Summer Vibes

Nemůžete kvůli vedru spát? Tyto triky vám pomůžou

Od zmrazení povlečení až po omezení alkoholu, přinášíme tipy, jak se v noci dobře vyspat i přes letní vedra.
Existuje něco více frustrujícího, než že nemůžete po parném dni spát a teplota ani uprostřed noci v rozpáleném městě neklesá? Nejsme v našich končinách zvyklí usínat v horku a není divu – ideální teplota pro klidný spánek je mezi 16 a 21 stupni Celsia. V případě, že nefouká studený větřík, okna už více otevřít nejdou a ani není možné se méně obléknout, přinášíme tipy a triky, které by vám mohly pomoci nad letní výhní zvítězit.

Přiložte studený obklad

„Přiložte si studený obklad na zápěstí a za krk, budete překvapeni, jak vás to ochladí a sníží se vám tělesná teplota,“ říká Neil Robinson ze společnosti Sealy UK. Pokud udržíte pulzující body v chladu, oklamete mozek, který si bude myslet, že je vám zima. 

Neotvírejte okna

Tuto chybu dělá asi řada z nás a ne každý si to uvědomí. Nenechávejte v tomto vedru celý den otevřená okna. I když si myslíte, že díky nim se k vám dostane větřík a doma bude večer příjemně, opak je pravdou. Pokud necháte okna zavřená a žaluzie zatažené, udržíte si doma větší chlad.

Ochlaďte končetiny

Naše ruce a nohy pomáhají tělu regulovat teplotu a ochlazovat ho. „Dejte si vedle postele nádobu se studenou vodou a těsně před spaním si do ní ponořte nohy,“ radí Robinson.

Nekupujte levné větráky

Čím lacinější větrák je, tím je zpravidla hlučnější a to není dobré pro kvalitní spánek. Kvalitní větráky mohou rotovat, dělají méně hluku a dá se na nich nastavit časový spínač.

Zmrazte povlečení

Samozřejmě záleží na tom, jak moc ve vedru trpíte a jak daleko chcete zajít, ale pokud dáte povlečení do mrazáku 10 minut před tím, než si jdete lehnout, přinese vám to výraznou úlevu. Když máte v mrazáku málo místa, dejte do něj jen povlak na polštář.

Vsaďte na přírodní vlákna

Investujte do kvalitního ložního prádla s velkým podílem bavlny, abyste měli jistotu, že je co nejvíce prodyšné. „Přírodní vlákna pomáhají vzduchu lépe cirkulovat skrz danou látku,“ vysvětluje Robinson. To samé platí i pro oblečení, které máte v noci na sobě, čím větší má vaše noční košile podíl bavlny, tím lépe.

Osprchujte se

Velmi jednoduchým trikem je i studená sprcha těsně před spaním. Sníží tělesnou teplotu a po horkém dni se budete cítit výrazně lépe. Pokud nemáte rádi ledové sprchy, stačí vlažná, i to pomůže.

Zapomeňte na alkohol

„Pokud budete pít před spaním alkohol, dehydratujete se před horkou nocí, která vás čeká,“ pokračuje Robinson a doporučuje vypít půl sklenice vody chvíli před spaním.
Foto: Getty Images

Spěte sami

„Je pravděpodobné, že problém se spaním bude mít i váš partner. Nejenže se budete vzájemně rušit, ale také se budete vzájemně ještě více zahřívat,“ říká odborník. Pokud je to možné, spěte ve velkých vedrech odděleně, budete mít možnost se protáhnout a bude vám menší horko.

Omezte bílkoviny

Nejezte moc proteinu, protože zvyšuje rychlost metabolismu a to může způsobit zvýšení tělesné teploty.

Investujte do kvalitní matrace

Matrace je stejně důležitá jako kvalitní ložní prádlo. I ta může během spánku ovlivnit vaši teplotu. „Pokud kupujete matraci, koukejte se na složení, existují smart materiály jako Purotex a Tencel, které mají výborné chladicí vlastnosti,“ prozrazuje Robinson. 

Cvičte ráno

Nechoďte do gymu pozdě večer. Podle Robinsona cvičení před spaním zvyšuje tělesnou teplotu a bude pro vás o mnoho těžší během horké noci usnout. „Doporučuji cvičit hned ráno, nastartujete tím metabolismus a budete večer připraveni na odpočinek.“  

Zkontrolujte TOG hodnoty

Zkontrolujte TOG hodnoty své deky. Nikdy jste o tom neslyšeli? Deky mohou mít chladicí a hřejicí efekt. Ty vhodné do zimy drží během chladných měsíců teplo a mají hodnotu od 13,5 TOG výše. Naopak deky na léto mají hodnoty nižší. „Je velmi důležité mít vhodnou deku s ohledem na roční období, jen tak pomůžete svému tělu přizpůsobit se daným teplotám,“ dodává Robinson.
Článek byl publikován na  Vogue UK