Móda

Módní etiketa pro videokonference

Mnohé kanceláře pracují na nouzovém režimu a z home officu (který jsme si občas dávali za odměnu) se stala nutnost a každodenní rutina.
Foto: Profimedia
Meg Ryan ve filmu Láska přes internet
Za pár dní jsme zjistili, že některé schůzky mohly klidně proběhnout jen po e-mailu, jiné však vyžadují naši (alespoň) virtuální přítomnost a aktivní participaci. Jaký je tedy protokol pro takové situace? A existuje vůbec dress code pro videokonference?

Správné prostředí je základ

Vykliďte si pracovní stůl, což v našem případě bude ten s nejlepším zdrojem světla v bytě. Správné osvětlení je základním kamenem pracovního jednání. Možná ani tak ne pro kolegy, kteří nás znají z kanceláře, ale určitě pro klienty, nadřízené, investory či nové spolupracovníky; první dojem je jen jeden. Chcete-li mít jistotu nejlepšího úhlu, postavte kameru notebooku na úroveň očí, v čemž pomohou velké knihy, které vám dlouho stály bezúčelně na horní poličce skříně. Zohledněte i pozadí, které uvidí lidé na obrazovce – čistá zeď v neutrálních nebo tlumených barvách či minimalistické vzory vám v tomto případě nahrají do karet. Vyhněte se plakátům a obrazům, které by mohly vizuálně rozptylovat či přispívat k rozostření obrazu.

Dress code

I vyškolení reportéři občas zapomenou na základní pravidla kamerového šatníku, nicméně my bychom neměli: vyvarujte se do očí bijících barev, printům a pruhům. Cokoliv, co bude rozostřovat kameru či odpoutávat pozornost od vás. 
I přes nestandardní situaci (kdy byste za normálních okolností trávili den v pyžamu) nenechte lenost zvítězit – dodržení klasického pracovního dress codu alespoň od pasu nahoru bude znakem respektu, za který v podvědomí ostatních určitě získáte malé, bezvýznamné plus. 
Pastelové odstíny lichotící barvě pleti – béžová, pudrová, bílá nebo i khaki budou jednoznačně výherní variantou. Nezapomeňte ani na jednoduché šperky a minimalistický next to nothing make-up. V rámci videokonferece si nemusíte lámat hlavu s podpatky ani s tím, že jste nebyl dostatek času na dokonalý účes – akurátní culík to jistí.

Nenechte nic náhodě

Na závěr ještě vypněte hudbu, kuchyňské spotřebiče i Přátele, kteří vám na Netflixu běží v pozadí. Skliďte rychle rodinné fotografie, dětské výkresy ze zdí a veškeré rušivé elementy, které by vás i ostatní účastníky videokonference mohly v pracovním procesu rozptylovat. A hlavně se na chvíli izolujte od rodiny a zaveďte hodinového bobříka mlčení. Alespoň tedy v případě, pokud se chcete vyvarovat úsměvného faux pas ve stylu profesora Roberta E. Kellyho a jeho interview na BBC.