Filmy

11 favoritů filmového festivalu v Cannes

Vliv festivalu v Cannes by se neměl podceňovat. V roce 2019 posunulo vítězství Zlaté palmy snímek Parazit režiséra Bong Joon-hoa k Oscarovi za nejlepší film, zatímco loni (ročník 2020 byl kvůli pandemii zrušen) se v působivé sestavě objevil miláček kritiky The Worst Person in The World nebo držitel Oscara za nejlepší mezinárodní film Drive My Car. Jaké počiny oslní tentokrát? 

Elvis

Surrealistický životopisný film od Baze Luhrmanna o králi rock'n'rollu nadchne hvězdnými výkony Austina Butlera a Olivie DeJonge (jako Priscilly Presley). O síle návykových hudebních sekvencí a Tomu Hanksovi v roli podnikavého manažera hvězdného zpěváka nemluvě...

The Stars at Noon

Nikaragua, 80. léta 20. století. Právě zde se do sebe zamilují americká novinářka a britský podnikatel, když se pokoušejí uprchnout před revolucí. Kdo je v centru dění této rozsáhlé adaptace strhujícího románu Denise Johnsona, kterou natočila francouzská režisérka Claire Denis? Margaret Qualley, Joe Alwyn i John C. Reilly.

Showing Up

Nejnovějším přírůstkem do pronikavé tvorby režisérky a scenáristky Kelly Reichardt se stal příběh sochařky (Michelle Williams). Ta je zachycená v době, kdy chystá zlomovou výstavu. Zatímco tato krásná umělkyně nervózně čeká na inspiraci, její osobní život je čím dál absurdnější.

Crimes of the Future

V hororu Davida Cronenberga, u něhož se očekává, že na festivalu v Cannes vyvolá bouřlivé protesty, hraje Viggo Mortensen performera, jehož orgány procházejí metamorfózou. Sekundují mu Léa Seydoux jako jeho okouzlující partnerka a Kristen Stewart coby vyšetřovatelka, která až obsesivně sleduje jejich každý krok.

Three Thousand Years of Longing

Ještě než se George Miller vrátil k sérii Šílený Max (s Anyou Taylor-Joy v popředí), natočil tento fantasy epos, do nějž obsadil Tildu Swinton do role osamělé akademičky. Džina, který ženě nabídne splnění tří přání, ztvárnil Idris Elba. Co se stane po tom?

Triangle of Sadness

Komedie plné černého humoru jsou jakousi specialitou Rubena Östlunda (na kontě má filmy jako Vyšší moc, Čtverec). Ten teď přichází se svojí dosud nejpodivnější satirou: příběhem páru supermodelů (v podání Harrise Dickinsona a Charlbi Dean Kriek), který se nalodí na luxusní výletní loď, aniž by tušil, že její marxismem posedlý kapitán plánuje se svými pasažéry pěkně zatočit.

Decision to Leave

Svůdné krimi o detektivovi (Park Hae-il), který se zamiluje do hlavní podezřelé z vraždy (Tang Wei), je dalším projektem jihokorejského mistra Park Chan-Wooka od dob strhujícího snímku Komorná z roku 2016. Očekávejte podmanivou hudbu, vroucí sexuální napětí a spoustu zvratů.

Armageddon Time

V hvězdně obsazeném příběhu, který se odehrává v Queensu 80. let, se v částečně autobiografické sáze z dílny Jamese Graye představí Banks Repeta v roli dospívajícího školáka. Anne Hathaway a Jeremy Strong hrají jeho rodiče a Anthony Hopkins drsného dědečka. Konflikt je na spadnutí.

War Pony

Dva pubertální chlapci (Jojo Bapteise Whiting a LaDainian Crazy Thunder), kteří žijí v americké rezervaci Pine Ridge, zápasí s vlastní identitou, ztrátou a moderním pojetím mužnosti. To je jen letmý náčrt obsahu společného díla režisérek Riley Keough a Giny Gammell. Film je však inspirován skutečnými událostmi a slibuje dojemnou studii o lidech z okrajových komunit, kteří si plní americký sen.

Broker

Herec Song Kang-ho, kterého si můžete pamatovat ze snímku Parazit, ztělesnil i ústřední postavu filmu režiséra Hirokazu Kore-edy (ten již v minulosti získal Zlatou palmu za Shoplifters). Tématem jeho nového díla je fenomén babyboxů, tedy míst, kde mohou být novorozenci anonymně odloženi, aby se o ně postarali jiní. A neodehrává se nikde jinde než v Jižní Koreji.

Irma Vep

Remake stejnojmenné klasiky z roku 1996 od režiséra Oliviera Assayase pojednává o životě filmové star (Alicia Vikander), která se po hlavě vrhá do nové role a zjišťuje, že hranice mezi skutečností a fikcí se začínají nebezpečně stírat. Co teď?