, který nosil,“  vysvětlil.
Název kolekce Titan sice již méně souvisí s tím, že Poseidon je synem Titánů, ale odkazuje spíše na speciální černý titan, který Williams zvolil pro určité kousky, například náramek s články připomínajícími články řetězu s akcenty z 18karátového žlutého zlata. „Použití černého titanu je fyzickým ztělesněním krásy černé barvy,“ vysvětlil Williams s již neodmyslitelným kovbojským kloboukem na hlavě.

O westernovém stylu a koních

Foto: Tiffany & Co.
Pharell Williams
O kovbojském stylu a způsobu, jakým kultura přijala westernovou ikonografii od jeho lednové přehlídky pánské kolekce podzim - zima 2024/2025 pro Louis Vuitton, Williams řekl: „Když jsem byl dítě, seriál Dallas byl velká věc. A ten styl oblékání, to byla prostě atmosféra, o tom to celé je. V černošské kultuře, z níž pocházím, nosilo spoustu lidí v D.C. kovbojské klobouky a boty, přičemž na jihu je to dodnes hodně vidět. Rodeo je pro černošskou kulturu obrovským prvkem, z médií to sice nepoznáte, ale je to tak. Je to velmi reálné.“ Nicméně zároveň dodal: „Mám strach z koní, rozhodně jsem jen pózér.“
Na seznamu hostů galavečeře figurovala následující jména: Alexandre Arnault, Rosalía, Rosé z Blackpink, Ayo Edebiri, Anitta, A$AP Rocky, Gabrielle Union, Blake Lively a mnoho dalších. Večer byl takovým intimním zahájením nabitého víkendu akcí před nadcházejícím Met Gala.
Článek vyšel v originále na vogue.com.