Filmy

11 nejžhavějších kandidátů na Oscara

Jsou to už dva roky od chvíle, co se zábavní průmysl začal vinou pandemie zmítat v chaosu. Za tu dobu sice dost projektů vzniklo a řada odkládaných trháků konečně vplula do kin či na streamovací platformy, ovšem krize zdaleka zažehnána není. Možná i díky tomu na seznamu oscarových nadějí nyní figuruje hned celá škála snímků — od velkorozpočtových hitů až po nezávislé produkce. A i když se slavnostní ceremoniál uskuteční až 27. března 2022, už teď vám přinášíme své tipy na vítěze.

The Power of the Dog (Síla psa)

Brutální western z dílny Jane Campion o rančerovi (ztvárnil ho Benedict Cumberbatch), který doslova šikanuje novou ženu svého bratra (Kirsten Dunst), je favoritem na nejlepší film díky své brilantní kameře, znepokojivé hudbě, ale i srdcervoucím hereckým výkonům. Režisérka snímku by se tak mohla stát teprve třetí ženou v historii, která si odnese Oscara za nejlepší režii.

Belfast

Částečně autobiografický film Kennetha Branagha vyprávějící o jeho dětství v době nepokojů v Belfastu, má už na kontě prestižní Cenu diváků z filmového festivalu v Torontu. Čím tamější publikum snímek nadchnul? Hereckými výkony, a není divu: Jude Hill totiž v roli malého chlapce působí zcela mimořádně, stejně jako jeho rodiče a prarodiče, které hrají Caitríona Balfe, Jamie Dornan, Ciarán Hinds a Judi Dench.

Dune (Duna)

Sci-fi epos Denise Villeneuvea, který přinesl do kin po celém světě tolik potřebnou vzpruhu a vydělal přes 350 milionů dolarů, proměnil nominace napříč téměř všemi kategoriemi. Jeho výprava, vizuální efekty i kostýmy… to vše je jednoduše fantastické. Nemluvě o hudbě Hanse Zimmera, z níž se tají dech. 

King Richard (Král Richard: Zrození šampiónek)

Přesně patnáct let po své poslední nominaci na Oscara za film The Pursuit of Happyness by Will Smith mohl konečně získat sošku, a to za své ztvárnění Richarda, otce i trenéra slavných tenistek Venus a Sereny Willamsových, kterého si střihl ve strhujícím životopisném filmu Reinalda Marcuse Greena. Kdo ještě je dál ve hře? Třeba Beyoncé, se svojí soundtrackovou písní Be Alive.

Licorice Pizza

Osmkrát nominovaný režisér a scenárista Paul Thomas Anderson. To je jméno, které na Oscarech stoprocentně zazní. Natočil totiž strhující příběh teenagera (Cooper Hoffman), který ve filmu pronásleduje starší ženu. Ocenění za nejlepší původní scénář se zdá být téměř jisté, ale tento hit má šanci probojovat se ještě mnohem dál.

Spencer

Ačkoli pojetí osudové cesty princezny Diany do Sandringhamu na Vánoce roku 1991 od Pabla Larraína možná odbornou porotu rozdělí, nelze mu upřít sílu, rozsah a až mrazivě přesnou interpretaci Lady Di v podání herečky Kristen Stewart. Uznání si však zaslouží i hudba Jonnyho Greenwooda a dechberoucí outfity z rukou Jacqueline Durran.

Nightmare Alley

The Shape of Water, poslední snímek autora Guillerma del Tora, naposled získal čtyři sošky. Ovšem jeho nejnovější thriller nabízí mnohem hvězdnější obsazení, kterému dominují jména jako Rooney Mara, Toni Collette nebo Willem Dafoe. Nechybí ani Cate Blanchet s rolí zlověstné psychiatričky, a už vůbec ne Bradley Cooper coby dělník z pouti. To zní hodně slibně, co říkáte.

The Tragedy of Macbeth

Denzel Washington, Frances McDormand a Joel Coen. Ti všichni jsou několikanásobní držitelé Oscarů, takže i jejich společný počin má obrovské šance na to, že podmanivé, černobílé převyprávění Shakespearovy ságy o vražedných motivech a vině dostane každého.

The Lost Daughter

Maggie Gyllenhaal ve svém odvážném celovečerním režijním debutu doslova proměnila fascinující stejnojmenný román Eleny Ferrante v meditaci o radostech a strastech mateřství. Nominace za nejlepší adaptovaný scénář by byla zasloužená, stejně jako uznání pro vždy šmrncovní Olivii Colman, Jessie Buckley i Dakotu Johnson.

Parallel Mothers

Přestože snímek Pedra Almodóvara nebyl vybrán jako nejlepší mezinárodní film, může vyniknout v dalších kategoriích — od původní hudby až po nejlepší kameru. Jeho největší předností se stala uhrančivá Penélope Cruz, držitelka Volpiho poháru z benátského filmového festivalu, jež se uchází o ocenění pro nejlepší herečku.

The Eyes of Tammy Faye (Očima Tammy Faye)

Životní příběh Tammy Faye Bakker by mohl přinést sošku Jessice Chastain, která spolu se svým filmovým manželem Jimem Bakkerem (Andrew Garfield) založila křesťanský televizní pořad, loutková představení i zábavní park. Rychlý vzestup byl však následován pádem po odhalení podvodného jednání.

CODA (V rytmu srdce)

Siân Heder je spisovatelka a filmařka, která natočila film o neslyšící dívce a zabodovala s ním už v začátku letošního roku na festivalu Sundance. Tehdy posbírala všechny hlavní ceny festivalu v kategorii amerických dramatických filmů, a na Oscarech může všem vytřít zrak v kategorii nejlepší film. Držíme palce.