Události

Hodina Země: jak se zapojit online

Celý svět se dnes večer opět zapojí do akce Hodina Země za ochranu klimatu. Globální událost sice proběhne během karanténních opatření, ale nabízí příležitost spojit se virtuálně ze svých domovů a ukázat, že na budoucnosti naší planety záleží více než kdy jindy.
Pokud nejste dlouhodobým eko nadšencem, Earth Hour neboli Hodina Země vás nejspíš v minulých letech minula. Mezinárodní klimatická akce založená Světovým fondem na ochranu přírody (WWF) v roce 2007 se pořádá vždy poslední sobotu v březnu, kdy domácnosti i významné kulturní památky na jednu hodinu, od 20.30 do 21.30 místního času, vypínají osvětlení na podporu zvýšení informovanosti o změnách klimatu.
Foto: naturepl.com / Sylvain Cordier / WWF
Earth Hour každoročně provází spousta akcí, které se však letos už podruhé kvůli pandemii koronaviru změnily na digitální. „Je to příležitost pro miliony lidí po celém světě se virtuálně sjednotit ze svých domovů a ukázat, že jim záleží na budoucnosti naší planety,“ říká Vogue Katie White, výkonná ředitelka WWF.
COVID-19 je samozřejmě v současné době středem naší pozornosti, ale je nezbytné, abychom nezapomínali na klimatickou krizi. „Nyní je ten nejlepší čas spolupracovat na ochraně jak naší budoucnosti, tak budoucnosti naší planety,“ dodává White. 
Cora Hilts, zakladatelka udržitelného online butiku Rêve En Vert, všechny povzbuzuje, aby na Earth Hour uspořádali večeři ze svých domovů a sdíleli, co dělají, s ostatními. „Doufáme, že to v lidech probudí pocit, že jsme v tom všichni společně – komunita je velká věc,“ říká.
Pokud i vy chcete slavit Earth Hour, zde je 5 způsobů, jak se zapojit i z domova.
Foto: Martin Harvey

1. Zhasněte světla

Nejjednodušší způsob, jak se zapojit, je vypnout všechna světla ve vašem bytě nebo domě. Místo toho zapalte svíčky a využijte hodinu k přemýšlení nad důležitostí přírody a nad tím, co můžeme dělat, abychom pomohli.

2. Uspořádejte virtuální Earth Hour večeři

Pořádání eko večeře je další způsob, jak můžeme vytvořit globální událost – Hilts doporučuje vaření rostlinného jídla, na které spotřebujete co nejméně energie. Spojte se se svými přáteli pomocí aplikace Zoom a prostřete stůl pro navození speciální atmosféry. 

3. Vysaďte bylinky za oknem

Jste možná právě teď zavření ve svém bytě, ale i tak existuje způsob, jak se spojit s přírodou – začněte za oknem pěstovat bylinky. Pokud jste zahrádkářský nováček, jsou skvělým způsobem, jak začít. Přidaným bonusem je, že je později můžete využít při vaření. 

4. Tvořte rukama

Teď je ten pravý čas na to si konečně přišít knoflík a zašít si díru na svetru. Nebo proč rovnou nezačít s pletením nebo háčkováním? 

5. Přidejte se online

Nejdůležitější je spojit se s ostatními. Sledujte stránku hodinazeme.cz, hashtag #EarthHour, sdílejte videa nebo se připojte k jedné z virtuálních diskuzí, které se konají po celém světě.