Vogue Daily

5 šéfkuchařů sdílí své tipy na Veganuary

Pustili jste se letos do veganského ledna? Nejste sami: každý rok se do výzvy, která byla poprvé spuštěna před deseti lety, zapojí stovky tisíc lidí po celém světě a na celý měsíc se stanou vegany.
Foto: Getty Images
S rostoucími ekologickými i etickými obavami ohledně konzumace masa, ryb a mléčných výrobků počet lidí, kteří se v posledních letech rozhodli přejít k plně rostlinné dietě, opravdu roste. Podle OSN je jen masný a mléčný průmysl zodpovědný odhadem za 14,5 % globálních emisí skleníkových plynů. Studie z roku 2016 zase zjistila, že by se emise související s jídlem mohly do roku 2050 snížit až o 70 %, ale jen pokud by se všichni na světě stali vegany.
Naštěstí nová vlna veganských kuchařů vytváří lahodná rostlinná jídla, která jsou méně škodlivá pro naši planetu. Níže si přečtěte jejich nejlepší veganské tipy nejen pro Veganuary.

Rachel Ama, autorka knihy One Pot: Three Ways

„Zveganizujte své oblíbené recepty! To vám pomůže být kreativní a užít si příchutě, které už máte rádi. Například u svého oblíbeného kari ponechte stejné koření a základ z cibule, česneku, možná i zázvoru, ale maso vyměňte například za jackfruit (chlebovník různolistý), květák, máslové fazole nebo sladké brambory. Existuje spousta zeleniny, ze které si můžete vybrat a nebo přihodit i náhražku masa. 
Vařte ve velkém, abyste ušetřili čas a vyhnuli se stresu. Není nic lepšího, než se po dlouhém dni v práci vrátit domů s vědomím, že večeři už máte hotovou a stačí ji jen ohřát a přidat k ní něco čerstvého.
Vyměňte kravské mléko za ořechové nebo ovesné. V supermarketu je spousta veganských másel nebo si pořiďte kvalitní extra panenský olivový olej. Místo medu sáhněte po sirupu z agáve nebo javorovém sirupu. Tofu, tempeh, edamame (nezralé sójové boby), čočka a luštěniny představují skvělý zdroj proteinu. Mléčný jogurt vyměňte za sójový, za kešu, mandlový nebo můj oblíbený kokosový. K dispozici je také spousta proteinových prášků vhodných pro vegany.”

Alexis Gauthier, šéfkuchař Gauthier Soho

„Začal bych tím, že bych se držel jídel, která jsou už stejně skoro veganská. Například těstoviny s rajčaty a bazalkou, ratatouille, dhal, mexické fazolové chilli a tak dále. Máme to štěstí, že si můžeme vybírat už opravdu z tisíců produktů. Zkusil bych rostlinné klobásy Lindy McCartney nebo Beyond Burger. Nikdy nebyl lepší čas stát se veganem jako právě teď.“

Anna Jones, autorka knihy One: Pot, Pan, Planet

„Zacházejte se zeleninou jako s masem: spousta z ní je mnohem lepší, když ji dáte na gril s trochou uhlí a kouře. Koření je základem všeho – postupně přidávejte sůl a průběžně ochutnávejte. Čerstvé bylinky, jako je nasekaná petržel nebo kopr, mohou jídla na rostlinné bázi opravdu vylepšit. Pamatujte také na umami – lahodnou chuť, kterou získáte z věcí, jako jsou sušená rajčata a miso.“

Sophie Gordon, autorka knihy The Whole Vegetable

„Recepty z jednoho hrnce jsou vždy snadné a obvykle velmi bohaté na živiny. Zaměřte se na přísady, které jsou v tomto ročním období nejlepší: hodně kořenové zeleniny, tmavé listové zeleniny a citrusy. Prolistujte si své oblíbené kuchařky nebo se podívejte na Instagram, najdete tam spoustu receptů. Mezi mé oblíbené patří dhal, kari nebo těstoviny. Jsou to vydatná jídla ideální pro toto roční období a velmi jednoduchá na přípravu. Nic nekomplikujte a těžší recepty si připravte o víkendu.
Mezi mé oblíbené ingredience patří čočka a sušené luštěniny, ořechy, semínka a tahini, které se stane vaším novým nejlepším přítelem. Ideální pro přípravu salátových dresinků je lahůdkové neboli nutriční droždí, které je i skvělou alternativou k něčemu sýrovému a v dnešní době si jej lze snadno opatřit.”

Tomi Makanjuola, autor knihy Vegan Nigerian Kitchen

„Pokud se tento měsíc stanete veganem, doporučuji vám upravit jídla, která už znáte a máte rádi. Existuje veganská verze všeho – od pizzy po kari, koláče a polévky. Jezte, co vás baví, a nikdy se nebudete nudit. Je to také skvělá příležitost vyzkoušet jídla z různých kultur, protože mnohé z nich jsou přirozeně rostlinná. Například nigerijská kuchyně má opravdu skvělá jídla jako rýži jollof, guláš z okry, dušené fazole a další.
Je důležité mít přehled o živinách. Jezte různé druhy ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných výrobků a zdravých tuků, abyste zajistili, že splníte své dietní potřeby a získáte všechny potřebné vitaminy a minerály. Účast ve Veganuary vám bezpochyby poskytne úžasný start, ale nebojte se postupovat pomalu. Chvíli trvá, než si zvyknete na velkou změnu životního stylu. Pokud můžete, držte se jednoduchých a dostupných receptů, naplánujte si přípravu jídla a zásobte se zdravými veganskými svačinami, aby se vám nikdy nestalo, že nebudete najednou vědět, co jíst.“
Článek vyšel v originálu na: vogue.co.uk