Společnost

Fejeton Martina Váši: Nesnáším, když se mi během pandemie tohle stane

Kvůli bezpečnostním opatřením spojeným s šířením koronaviru jsem v sobě objevil polohu, o níž jsem neměl ani tušení. Mirandu Priestly.
Takové to, když…
…vám zavolá kurýr, že pro vás má balík, a vy se ho zeptáte, jestli už je před domem, a on odpoví, že ano – ať jdete dolů, a vy mu povíte, že jste taky akorát před domem (další z výletů k popelnici), načež z něj vypadne: „Aha, tak moment, já jsem ještě na cestě.“
…na Instagram nahrajete dort, co jste právě se svým klukem upekli podle Ottolenghiho, a užíváte si záplavu srdíček, jako byste předtím fotku neprojeli třemi různými aplikacemi, v nichž jste nejen zásadně změnili její barevnost, ale taky odřízli hnusnou jahodu a odretušovali flek na ubruse, co odstraňovač skvrn (na rozdíl od barvy ubrusu) neodstranil.
…už ani nevíte, jestli je úterý nebo duben, ale zato si v půlce pracovního hovoru vzpomenete, že za normálních okolností byste právě teď měli padla.
…vidíte někoho, kdo má hnusnou roušku, přestože není nic snazšího než si ušít hezkou, co pro Vogue navrhla Barbora Procházková.
…jdete kolem vinárny s otevřeným výdejním okénkem a klidně si tu Pálavu koupíte, protože vám dojde, že je úplně jedno, co je za den, nebo kolik je právě hodin.
…po návratu z nákupu otevřete domovní dveře a váš pes, co už si zvykl trávit s vámi 24 hodin denně, se tváří stejně jako tehdy, když jste ho s sebou nevzali do Národního a on vám za to mezitím sežral půl kuchyně.
…vás na ulici někdo pozdraví a vy pro jednou nemusíte předstírat, že víte, o koho jde, protože rouška.
…napíšete článek o tom, že bychom o svůj zevnějšek měli dbát i během karantény, a známého, co vám to na Facebooku lajknul, druhý den potkáte ve svetru, který není jenom modrý, není jen tyrkysový, ani azurový, je blankytný a navíc vypadá, jako by ho ulovil v nějakém koši s výprodejovým zbožím.
…jste díky karanténě zbavení spousty srážek s blbcem, takže to jediné, nad čím se můžete pořádně pobouřit, je leda těsto, co na váš vkus kyne příliš pomalu.
…čekáte ve frontě před pekárnou a někdo si stoupne do vaší intimní zóny, jejíž vzdálenost je nyní k vaší radosti stejná jako doporučený odstup.