Móda

Karl Lagerfeld zemřel

Karl Lagerfeld, nejslavnější návrhář, vizionář, fotograf a kreativní ředitel módních domů Chanel a Fendi, zemřel dnes v Paříži ve věku 85 let. 
Foto: Profimedia
Karl Lagerfeld
Když se minulý měsíc neobjevil na haute couture přehlídce Chanel v Grand Palais, bylo všem jasné, že se něco děje. Poprvé za 36 let si nechal ujít potlesk. Dnes přišla z Paříže smutná zpráva, Karl Lagerfeld zemřel. 
"Díky své kreativitě, genialitě a výjimečné intuici předběhl Karl Lagerfeld svou dobu a podílel se na celosvětovém úspěchu značky Chanel," napsal do oficiálního prohlášení Alain Wertheimer, CEO módního domu Chanel. "Dnes jsem nejen já ztratil přítele, ale my všichni jsme přišli o mimořádnou tvůrčí osobnost, které jsem v 80. letech dal zcela volnou roku."
Alain Wertheimer svěřil kreativní práci na kolekcích Virginii Viard, ředitelce módního studia Chanel. Viard pracovala po Lagerfeldově boku jako jeho pravá ruka po více než 30 let. Přebírá tak pomyslné žezlo, aby odkaz Coco Chanel a Karla Lagerfelda žil dál. 
„Cítím hluboký zármutek, protože dnes odešel jedinečný muž a nedostižný návrhář, kterýtoho tolik dal nejen mně, ale i Fendi. S Karlem jsem se poprvé setkala ještě jako dítě. Náš vztah byl velmi vřelý a zakládal se na hlubokém a zcela ryzím citu. Jeden druhého jsme si hluboce vážili. Karl Lagerfeld byl mým mentorem a mým majákem. Stačilo nám jeden na druhého jen mrknout, a pochopili jsme se. Karlova kreativní genialita vždy povede značku Fendi i mě osobně kupředu, navždy zůstane součástí naší DNA. Bude mi velmi chybět a vzpomínku na naše společně prožité dny si uchovám navždy,“ říká Silvia Venturini Fendi, kreativní ředitelka pánské řady, doplňků a dětské řady Fendi.
Karl Otto Lagerfeldt, později si změnil jméno na Lagerfeld, se narodil 10. září 1933 v Hamburku v rodině obchodníka s kondenzovaným mlékem. Svou kariéru začal jako asistent Pierra Balmaina, který jeho talent objevil v roce 1955 na soutěži pro mladé talenty. Po třech letech ho přetáhl módní dům Jean Patou, kde už se spolupodílel na haute couture kolekci. Na jaře 1960 představil nejkratší sukně v celé Paříži. Velký průlom v jeho kariéře nastal o čtyři roky později, kdy začal navrhovat pro francouzskou značku Chloé. Nejdřív jen pár návrhů a nakonec celé kolekce.
Pět let nato podepisuje smlouvu s italským módním domem Fendi, pro který navrhal 54 let. Na počátku 70. let spolupracoval s italským módním domem Curiel. Začal navrhovat také divadelní kostýmy, mj. pro La Scalu v Miláně nebo Burgtheater ve Vídni.
V roce 1983 převzal vládu nad módním domem Chanel. První návrhář po Coco a cizinec. Přenesl slavný tvídový kostým do 21. století, z každé kabelky vytvořil must-have doplněk, s každou další show překvapil. Během 36 let proměnil Chanel v nejslavnější módní značku všech dob. Jeho mimořádný talent a fantazie bez hranic se projevovaly nejen v oblečení, ale i v kulisách módních show. Zavedl nás na palubu letadla, na vesmírnou stanici, do lesa i kouzelné zahrady. Vytvořil samoobsluhu Chanel, pařížský Ritz proměnil v přehlídkové molo. Od ledna 1987 sám fotil každý Chanel press book i reklamní kampaně, na kterých se objevovali jeho slavní přátelé a múzy. "Mojí prací není dělat to, co dělala Coco, ale co by dělala," prohlásil.
Vedle Chanel a Fendi stačil vybudovat vlastní značku, nastolil trend designérských kolekcí pro high street značky, když v roce 2004 uvedl limitovanou kolekci H&M. Navíc fotil, psal knihy, pečlivě pracoval na své image a proměnil sám sebe v ikonický produkt. Objevil se na lahvích Coca-Coly light, kterou tak rád pil, pózoval v kampani za bezpečnější dopravu, proměnil se v komiksovou postavičku. 
Nechci být realitou v životě druhých. Chci být jako zjevení, které se objeví a zase zmizí." - Karl Lagerfeld

Život Karla Lagerfelda: