Vogue Leaders

Šest žen, které se nesmazatelně zapsaly do moderní historie

Mezi významnými osobnostmi v čele států už sice ženy dávno nejsou výjimkou, přesto je jich stále méně než mužů. Do svých rolí, ať už jde o královny, prezidentky, nebo premiérky, vnášejí eleganci, styl a kultivovaný způsob jednání. S blížím se Mezinárodním dnem žen připomínáme šest významných osobností, které se zapsaly do dějin. 
V pekle existuje zvláštní místo pro ženy, které nepomáhají ostatním ženám. — Madeleine Albright

Slovenská prezidentka

Foto: Ivan Pinkava
Zuzana Čaputová
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, původní profesí advokátka, je první ženou v čele země a také nejmladší osobou v této nejvyšší ústavní funkci. Navzdory poměrně turbulentnímu politickému prostředí se těší velké podpoře. Angažuje se například v environmentální problematice, klimatickou změnu považuje za zásadní hrozbu, a nevyhýbá se ani kontroverzním tématům, jako jsou adopce dětí stejnopohlavními páry. Způsob, jakým reprezentuje svou zemi za hranicemi a jak vystupuje v prezidentské roli při řešení domácích záležitostí, může Slovensku řada jiných zemí jen tiše závidět. Zuzana Čaputová poskytla jeden z prvních rozhovorů Vogue CS a stala se také tváří červnového čísla, které vyšlo krátce před jejím oficiálním uvedením do funkce.

Novozélandská premiérka

Foto: Getty Images
Jacinda Ardern
Jacinda Ardern je premiérkou Nového Zélandu od října 2017. Funkce se ujala ve 37 letech a byla tehdy celosvětově nejmladší ženou v takto vrcholné pozici. Zkušenosti sbírala například jako politická poradkyně Tonyho Blaira, novozélandskou poslankyní se stala v roce 2008. Je zastánkyní zvyšování sociálních výdajů, podporuje sňatky párů stejného pohlaví a liberalizaci zákona o interrupcích. V roce 2018 se jí narodila dcera, a je tak teprve druhou premiérkou, která porodila v době, kdy zastávala politickou funkci. Nový Zéland pod jejím vedením nejen dobře zvládá pandemickou krizi, premiérka se navíc těší důvěře a popularitě jak občanů své země, tak za hranicemi.

Finská premiérka & co.

Foto: Getty Images
Sanna Marin
Ve Finsku se v roce 2019 odehrála zásadní politická změna. Pěti koaličním stranám šéfují ženy, čtyři z nich dokonce mladší 35 let. Premiérkou země se v prosinci stala Sanna Marin, nejmladší úřadující předsedkyně vlády na světě. Už předtím byla rovněž nejmladší ministryní, řídila resort dopravy. V jejím současném kabinetu ženy zastávají dvě třetiny pozic. Média občas upozorňují také na to, že ji vychovávala matka se svou partnerkou. V nové funkci rozhodně čelí řadě výzev, ale i díky ní patří Finsko mezi země s ukázkovou krizovou komunikací během pandemie. Sympatická premiérka má velkou podporu veřejnosti. 

Britská královna

Foto: Chris Jackson/Getty Images
Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II. je nejdéle vládnoucím monarchou v britské  historii. Je hlavou šestnácti zemí Commonwealthu, mimo jiné také třeba Kanady nebo Nového Zélandu. Do politiky nebo veřejných záležitostí obecně zasahuje jen zcela výjimečně, královské roli přesto dodala nový a velmi lidský rozměr. Navzdory mnoha skandálům v blízké i širší rodině ona sama pro své poddané představuje v obdobích změn nebo nepokojů symbol stability. Respektují ji dokonce i odpůrci monarchie a právě ona je důvodem, proč je královská rodina v Británii neochvějně populární. Její životní příběh nejnověji zachycuje seriál The Crown na Netflixu, díky kterému je dobře známo, že se královnou stala tak trochu neočekávaně, ale své role se vždy dokázala zhostit se ctí a noblesou. 

Španělská královna

Foto: Getty Images
Španělská královna Letizia
Španělská královna Letizia vystudovala informační vědu a působila jako novinářka, byla mimo jiné reportérkou CNN a také informovala o událostech 11. září 2001 v New Yorku. Za svou práci získala ocenění Larra. Před sňatkem s tehdejším španělským princem, dnes králem Filipem VI., byla už jednou vdaná a stala se první rozvedenou královnou v novodobé historii. Pochází z neurozené rodiny, před sňatkem měla našlápnuto na velmi slibnou kariéru, a možná i proto ji její poddaní milují. Svou královskou roli pojala jako příležitost prosazovat emancipaci a rovná práva žen. Čas od času čelí podezření, že trpí anorexií, podle svých slov si však štíhlou postavu udržuje jógou a střídmým jídelníčkem. Je považována za fashion ikonu a podobně jako vévodkyně Catherine dokáže kombinovat luxusní modely s dostupnou konfekcí. 

Jordánská královna

Foto: Getty Images
Ranija al-Jasín na Met Gala v roce 2016
Královna Ranija al-Jasín je manželkou jordánského krále Abdalláha II. Pochází z Kuvajtu, její rodiče uprchli před armádou Saddáma Husajna. Na tamější poměry se ne zcela obvykle vdávala z lásky, navzdory tomu, že byla v zemi cizinkou, navíc neurozeného původu. Na rozdíl od řady prvních dam zemí Blízkého východu je činná na domácí půdě i mezinárodním poli. Aktivně se zasazuje o vzdělávání dětí a žen, usiluje o zlepšení jejich postavení a práv. Komunikuje prostřednictvím sociálních sítí, ve své zemi prosazuje evropský styl oblékání a rovněž je považována za módní ikonu. Jako malá údajně toužila být módní návrhářkou. Mezi její oblíbené značky patří Chanel, Gucci nebo YSL. Aktivistky v boji za ženská práva vkládají naděje také do její dcery Iman.