Filmy

Daniel Craig není jenom James Bond

Agent 007 je bezesporu jeho nejznámější rolí. Daniel Craig si ale dal záležet, aby nebyl zaškatulkován jen jako James Bond a natáčel další skvělé snímky. Pětapadesátiletý britský herec se naposledy objevil například v pokračování mysteriózní komedie Na nože: Glass Onion. Role detektiva Benoita Blanca mu přinesla hned dvě nominace na cenu Zlatý glóbus. Jaké další filmy tohoto charismatického elegána stojí za zhlédnutí?

Po krk v extázi (Layer Cake, 2004)

Po boku Sienny Miller a Roma Hardyho se v hlavní roli krimi filmu objevuje právě Daniel Craig. Jako úspěšný drogový dealer z Londýna se před předčasným odchodem do důchodu musí vypořádat ještě se dvěma posledními úkoly. Zvládne to? Fanoušky Jamese Bonda pak pobaví scéna, kde Daniel Craig sám sebe jako agenta 007 paroduje. 

Královna Alžběta (Elizabeth, 1998)

V biografickém historickém drama o královně Alžbětě v podání Cate Blanchett sice Daniel Craig nehraje jednu z hlavních rolí, ale i tak se pro něj stalo osudovým. Když totiž producentka bondovek Barbara Broccoli tento snímek viděla, uvědomila si, že právě Craig musí být příští James Bond. Film o britské panovnici tak rozhodl o hercově budoucnosti.

Muži, kteří nenávidí ženy (The Girl with the Dragon Tattoo, 2011)

Novinář Mikael Blomkvist pátrá po ženě, která je už 40 let nezvěstná. Oscarový snímek byl natočený podle románu švédského spisovatele Stiga Larssona z roku 2005 a o režii se postaral David Fincher, který má na svém kontě například filmy Zodiac či Klub rváčů. Vedle Davida Craiga hraje v psychologickém thrilleru také Rooney Mara, která za roli byla nominovaná na Oscara či Zlatý glóbus.

Na nože (Knives Out, 2019)

Satirická komedie sleduje vyšetřování detektiva Benoita Blanca, kterého hraje právě Daniel Craig. Ve hvězdném obsazení se objevuje Ana de Armas, Jamie Lee Curtis či Chris Evans. Nedávno se úspěšný snímek dočkal pokračování Na nože: Glass Onion, v němž můžete také obdivovat české skleněné výrobky z dílny Jiřího Pačinka. Film byl na Oscarech nominován za nejlepší původní scénář a Daniel Craig si za svou roli vysloužil nominaci na Zlatý glóbus.

Cesta do zatracení (Road to Perdition, 2002)

Tom Hanks, Paul Newman, Jude Law a Daniel Craig v jednom filmu? Krimi drama Cesta do zatracení vznikla v roce 2002 pod taktovkou anglického režiséra Sama Mendese, se kterým se Craig setkal znovu v roce 2015 při natáčení bondovky Skyfall. Snímek podle románu Maxe Allana Collinse se odehrává v roce 1931 během Velké hospodářské krize a zajistil Paulu Newmanovi jeho poslední nominaci na Oscara.