Filmy

Jak se doopravdy seznámil princ Charles s Dianou? Vše o čtvrté řadě seriálu Koruna

O čem mluvila Alžběta II. s mužem, který se k ní vloupal do Buckinghamského paláce? Co si královská rodina opravdu myslela o Margaret Thatcher? Rešeršistka a producentka seriálu Koruna odpovídají na nejčastější otázky.
Co je potřeba k tomu, abyste vytvořili jeden z nejlepších a nejambicióznějších seriálů současnosti? Pro tvůrce Koruny proces začíná obvykle více než rok před samotnou produkcí. Jakmile se určí časová osa nové řady, okamžitě se pouštějí do vyhledávání všech důležitých informací, které nakonec utvoří kompletní příběh. Čtvrtá desetidílná série z produkce streamovací společnosti Netflix mapuje bouřlivá osmdesátá léta, Emmu Corrin jako Dianu Spencer a Gillian Anderson jako železnou lady Margaret Thatcher. 
Očekávání byla opravdu vysoká. „Čím více se přibližujeme k současnosti, tím více názorů se objevuje. Lidé si myslí, že tuto éru znají velice dobře,“ říká jedna z hlavních producentek Oona O'Beirn. Velká část vyprávění je založena na historických událostech, ale některé časové osy byly upravené, události sloučené a nakombinované tak, aby byl výsledek pro diváka dramatičtější. „Jedna z věcí, která nás štve, je, když čteme, že to děláme špatně. Když se odchýlíme od toho, co se stalo, je to naše volba. Způsob, jakým se k těmto scénám dostaneme, rozhodně není náhodný,“ dodává rešeršistka Annie Sulzberger.  
Foto: Netflix
Foto: Netflix

Ve čtvrté sérii se Charles poprvé setkává s Dianou. Je scéna natočená podle skutečnosti?

Oona O’Beirn: Víme, že se poprvé potkali v domě rodiny Spencerů, když bylo Dianě 16 let a Charles chodil s její starší sestrou Sarah Spencer. Druhé setkání v seriálu proběhlo na slavnostech Badminton Horse Trials, ale ve skutečnosti se viděli na panství Dianina přítele Philipa. Sama to prozradila v dokumentu Diana: In her Own Words. Seděli prý na balíku sena a ona s ním mluvila o smrti strýce lorda Mountbattena. 

Vztah královny Alžběty II. a Margaret Thatcher je v seriálu dost napjatý. 

Annie Sulzberger: Byla to jedna z nejtěžších věcí a museli jsme vyzpovídat několik lidí, kteří s nimi tehdy byli v úzkém kontaktu. Nemyslím si, že existuje někdo, kdo by tvrdil, že jejich vzájemný vztah byl dobrý.
Foto: Netflix
Foto: Netflix

Můžeme vidět i atentát na lorda Mountbattena, kdy Irská republikánská armáda vyhodila do povětří jeho rybářskou loď. 

Oona O’Beirn: Od reality se děj příliš neliší. Kvůli počasí jsme ale ten den měli opravdu velké problémy s natáčením a bylo těžké dostat se na moře. Nakonec jsme museli vystřihnout několik scén, jako je například moment, kdy útočníci pomocí dálkového ovládání odpálí bombu. Mountbatten byl velice významnou postavou, zejména kvůli blízkému vztahu s Charlesem, takže jsme tuto událost nemohli vynechat.

V další nezapomenutelné scéně Diana na kolečkových bruslích projíždí Buckinghamským palácem a poslouchá Duran Duran. Dopravy se tohle stalo?

Oona O’Beirn: Je to naprostá pravda! Při našem pátrání jsme dokonce zjistili, že před svatbou jezdila uvnitř na kole. Rozhodli jsme se však ušetřit koberce. Jezdila pravděpodobně na daleko méně honosnějších místech v paláci, ale chtěli jsme ukázat přepychové místnosti, které jsme měli možnost vidět v předchozích sériích. Dianě bylo v té době teprve devatenáct.
Foto: Netflix

Celý jeden díl je věnovaný tomu, kdy do královniny ložnice v roce 1982 vtrhl Michael Fagan. Víme, o čem se ti dva ve skutečnosti bavili?

Annie Sulzberger: Michael Fagan svou výpověď několikrát změnil ve svůj prospěch. Našli jsme však několik rozhovorů, ve kterých řekl, že chtěl, aby královna pochopila, co dělá politika Thatcherové s průměrným občanem. Hledal pomoc, protože nevěděl, jak dál. Byl frustrován nezaměstnaností.

Na konci série je Charles nespokojený s Dianiným vystoupením v Královské opeře v roce 1985. Poté je zmatený z jejího dárku, kterým je video, na kterém zpívá píseň z Fantoma opery.  

Annie Sulzberger: Co se týče vystoupení, Charles opravdu nebyl rád, hlavně proto, že Diana tím šla za hranu předepsaného královského kodexu. Fantoma Opery viděla několikrát a písničky z muzikálu si často pouštěla v autě. Video nikdo neviděl, takže nevíme, jestli jenom tančila, nebo také zpívala. Chtěli jsme, aby byla scéna co nejpůsobivější. Emma má krásný hlas, takže jsme se rozhodli, že bude zpívat.