Man

Pět módních lekcí od Daniela Craiga

Před patnácti lety se poprvé objevil jako agent 007 a letos na podzim přijde do kin Není čas zemřít, v němž se s rolí Jamese Bonda rozloučí. Ještě předtím vám Daniel Craig dá pár módních lekcí.
Foto: Franco Origlia/Getty Images
Léa Seydoux a Daniel Craig při natáčení No Time To Die v italské Mateře
Přes 18 milionů zhlédnutí oficiálního traileru, ústřední píseň od Billie Eilish a v hlavní roli popáté britský herec Daniel Craig. Po jeho boku se můžete opět těšit na Léu Seydoux, ale také Anu de Armas, Naomie Harris, Lashanu Lynch a padoucha tentokrát ztvární držitel Oscara, Zlatého glóbu a dalších cen Rami Malek
Zkusili jste si někdy dát do vyhledvače heslo James Bond suit? Jen Google eviduje přes 342 milionů odkazů na téma obleky agenta 007. Ovšem ani Mr. Bond ani Daniel Craig nestaví svou image jen na černém smokingu s bílou košilí a motýlkem. Kromě několika málo pravidel se oba drží tradičních střihů i barev, čímž nehrozí, že by někdy byli out a také jsou dost udržitelní. Nemusí neustále měnit šatník, aby patřili k nejlépe oblékaným mužům planety. Daniel navíc všechno, co si oblékne, nosí s lehkostí. Zná svůj styl a obléká si zásadně jen to, co mu je pohodlné. Co dalšího se od šestého Bonda můžete ještě naučit?

Lekce č. 1: Šedý oblek

Foto: Jon Kopaloff/Getty Images
Daniel Craig na premiéře filmu Knives Out, listopad 2019
Foto: Ernesto Ruscio/Getty Images
Daniel Craig na premiéře bondovky Spectre v Římě, říjen 2015
Foto: Kevin Mazur/WireImage
Daniel Craig na předávání cen MTV European Music Awards 2006 v Kodani
James Bond se vždycky drží konzervativních barev. Jeho šatník tvoří hlavně obleky v černé, tmavě modré a šedé. Posledně jmenovanou nosí Daniel Craig i mimo filmové plátno. Šedá saka kombinuje s béžovou, světle modrou a černou. Investice do klasického obleku se rozhodně vyplatí, na přesném odstínu zase tolik nezáleží. Hlavní je kvalitní zpracování z kvalitní látky a zdravé sebevědomí. 

Lekce č. 2: Když nevíte co, modrá je správná odpověď

Foto: Dominique Charriau/WireImage
Daniel Craig na pařížské premiéře bondovky Spectre, říjen 2015
Foto: Jim Spellman/WireImage
Daniel Craig na promítání Spectre v New Yorku, listopad 2015
Foto: Hannes Magerstaedt/Getty Images
Daniel Craig v Mnichově, leden 2009
Stejně jako šedý oblek, tak i modré košile patří mezi jeden z pilířů Craigova (a Bondova) šatníku. K obleku, pod koženou bundu, se svetrem. Kdykoliv, kamkoliv, jakkoliv. 

Lekce č. 3: Slim fit patří Hedimu

Pokud jde o kalhoty, Daniel i James mají naprosto jasno. Bez ohledu na to, zda-li je zrovna obléká Tom Ford, nebo Brioni. Úzké nohavice prostě nenosí. Ani v dobách, kdy Hedi Slimane kraloval pánským kolekcím Dior a Karl Lagerfeld kvůli jeho úzkým střihům zhubl několik desítek kilogramů. Bond nosí kalhoty zásadně do pasu a s dostatečně volným sedem a nohavicemi. Ale ne zase moc, aby při dobíhání padouchů měl pořád dostatek volnosti pohybu a vypadal elegantně. Jednoduché čisté střihy jsou tou nejlepší volbou.

Lekce č. 4: Druhá uniforma

Foto: Chelsea Guglielmino/Getty Images
Daniel Craig na promo focení k filmu Knives Out v LA, listopad 2019
Foto: Ray Tamarra/Getty Images
Daniel Craig přichází na natáčení The Late Show With Stephen Colbert, listopad 2015
Foto: Mike Marsland/WireImage
Daniel Craig v Londýně, říjen 2015
Vidět Bonda bez obleku? Velmi vzácný úkaz. To samé platí i o Danielovi, na veřejnosti vystupuje z 99 procent v některém ze svých dokonalých obleků nebo ve smokingu, pokud si to událost vyžaduje. V těch několika málo momentech bez saka a kalhot ze stejné látky si herec udělal uniformu z tmavých džín, hnědých bot a bundy na zip. Nejčastěji kožené, ale nevyhýbá se ani lehkým, sportovním variantám z prodyšné látky. Ovšem košile mu až na pár výjimek nechybí ani ve dnech, kdy nemusí být za chodící reklamu na britské krejčí. Stejně jako do šedého obleku, i v případě bundy rovného střihu v některé z tzv. konzervativních barev se jedná o skvělou investici. Není jen praktická, ale dokáže během vteřiny proměnit nudné oblečení v trendy look. Jen se ujistěte, že bunda končí na bocích a rukávy nepřesahují zápěstí.

Lekce č. 5: Dress code Cool as f*ck

Foto: Profimedia.cz
Daniel Craig v bondovce No Time to Die
Foto: Profimedia.cz
Daniel Craig v bondovce Spectre
Foto: Getty Image
Daniel Craig s manželkou Rachel Weisz na Zlatých glóbech
Kromě rychlých aut a nejnovějších zbraní patří sluneční brýle k zásadním doplňkům 007. Daniel Craig se během let trochu hledal, nicméně role nejslavnějšího agenta přispěla k tomu, že našel ty správné obroučky. Dostatečně široké, aby z nich obličej nepřesahoval, a s tmavými skly, aby nikdo nepoznal, co si zrovna myslíte. 

No Time To Die

Foto: Profimedia.cz
Daniel Craig ve filmu Není čas zemřít
Foto: Omega
Hodinky Jamese Bonda Omega Seamaster Diver 007
Už počtvrté Jamese Bonda obléká Tom Ford, který sám vypadá jako adept na agenta Jejího veličenstva a na zápěstí mu nechybí hodinky Omega. Tentokrát jde o model Seamaster Diver 300M, představený poprvé v roce 1993, ve speciální edici 007. Kašmírové svetry má od britské značky N.Peal. K Bondovi patří také sluneční brýle, o ty se v No Time To Die postarala značka Barton Perreira