Společnost

Jak efektivně pracovat z domova

Jak vytěžit z home officu maximum? Koučové sdílejí nejlepší tipy a triky.
Foto: Getty Images
Matt LeBlanc jako Joey Tribbiani a Matthew Perry jako Chandler Bing v seriálu Přátelé
Milind Jadhav pracuje z domova už přes 11 let a přináší 8 tipů, díky kterým to i vy zvládnete levou zadní.
  1. Pamatujte si, že v nepořádku se pracovat nedá. Budete akorát zbytečně ve stresu. Tenisová ikona Andre Agassi by nikomu nedovolil, aby se dotknul jeho tenisové tašky, protože kdyby byla rozházená, nemohl by se soustředit na hru.
  2. E-maily kontrolujte v odpoledních hodinách, kdy většinou dochází k poklesu energie. Ráno si nechte na ty nejnáročnější úkoly.
  3. Pokud můžete, vstaňte brzy. Největší výhodou práce z domova je, že doba dojíždění je nulová. Můžete se probudit v 5:00 a začít pracovat klidně v 5:30, když ještě všichni spí. Využijte to ve svůj prospěch.
  4. Neříkejte ano na každou nabídku. Během své stanovené pracovní doby nemůžete být k dispozici pro každého jenom proto, že pracujete z domova. Naučte se říkat ne častěji. Budete produktivnější.
  5. Potraviny nakupujte v odpoledních hodinách, když v obchodech není tolik lidí. Ráno jděte do kina. Posilovnu navštěvujte, když není přeplněná. Zkrátka dělejte věci mimo hodiny, kdy je dělá většina lidí. Ušetříte spoustu času.
  6. Flexibilní pracovní dobu využijte ve svůj prospěch a udělejte si pauzu na cvičení. V 17:00 jděte na procházku. Uděláte něco pro své zdraví a vrátíte se domů plní energie. Můžete si taky klidně na 20 minut zdřímnout. O tom si můžou v kanceláři nechat jenom zdát.
  7. Pracujte v 90minutových intervalech s přestávkami po 10 minutách. Udržíte tak lepší koncentraci. Rozhodně pijte více vody. Dehydratace zbytečně zpomaluje mysl. 
  8. Je nezbytné sledovat, kolik hodin denně doma strávíte prací. Pečlivě si zaznamenávejte počet hodin. Až se dostanete do určitého rytmu, může vám to výrazně pomoci.
Zatímco Jadhav se zaměřuje na to, jak zdokonalit každodenní harmonogram, koučka Shalini Verma přidává jednoduché a praktické tipy, jak zvýšit osobní efektivitu a náladu.
  1. Svůj rytmus těla berte jako vodítko. Pokud chcete vstávat ve 4 hodiny ráno a pracovat, když ještě všichni spí, nebo naopak pracovat pozdě v noci, rozhodně neváhejte a poslechněte své tělo.
  2. Investujte do pohodlného křesla. Budete v něm trávit spoustu času. Zasloužíte si to nejlepší.
  3. Plánujte si dopředu, abyste omezili rozptýlení. Naplánujte si jídelníček na týden a připravujte jídlo dopředu. Ovoce a zdravé svačiny mějte vždy na dosah ruky. Vyhraďte si čas na domácí práce, aby nenarušovaly váš pracovní režim. 
  4. Během pracovní doby je dobré převléknout se do něčeho formálnějšího. Pomůže to naladit stav mysli a oddělit práci od zábavy.
  5. Odměňujte se. Pokaždé, když dokončíte nějaký velký úkol nebo projekt. Udělejte si seznam odměn a na cestě k velkým cílům si je dopřejte.
  6. Stanovte si cíl. Chcete si koupit nový iPhone? Vytiskněte si jej a připevněte na nástěnku. Je to velmi účinný nástroj k tomu, jak se soustředit na aktuální práci.