Make-up

Princezna Diana a modré linky jsou zpátky na scéně

Dětství jsem prožila v 80. letech a nikdy jsem nechápala obsesi dospělých v modrých očních stínech a ještě výraznějších linkách. O mnoho let později jsem si přeci jen pár modrých tužek na oči pořídila a ve dnech, kdy na mě začaly vyskakovat teasery na čtvrtou řadu Koruny, jsem se přistihla, jak si na online meetingy barvím oči namodro. Podlehnete také Diana efektu? 
Foto: Georges De Keerle/Getty Images
Princezna Diana na návštěvě Německa, únor 1987
Lady Diana Spencer se na scéně oficiálně objevila v době, kdy začala 80. léta se svým výrazným a hodně barevným líčením. I budoucí princezna rebelka a svého času nejfotografovanější žena světa se na beauty trendech celé dekády výrazně podepsala. V době, kdy ještě svět věřil na pohádky se šťastným koncem, se na veřejnosti neukázala jinak než s modrými linkami zdůrazňujícími její pomněnkově modré oči. 
Členky britské královské rodiny tradičně podléhají přísnému protokolu, který jim nařizuje všechno včetně barvy laku na nehty. Oficiálně povolený je jen ten královnin – Essie v odstínu Ballet Slippers. V líčení platí méně je více a barvy, kromě těch neutrálních, se pro dámy s titulem nehodí. Diana porušovala kdejaká pravidla včetně make-upu. Čtvrtá série Koruny na Netflixu, stejně jako všechny její fotky z osmdesátek, jsou toho jasným důkazem. Lehký make-up, výraznější tvářenka (nezapomeňte, že v té době se zdravíčka kupovala po kilech), rtěnka v tělovém odstínu přetřená bezbarvým leskem, černá řasenka. Povinnou make-up výbavu princezna z Walesu narušila zářivě modrými tužkami na oči. Skandální počin, uvážíte-li, že na začátku dekády s výrazně barevnýma očima chodili po Londýně pankáči.
Jsem svobodomyslná. Některým se to nelíbí, ale já už jsem taková.“ ~ Diana, princezna z Walesu
Foto: Tim Graham Photo Library via Getty Images
Princezna Diana na zemědělském veletrhu, květen 1986
Foto: Tim Graham Photo Library via Getty Images
Princezna Diana na státním banketu v Elysejském paláci v Paříži, listopad 1987
Foto: Tim Graham Photo Library via Getty Images
Princezna Diana na státním banketu v Mnichově, listopad 1987
Za pozdější přechod k tmavě hnědým tužkám může make-up artistka Mary Greenwell, která ji během prvního focení pro Vogue v roce 1991 přesvědčila o tom, že jsou pro ni vhodnější. Nicméně ty modré k ní budou navždy patřit stejně jako diamantové čelenky a nadýchané vlasy, které kopírovaly miliony žen na celém světě včetně východního bloku. Linky nikdy nenosila na horním víčku, ale podle tehdejších tradic jen na vnitřní straně spodního víčka. Tento trik zdůrazňoval barvu jejích očí.
„V 80. letech spousta lidí nosila modré oční linky a ona byla tak mladá! Mohla si dělat, co chtěla,“ vysvětluje Greenwell. „Ráda experimentovala a opravdu milovala líčení, ale když vyšla na červený koberec, snažili jsme se ji na tu dobu udělat co nejvíce okouzlující a nádhernou.“
Zatímco se Diana držela více méně tyrkysově modré, i ostatní odstíny rozhodně stojí na pozornost. Jakmile někde vidím zářivě akvamarínovou, nemohu odolat. Stejně tak si myslím, že mít doma alespoň tři různé tóny námořnické modré by mělo patřit k povinné výbavě. Pak tu jsou odstíny jako kobaltová, královská modř, mořská, modrošedá a modrozelená. Jak nosit modré linky v roce 2020? Prakticky dost podobně jako Její královská Výsost. Podle vizážistky Mary Greenwell jde i teď o jednoduchou krásu. Ať už to pro vás znamená cokoliv. Klíčem je čistá, maximálně přirozená pleť s trochou transparentního make-upu a lehounkým dotekem bronzeru a tvářenky, aby obličej působil svěže, i když jste naposledy byla na čerstvém vzduchu před měsícem. K tomu řasenka, tmavá linka podél horních řas a modrá podél spodních. Tady můžete zkusit kombinaci dvou modrých odstínů, světlejší na vnitřní stranu, tmavý podél spodních řas.
Stále jste na pochybách, zda si modrou připustit k tělu? S následujícím výběrem modrých tužek a nejnovějšími díly The Crown s Emmou Corrin v roli princezny Diany budete mít jasno.