Společnost

Fejeton Martina Váši: Když už nic, aspoň jsem v tomhle vedru Viola Davis

Božská herečka a producentka, ale taky aktivistka a filantropka dnes slaví narozeniny. Skvělá příležitost připomenout si nekonečným brouzdáním po internetu, co všechno dokázala, a nechat se tím inspirovat. A zjistit přitom, že Viola se možná skrývá v každém z nás. Tak nějak.
Foto: Getty Images
Na lidi, jako je Viola Davis, podle mě v nebi čeká zvláštní místo. Takové nebe v nebi. Nadnebe. Něco jako jídelna v IKEA. Nemám v úmyslu dávat dohromady seznam toho, čím si to podle mě zaslouží. To můžete snadno zjistit tím, že její jméno zadáte do Googlu. Vyhledávač vás zaplaví spoustou inspirativních rozhovorů a článků, ale taky scén. A vy třeba stejně jako já zjistíte, že obzvlášť v tomhle nekonečně horkém létě jste Viola Davis, když…

1

…se podíváte na předpověď počasí a ani v následujícím týdnu nemá teplota klesnou pod tisíc pět set devět set stupňů Celsia.

2

…se regenerujete v tak akorát vychlazené tramvaji a najednou do ní přistoupí lumen, co pro případ, že by si nikdo jiný nevšiml, zahlásí „Bože, to je vedro!“ a otevře okénko, pod nímž (jako pod kterýmkoliv jiným okénkem v tramvaji) jasně stojí, že otevřením okénka se účinnost klimatizace sníží.

3

…dodržujete pitný režim tak poctivě, že to u vás doma vypadá jako ve filmu Znamení.

4

…poté, co se vám nějakým záhadným způsobem přece jen podaří usnout, vás v půl čtvrté ráno probudí namísto horka potřeba toalety.

5

…je pátá ranní a vy pořád nemůžete znovu zabrat, přestože už jste vyzkoušeli snad všechny tipy z článku Nemůžete kvůli vedru spát? včetně toho, že máte strčit povlečení na deset minut do mrazáku, což je teoreticky dobrý nápad, ale ve skutečnosti vás to povlečení chladilo jenom na cestu zpět do ložnice.

6

…není ani deset večer a vy si po dalším náročném dni vychutnáváte hroznový džus (dvojku suchého, hodně ledu) na terase oblíbené restaurace, a vtom se vedle vás vynoří děsivec, co má v popisu práce upozorňovat hosty, že v deset se terasa zavírá, a upozorní vás, že v deset se terasa zavírá.

7

…máte pracovní schůzku, kterou kvůli vzájemnému respektu ani jedna strana nezrušila, přestože je po pár minutách zdvořilostní konverzace jasné, že byste radši byli v sámošce opodál, hlavy strčené do chladicího boxu.

8

…vám ten den už potřetí někdo řekne: „Víš, co pomáhá?“

9

…se vrátíte domů z koupaliště, kde jste bazén přeplavali jenom jednou a pak jste se vrátili na deku, protože lidi.

10

…dojde led.