Společnost

Voices of Ukrajina: Když začala válka, jeptišky v klášteře porušily slib mlčení, plakaly a volaly své rodiny

Projekt exkluzivních rozhovorů Voices of Ukrajina vstupuje do svého druhého roku. Tentokrát vám pod jeho hlavičkou přinášíme zpověď zpěvačky Tiny Karol, jedné z nejsledovanějších osobností ukrajinské hudební scény. Ta se pro Vogue Czechoslovakia rozpovídala o svém životě, lásce k muzice, pocitech z války, vlastní módní kolekci, charitě i obdivu k odvážným ženám (ke kterým sama bezpochyby patří).
Foto: archiv TK
Tina Karol
Zpěvačka, herečka a moderátorka Tina Karol patří na Ukrajině k nejsledovanějším osobnostem, a to nejen v rámci showbyznysu. Vedle své zářné hudební kariéry se výrazně angažuje v charitativní činnosti, v čemž ji inspirovala tragická událost — smrt manžela. Nyní Tina neúnavně cestuje po světě, aby svůj hlas a vliv využila v dobročinnosti a pomoci rodné zemi. Mimo jiné se zúčastnila Benátského bienále, zazpívala na charitativním večeru Way of Peace v Paříži a New Yorku, zapojila do projektu s názvem My jsme z Ukrajiny a nyní, s pomocí vlastní ready-to-wear kolekce, sbírá peníze na nákup termoprádla pro ženy, jež bojují na frontě. Hvězda, jejíž tvář zdobí obálku coffee table booku Ukrainian Women in Vogue či módně-humanitárního projektu Love Letter to Ukraine se řídí mottem: Není malých skutků. To o ní vysvětluje mnohé, přesto jsme jí pár otázek položili.

Jak se za poslední rok změnil váš život? 

Po ztrátě manžela se proměnil v manifest silné ženy. A poté, co ze dne na den začala válka, jsem najednou nebyla hvězdou, ale uprchlíkem, a svůj manifest přetavila v kulturní diplomacii. Věřím, že jemná síla, mé umění, může někoho inspirovat, více informovat o Ukrajině jako o důstojné a fascinující zemi. Je to součást společného boje za vítězství. Jemná síla je mou bojovou frontou. 

Jak vzpomínáte na ráno 24. února 2022? 

Občas navštěvuji klášter, abych se pomodlila a zklidnila myšlenky a duši, což jsem dělala i tento den. Je to místo ticha a klidu, ale té noci jeptišky porušily slib mlčení, plakaly a volaly své rodiny. Bylo to strašné, srdce mi z toho  krvácelo, jak se po celém klášteře rozléhal pláč a modlitby za spásu duší. 

Co vás přivedlo k hudbě?

Vždycky jsem snila o tom, že budu zpěvačkou, co inspiruje ostatní. Po absolvování hudebního institutu jsem působila jako sólistka souboru ukrajinských ozbrojených sil; přihlásila jsem se do známé pěvecké soutěže Nová vlna, ve které jsem zvítězila. Druhý den jsem se probudila slavná. Tak trochu to připomíná pohádku o Popelce. 
Tina Karol na obálce knihy Ukrainian Women in Vogue

Jaké je podle vás tajemství úspěchu v showbyznysu?

Tvrdá práce.

Co byla pro vás jako zpěvačku největší výzvou, které jste musela čelit?

V tomto oboru můžete mít největší problém paradoxně s tím, že umíte zpívat. Někdy hit nepotřebuje skvělého zpěváka. Musím se pak hodně snažit, aby v mém podání vyzněl lehce, jednoduše.

Kdo nebo co vás v hudbě ovlivňuje nejvíce?

Všechny zpěvačky na světě. Miluji hudbu a nedokážu říct, kde je můj největší oblíbenec. Pokud jde ale čistě o potěšení duše, tak si ráda pouštím hudbu z éry impresionismu.

Zkuste popsat vývoj své hudby...

Cesta, která vede od legračního ošklivého káčátka až k labuti. Naivní písničky přerostly v manifest odvážné ženy.

Co vás v současnosti motivuje a dodává energii?

Lidé. Jejich příběhy, odvaha, boj.

Jak se vaše hudba dostává do povědomí posluchačů po světě?

