Filmy

Elvis Presley se vrací: Kdo je muž, který ho v novém filmu ztvární?

Třicetiletý kalifornský herec Austin Robert Butler je známý ze seriálu The Carrie Diaries a mohli jste ho zaznamenat také v celovečerním snímku Tenkrát v Hollywoodu. Nyní ho čeká zatím největší životní role — v biografickém filmu o králi rock 'n' rollu si zahraje samotného Elvise. Co od počinu očekávat?
„Řekl jsem si, že tomu věnuji vše, co budu moct,“ prozradil Austin Butler americké Vogue ke svému obsazení. Už jako malý uměl hrát na klavír i kytaru. A když se chystal na casting k filmu, hltal veškerou Elvisovu diskografii a nazpíval jeho slavnou píseň Love Me Tender. S tou ale nakonec ven nevyšel. Proč? 
Se slavným zpěvákem sdílel jednu tragickou zkušenost: Austin Robert Butler přišel vinou rakoviny o matku — ve svých třiadvaceti letech. Stejně bylo Elvisovi, když jeho maminka zemřela na infarkt. Jakmile si tuto mrazivou spojitost talentovaný umělec uvědomil, sednul k pianu a nahrál píseň Unchained Melody. „Tu noc jsem to zpíval jen pro mámu. Nesnažil jsem se u toho vypadat nebo znít jako Elvis. Šlo mi jen o to sebrat všechny ty emoce a vtisknout je do té písně,“ uvedl Austin. Jeho nahrávka režiséra Baze Luhrmanna nadchla a věci se daly rychle do pohybu. „Od chvíle, kdy jsem potkal Austina, cítil jsem v něm něco, co měl i Elvis,“ vysvětloval pro Vogue muž, který má na svém profesním kontě filmy jako Velký Gatsby, Moulin Rouge či Romeo a Julie. 
Foto: Courtesy of Warner Bros / Vertical Entertainment s.r.o.
„Nejde ale o životopis jako takový,“ nechal se Luhrmann slyšet. „Já tam vidím hlavně náladu Ameriky v 50., 60., 70. letech. A uprostřed té kultury, míněno v dobrém i špatném, byl právě Elvis.“ Mimochodem, snímek je vyprávěn z pohledu zpěvákova manažera Colonela Toma Parkera, jehož ztělesnil Tom Hanks.
Foto: Courtesy of Warner Bros / Vertical Entertainment s.r.o.

Život a kariéra Austina Butlera

Říkáte si, kde se vítěz castingu k roli velkého Presleyho vzal? Vyrostl spolu se starší sestrou Ashley na západním pobřeží USA v městě Anaheim, jen půl hodiny od centra Los Angeles. Rodiče se rozvedli, když bylo chlapci sedm. Otec pracoval jako odhadce cen nemovitostí a maminka děti čas od času vzala do Disneylandu. Právě to nejspíš předurčilo Austinovu kariéru: Ve dvanácti se totiž na základě konkurzu stal členem show na Disney, Nickelodeon a CW, kde působil celých deset let. „Byl jsem trochu v rozpacích kvůli jistým věcem, které jsem tam musel dělat, ale musel jsem zatnout zuby,“ vybavil si mladý umělec v rozhovoru pro Vogue. „Ke každé z prací jsem přistupoval jako ke způsobu růstu.“ Když mu došla trpělivost, těsně před odchodem z hereckého průmyslu mu agent zavolal ohledně nabídky na účinkování v oživené divadelní hře dramatika Eugena O'neilla The Iceman Cometh (Pozn. redakce — hra byla v roce 1973 zfilmována a jednu z rolí ztvárnil Jiří Voskovec). Mladý herec nakonec přijal a po boku Denzela Washingtona debutoval na Broadwayi. „Většina účinkujících chce být viděna za každou cenu, ale herci, alespoň ti dobří jako Butler, jsou odhodlaní a uvolnění ve své ambici naplnit text dramatika a zároveň přispět k životu příběhu,“ vychvaloval následně jeho výkon divadelní kritik Hilton Als.

Elvis Presley oslnil i svým šatníkem

Austin Butler alias Elvis Presley během natáčení vystřídal téměř stovku kostýmů. Král rock 'n' rollu se totiž neproslavil jen svými písněmi, sametovým hlasem a tanečními pohyby. Proslavily ho i nepřehlédnutelné outfity jako třeba kožený černý oblek nebo třpytivá bílá kombinéza. Zatímco ve skutečném životě se o jeho šatník staral návrhář Bill Belew, filmové kostýmy vytvořila Catherine Martin, režisérova žena, kostýmní výtvarnice a držitelka čtyř Oscarů. 
Foto: Courtesy of Warner Bros / Vertical Entertainment s.r.o.

První reakce na film, který se málem nenatočil

Jako jedna z prvních snímek zhlédla bývalá Elvisova manželka a matka jeho dcery Lisy Marie (budoucí ženy Michaela Jacksona) Priscilla Presley. Šestasedmdesátiletá Priscila na sociálních médiích uvedla, že je příběh briliantně odvyprávěný a že výkon Austina Butlera je strhující. 
Přitom se natáčení málem neuskutečnilo. Začít se mělo v Austrálii v březnu 2020, přesně v době, kdy propukla celosvětová pandemie covidu-19, a Tom Hanks, jeden z hlavních aktérů, byl pozitivně testován a následovali další. Natáčení se proto pozastavilo a štáb se začal postupně vracet do USA. Austin Butler zůstal. Jedenáctiměsíční natáčení odstartovalo až o několik měsíců později, konkrétně v září 2020. 
Snímek Elvis bude k vidění v českých kinech od 23. června.