Filmy

Timothée Chalamet a jeho 12 nezapomenutelných rolí

Od jeho oscarové nominace za výkon ve filmu Call Me By Your Name přes The King a Little Women až po slavnou Dunu, Vogue přináší výběr dvanácti rolí, ve kterých nás Timothée Chalamet okouzlil svým šarmem a hereckým výkonem. Také se už nemůžete dočkat, až jej spatříte jako nového Willyho Wonku?
Timothée Chalamet je hvězda, kterou Hollywood dlouho potřeboval. Jeho citlivé herecké výkony, okouzlující vystupování a dechberoucí outfity na červeném koberci jsou přesně tím, co z něj dělá idola současné generace. Dva roky poté, co získal ocenění za roli ve filmu Call Me By Your Name, dokázal oslnit publikum na celém světě a jeho fanouškovská základna by se dala přirovnat k mánii, kterou zažil v 90. letech Leonardo DiCaprio. Pojďme si připomenout jeho 12 nezapomenutelných rolí.

Homeland (2012)

Po menších rolích v televizních sériích Law & Order a Royal Pains přišla první velká příležitost – Chalamet si zahrál Finna, syna viceprezidenta Williama Waldena. Problémový chlapec chodí s Danou, jejich vztah však ztroskotá poté, co se připlete do loupeže, během které zemře žena. Finn sám nakonec čelí tragickému konci v posledním díle série.

Interstellar (2014)

Sci-fi snímek, který se točí okolo bývalého kosmonauta NASA (hraje ho Matthew McConaughey). Jeho úkolem je najít ve vesmíru další obyvatelné planety. Chalamet hraje jeho syna, a ačkoliv před kamerou strávil pouhých deset dnů, na natáčení byl několik měsíců po boku takových hvězd, jakými jsou Jessica Chastain, Anne Hathaway, Matt Damon či Casey Affleck.
Foto: Shutterstock
Homeland
Foto: Shutterstock
Interstellar

Miss Stevens (2016)

Americké drama o třech studentech režisérky Julie Hart. Lily Rabe získala za hlavní roli cenu SXSW coby nejlepší herečka. Chalamet hraje Billyho, který má problémy s chováním a zoufale touží po lásce. Srdcervoucí výkon naznačuje pro Chalameta slibnou budoucnost.

Call Me By Your Name (2017)

Pro většinu fanoušků bude Chalamet stejně vždy mladý Elio, který tancuje po boku Armieho Hammera na parketu v romantickém trháku režiséra Luca Guadagnina. Hovoří plynně francouzsky a italsky, hraje na kytaru a klavír, oslní každého, s kým se potká. Jeho postava je perfektní ukázkou mnoha talentů mladého herce. Chalametovi vynesla role nespočet nominací na ceny SAG, BAFTA, Zlatý Glóbus a dokonce Oscara. Spisovatel André Aciman představil loni koncem října druhý díl úspěšné ságy nazvaný Find Me a brzy se dočkáme i pokračování v podobě další filmové adaptace. 

Hot Summer Nights (2017)

V americkém dramatu režiséra Elijah Bynuma hraje osamělého chlapce, který má před sebou dlouhé prázdniny u své tety na Cape Cod. Místo toho se tam však skamarádí s místní problémovou partou. Následují divoké party, rychlé jízdy autem a film drží pohromadě jenom díky výkonu Chalameta. 
Foto: Shutterstock
Call Me By Your Name
Foto: Shutterstock
Hot Summer Nights

Lady Bird (2017)

Kyle je ztělesněný rebel. Rozcuchaný basista, který je posedlý konspiračními teoriemi a iráckou válkou. Chalamet ho však nenechá upadnout do nepěkného klišé díky své inteligenci a zranitelnosti. Ačkoliv je jeho filmový románek krátký, přináší jedny z nejzábavnějších okamžiků a posouvá jeho herecký výkon o laťku výš.

Hostiles (2017)

Brutální western, kde Chalamet hraje nejmladšího rekruta v důstojnickém týmu. Většinu scén tráví na koni a vypadá přitom zatraceně dobře.

Beautiful Boy (2018)

Jeden z nejnáročnějších hereckých výkonů jeho dosavadní kariéry. Drama o drogově závislém chlapci Nicovi, který hraje po boku Steva Carella. Společně zjišťují, že cesta k vyléčení ze závislosti jde málokdy hladce. Melancholická a emotivní role mu vynesla nominace na ceny BAFTA, Zlatý Glóbus a SAG.
Foto: Shutterstock
Hostiles
Foto: Shutterstock
Beautiful Boy

The King (2019)

Britský přízvuk, účes podle kastrolu a poškrábané brnění tvoří základní prvky Chalametovy role ve filmu podle Shakespeara. Hraje neústupného vládce Hala, který vede Anglii v bitvě proti Francii. Na pomoc má dvořany a kamaráda Falstaffa. Pro Chalameta je to velký odklon od jeho předchozích rolí.

Little Women (2019)

Little Women jsou adaptací proslulého romantického románu, který byl nejznámějším dílem americké spisovatelky L. M. Alcott. Příběh o čtyřech dospívajících sestrách pojednává o autorčině pozdním dětství. Chalametova postava se zamiluje do Josephine March, která se účastní plesů a prochází se na venkově v honosných dobových kostýmech. Ve filmu hraje mimo jiné také Emma Watson a Meryl Streep. 

A Rainy Day in New York (2019)

Příběh, který je tak zamotaný, že vás z toho možná rozbolí hlava jak po dlouhém večírku, ale kocovina je z něj vcelku příjemná. Mladý studenstký pár Gatsby a Ashleigh jedou do New Yorku, kde má Ashleigh dělat rozhovor do studentských novin se slavným režisérem. Původně měli plán, že po krátkém rozhovoru si ve městě, které nikdy nespí, udělají svůj vlastní soukromý program, ovšem to by to nesměl režírovat Woody Alen, aby se celý tento deštivý den všechno nezamotalo do mnoha zajímavých příběhů s ještě zajímavějšími konci. Timothému zde velmi povedeně sekundují Elle Fanning i Selena Gomez.

Dune (2021)

Film natočený podle knižní předlohy Francka Herberta sklidil na festivalu v Benátkách potlesk, který trval sedm minut. Ano, to je ten sci-fi velkofilm, jenž má ekologické poslání, velký příběh i hvězdné obsazení, na který všichni čekali. Ve zkratce: v integalaktickém impériu probíhají mocenské boje o získání planety se vzácným kořením, po kterém všichni touží. A jak už to u správných příběhů bývá, i zde původní obyvatelé čekají na hrdinu, jehož hraje právě Timothée Chalamet. A i když je podle mnohých tento snímek jen lákadlem k druhému dílu, i tak sklízí po celém světě ty nejlepší recenze, kniha je beznadějně vyprodaná a všichni si pochvalují i výborné kostýmy a scénografii.