Vegan

Veganuary: Výzva, která se snaží změnit k lepšímu planetu i tělo

Před deseti lety vznikla v Británii výzva, která se rychle rozšířila do celého světa — a na rozdíl od spousty jiných — jde snadno a bez námahy dodržet. 
Foto: Michal Pudelka
Karen Elson pro Vogue Czechoslovakia, březen 2019

Co je Veganuary?

Znamená veganský leden. A jde o označení přední globální akce propagující udržitelnou rostlinou stravu. Iniciativa Veganuary odstartovala v roce 2014 ve Velké Británii, odkud se následně rozšířila po celém světě. Jejím cílem je inspirovat co největší množství lidí k tomu, aby vyzkoušeli ryze rostlinnou stravu. Pohnutky těch, co se do výzvy pustí, přitom mohou být různé — ochrana životního prostředí, soucit se zvířaty, která v rámci potravinářského průmyslu trpí či zdravotní důvody. Jak na to? Jeden měsíc v roce prostě omezíte, nebo ideálně zcela vyřadíte maso, ryby a masné výrobky.
V posledních letech se mluví zejména o souvislosti udržitelné rostlinné stravy a vlivu na světové klima, životní styl pro lidi i zvířata. Jinými slovy — to, co si dáváme na talíř, ovlivňuje klima. Zajímavá data na toto téma přináší mimo jiné nový dokumentární mini seriál Jídlo dělá člověka: Experiment s dvojčaty, který můžete sledovat na Netflixu. 

Jak vypadá Veganuary v praxi?

Závazek jíst po dobu 31 dnů potraviny, které neobsahují složky živočišného původu. Tedy nejen maso, ale také živočišné produkty včetně mléka, sýrů nebo vajíček. 

Jak se do iniciativy zapojit?

Oficiální začátek připádá každoroně na 1. ledna, ale to neznamená, že nemůžete začít později. Jen si datum ukončení prostě posunete tak, abyste výzvu dodržovali 31 dnů. Pro zjednodušení a inspiraci při hledání receptů se můžete také zaregistrovat na stránkách britské výzvy, přičemž každý den dostanete newsletter s radami a tipy. 

Proč Veganuary?

Celé hnutí vzniklo proto, aby ukázalo, že stravování bez krutosti a šetrné vůči životního prostředí je méně obtížné, než si myslíte. Každý to může zvládnout, minimálně se o to alespoň pokusit. Způsob, jakým organizátoři každý rok tuto inciativu a aktivity kolem ní vylepšují, je velkou inspirací a důvodem k zamyšlení, proč si svůj jídelníček skládat více z rostlinných ingrediencí včetně luštěnin a hub. K tomu pomáhají také ambasadoři zvučných jmen jako Joaquin Phoenix, Billie Eilish, Paul McCartney, Alicia Silverstone, starosta New Yorku Eric Adams nebo francouzský šéfkuchař Alexis Gauthier. 

Jak začít a co rozhodně nedělat

Přechod na veganskou stravu je velmi jednoduchý, stačí se rozhlédnout po obchodech — koutky s rostlinnou stranou se totiž neustále rozšiřují a zvětšují. Pokud máte v ledničce neveganské jídlo, nevyhazujte ho, ale v klidu ho snězte. Plýtvání jídlem není dobrý začátek, zásadním způsobem totiž přispívá ke znečištění planety. Místo klasického mléka si ve své oblíbené kavárně řekněte o rostlinnou alternativu, navštivte restaurace, které nabízejí veganská jídla. Objevíte tam nové chutě a ještě uděláte něco pro své zdraví i budoucnost.