Ukrajina se konečně stala hráčem na světové scéně. Naše hudba přestává být pouze lokální, takže se i já tím směrem snažím intenzivně vydávat.

Máte vysněného umělce, s kterým byste chtěla v budoucnu spolupracovat?

S kýmkoliv, kdo je otevřený novému zvuku i nové hudební náladě. Přijímám vše, co mi vesmír nabízí.

Jaké poselství chcete prostřednictvím hudby předat svým fanouškům?

Nebojte se mít velké sny.

Ve vašem životě hraje klíčovou roli vedle hudby také móda. Jak byste dvěma slovy popsala svůj styl?

Ženský a intenzivní.

Liší se váš soukromý šatník od oblečení, které vynášíte na pódium?

V běžném životě se oblékám velmi skromně, bez patosu a okázalých prvků. Toho mám dost na jevišti. Ráda se ztrácím v davu. Jenom tak pozoruji lidi a studuji jejich příběhy, které mě následně inspirují k psaní nových písní.

O kolekci One by One

Tina téměř rok spolupracovala se značkou One by One a výsledkem je její první ucelená ready-to-wear řada inspirovaná stylovými a statečnými Ukrajinkami. Kolekce dokonce prošla testy pro podmínky bojové připravenosti, kterým nyní čelí každá ukrajinská žena. Tina se stala tváří kolekce, focení proběhla začátkem roku v Kyjevě za zvuku sirén a neustálého vypadávání proudu. „Hlavním poselstvím kampaně je, že my, Ukrajinci, jsme různí, ale během tohoto těžkého roku jsme se sjednotili, dýcháme unisono, jdeme společně za svými cíli a vytváříme jeden příběh,“ říká Tina. 
Klíčovým prvkem celé kolekce se stal origami jeřáb, symbol naděje, míru, nezdolnosti. Zpěvačka ho objevila před rokem během návštěvy Muzea míru v japonské Hirošimě. Malé papírové jeřáby, s kterými se tam zpěvačka seznámila, vyrobila Sadako Sasaki, jedna z obětí jaderného bombardování za druhé světové války, a to na motivy staré japonské legendy. Ta vypráví, že kdo složí 1000 origami, splní se mu přání. Dívka skončila u čísla 644, než zemřela v pouhých dvanácti letech na leukémii, způsobenou ozářením.

Se značkou One by One uvádíte na trh kapsulovou kolekci. Jak tento nápad vznikl?

Chtěla jsem, aby dívky řad z civilního obyvatelstva mohly společně se mnou podpořit ty, co bojují na frontě. Vybrané peníze z prodeje putují na termooblečení určené ženám sloužícím v armádě. 

Jako úspěšná zpěvačka a podnikatelka máte silný hlas a můžete ovlivnit mnoho lidí. Přesto se najdou ti, kteří tvrdí, že hudba, ale stejně tak i magazíny typu Vogue, by se neměly míchat s politikou. Jaký je váš názor?

Když se jedná o ztráty na životech, nikdo by nikdy neměl stát stranou. (Tinu na Instagramu sleduje 1,8 milionů lidí včetně prezidenta Zelenského nebo Dary Rolins, poznámka redakce).

Jak využíváte svého silného hlasu na sociálních sítích?

Je to platforma pro to, abychom šířili pravdu. A i když mě Instagram nejednou zablokoval, jde o možnost, jak předat zprávu velkému publiku.

Jste velmi aktivní v pomoci své zemi. Řekněte nám o tom více.

V roce 2014 jsem založila na počest svého manžela, který zemřel na rakovinu, Nadaci Tiny Karol. Před válkou se zaměřovala na všechny nemocnice na Ukrajině pro děti s rakovinou. A když válka vypukla, začaly dva boje o moje děti (říkám jim moje, protože jiné nemám): o život a mír. Byla to dvojí výzva. Nemocné děti na kapačkách se musely evakuovat — v mrazu, bez imunity v důsledku chemoterapie. Byla to noční můra. Fond pomáhá ale také ZSU, ukrajinské armádě a lidem v nejhůře postižených regionech. Srdečně vás tímto vybízím, abychom společně konali dobro. Není malých skutků.
Další rozhovory ze série Voices of Ukrajina najdete zde.