Filmy

TV premiéry, na které se můžete v březnu těšit

Komedie, opulence, trans status, zločin i fatální nespravedlnost. To vše budete řešit před televizní obrazovkou. Pokud si na ní ovšem pustíte tipy od redakce Vogue.
Foto: Apple TV+
Kaia Gerber v seriálu Palm Royale, Apple TV+

Palm Royale

Sandra Mai Tranová, social media manager: Po zhlédnutí traileru na mě seriál Palm Royal působí jako ideální volba, jak si zpříjemnit dlouhé chvíle při čekání na třetí sérii Bílého Lotosu. Série inspirovaná románem Mr. and Mrs. American Pie z roku 2018 od Juliet McDanie přinese mix humoru a dramatu a díky kostýmní výtvarnici Alix Fried i styling on point. Příběh nás přenese do Palm Beach roku 1969, hlavní role v něm ztvárnily Kristen Wiig a držitelka Oscara Laura Dern. Mezi hvězdným hereckým ansámblem se dále objeví jména jako Allison Janney, Ricky Martin, Josh Lucas, Leslie Bibb či Kaia Gerber.
Od 20. března 2024 na Apple TV+

Hannah Gadsby's Gender Agenda

Jana Patočková, Fashion Features Editor: Australská komička Hannah Gadsby tentokrát pro Netflix připravila speciál, kde neúčinkuje v hlavní roli ona sama, ale plejáda začínajících queer jmen, která se tak mohou představit globálnímu publiku. „Naposled dal Netflix dohromady tolik trans lidí, jen když proti němu protestovali,“ uvádí show v ukázce slibující pestré nuance humoru, který si z queer pozic bude střílet jak sám ze sebe a nejrůznějších stereotypů, tak ze statusu quo. Je to velká věc, protože dávat šanci nováčkům v průmyslu, který hraje na čísla a velká jména, není pořád ještě úplně zvykem: „Sexwork a performance jsou si docela podobné – vždycky je tam někdo nahý a někdo, kdo usilovně myslí na to, kdy už to skončí,“ střílí se do vlastní nohy scénárista a performer Krishna Istha. Jeho vtip slibuje super zábavu, nebude ovšem chybět ani poučení. Takže já pátého večer otevřu velmi perlivou minerálku, pytlík s pistáciemi a zapínám televizi.
Od 5. března 2024 na Netflixu

Buying Beverly Hills

Cindy Kerberová, head of digital editorial content: Musím se přiznat, že reality show z L.A., kde se objevují nemovitosti (ano, Selling Sunset jsem viděla dvakrát, některé díly i víckrát), jsou moje guilty pleasure. Proto mě velmi potěšila zpráva, že v březnu se na Netflixu objeví druhá řada Buying Beverly Hills, kde Mauricio Umansky a agenti včetně jeho dětí opět řeší vedle práce taky soukromé záležitosti. Navíc se tu Buying Beverly Hills propojuje s další reality show a to s Real Housewives of Beverly Hills, kde jednou z hvězd byla právě tato rodinka. Už se těším, až si udělám popcorn a víkend strávím na gauči s vypnutou hlavou a zapnutou televizí. A neříkejte, že to taky občas neděláte. 
Od 22. března 2024 na Netflixu

Bažina – Millenium

Jan Boublík, creative digital manager: Když se náhodou dostanete do Polska k Baltu, nepotkáte tam už Slovany. Tedy alespoň dle tamějšího přesvědčení. Oficiální hranice evropského severu sice neexistují, ale tihle lidé jsou o sobě stůj co stůj přesvědčeni, že jsou seveřany. (Něco na tom je, i Pražáci si Sudety pletou se Saskem.) Pokud by šlo tohle tvrzení prověřit pomocí pomyslného skóre v produkci temných detektivek, zřejmě bychom už Polsko mohli považovat za Skandinávii. Seriál Bažina jde dokonalým příkladem. Před úplným koncem února se na český Netflix dostala třetí řada s podtitulem Milénium. První dvě řady na pozadí vražd popisovaly sklonek totality a mrazivé polské devadesátky. Dost upřímně, autor seriálu je Jan Holoubek, režisér, který v Polsku vyvolal rozruch poté, co svým filmem 25 let neviny upozornil na zdrcující justiční omyly, které se od roku 2020 začaly znovu prošetřovat. Doufám, že v syrovosti popisu dobových souvislostí další řada nepoleví, a věřím, že se podobně nenalíčené české bilance v pop-balení dočkáme brzy taky.      
Od 28. února 2024 na Netflixu