Man

Ze studenta grafického designu rocková legenda. Freddie Mercury a jeho život za oponou

Zpěvák, hudebník, showman. Rocková hvězda nebo spíš rockový bůh. Freddie Mercury měl tolik tváří, kolik vystřídal kostýmů. Každý jeho krok na pódiu pečlivě zaznamenaly kamery, jaký byl ale v soukromí? Jak se měnila jeho image od 60. do 90. let a kdo byla láska jeho života? Podívejte se na vzácné fotky superstar, která překročila hudební hranice a pokořila všechny možné rekordy. 

Na počátku byl student umění

V Londýně se Freddie Mercury, tedy Farrokh Bulsara, objevil v druhé polovině 60. let, když se jeho rodiče rozhodli emigrovat ze Zanzibaru. V západní části britské metropole vystudoval umění a grafický design na Ealing Art College, dnešní London School of Film, Media and Design spadající pod University of West London. Hrál na několik hudebních nástrojů a v roce 1970 spolu s Brianem Mayem a Rogerem Taylorem založil skupinu Queen. Pro ni také navrhl slavné logo ve tvaru královského erbu.

Sedmdesátá léta

Soukromý život nové rockové hvězdy je stejně bouřlivý jako úspěchy celé kapely. Freddie žije ve vztahu s Mary Austin, která bude po jeho boku stát po celý život. V roce 1973 skupina doplněná o baskytaristu Johna Deacona vydává své první album pod jednoduchým jménem Queen. Zvuk ovlivněný progresivním rockem a heavy metalem je katapultuje mezi hvězdy, kritiky na desku s hitem Keep Yourself Alive jsou skvělé a skupina pořádá své první turné. Hned následující rok vydává desku Queen II s dnes ikonickou fotkou od Micka Rocka inspirovanou portrétem Marlene Dietrich a třetí album Sheer Heart Attack, to se dostalo na druhou příčku britské hitparády. Excentrická doba si žádá excentrické činy, Freddie mění jeden sexy kostým od Zandry Rhodes za druhým. Jeho šatník na sebe strhává pozornost stejně jako jeho hlas o rozsahu tří oktáv. 

Osudová

Rok 1975 a album A Night at the Opera. Nejdražší album, které do té doby kdo natočil a spolu s ním budoucí nejlepší skladba 20. století Bohemian Rhapsody. „Věděl přesně, co dělá. Bylo to Freddieho dítě. My jsme mu jen pomohli ho dostat na svět,“ prohlásil později v jednom z rozhovorů kytarista Brian May. Album je dodnes považováno za jedno z nejlepších v historii. Jeho součástí je i skladba Love of My Life, o které se tvrdí, že ji napsal pro svou přítelkyni Mary Austin. On sám to několikrát popřel. V baladě se zpívá o zlomeném srdci a rozchodu. Navíc Mary opravdu byla láskou jeho života. Album doprovází světové turné po Evropě, Americe, Asii a Austrálii.

Láska, zase láska a nezastavitelný Freddie

Bohemian Rhapsody a celé album katapultovalo skupinu na hudební Olymp a z Freddieho se stává bůh. V soukromí se rozchází s Mary, přiznává ji svou bisexualitu. Žádný dlouhodobý vztah nemá, jeho vystoupení jsou ještě extravagantnější než předtím. Trénuje balet. Jak se blíží příchod nové dekády, postupně si zkracuje vlasy a pořádá své pověstné večírky, kde nic není nemožné, naopak možné je na nich úplně všechno. Mezitím skupina vydává další úspěšné album A Day at the Races s hitem Somebody to Love. Série koncertů v londýnském Hyde Parku a newyorské Madison Square Garden nenechává nikoho na pochybách, kdo je královnou mezi hudebními skupinami. Když následně vydá News of the World s hity We Will Rock You a We Are the Champions a poté i Jazz se singly Don't Stop Me Now, Fat Bottomed Girls a Bicycle Race, stávají se všichni členové žijícími legendami. V roce 1979 poprvé na jevišti Freddie hraje na kytaru, a to při skladbě Crazy Little Thing Called Love, ta svým stylem připomíná Elvise Presleyho a v Americe se z ní rychle stává hit číslo jedna.

Mercury, Jackson, Bowie

Do 80. let vstupuje Mercury s novou image. Ostříhá si vlasy, nechá si narůst knírek a stejně radikálně se promění i jeho tělo. Více svalů a minimum extravagantních kostýmů. Místo nich s obléká džíny, upnutá trička a koženou bundu. Crazy Little Thing Called Love se stává součástí alba The Game, na němž fanoušci nacházejí také Another Bites the Dust. V LA přijde po koncertu za Freddiem Michael Jackson a nabádá ho, aby tato skladba vyšla také jako singl. Ten vzápětí kraluje americkým hitparádám. Ještě tentýž rok skupina nahrává soundtrack k filmu Flash Gordon.
Rok 1981 se nese ve znamení dosud nevídaných koncertů a Queen láme jeden rekord za druhým. V Buenos Aires hraje před 300 000 diváky, jde o největší koncert v historii Argentiny. Stejné prvenství hudebníky čeká v brazilském São Paulo a na koncertech v Mexiku. Během kanadských koncertů vzniká album Queen Rock Montreal. Na podzim téhož roku se Queen poprvé spojí s jiným umělcem, kterým není nikdo jiný než David Bowie. Ten spolu s Mercurym spontánně nahraje skladbu Under Pressure, která okamžitě zaznamenává extrémní úspěch u fanoušků. Navíc skupina vydá album Greatest Hits, z nějž se stane nejprodávanější deska v historii Velké Británie a v britských řebříčcích prodejnosti se udrží přes 900 týdnů. V zákulisí ovšem taková idylka nepanuje, Freddie tráví více času v Mnichově, kde se stává hvězdou klubové scény a večírků.

Nejlepší koncert všech dob

Právě pobyt v Mnichově se odráží i ve zvuku nového albu Hot Space, které je kombinací rocku, popu, funku a R&B. Skupina ukončí americké turné mimo jiné i z důvodu homofobního chování některých návštěvníků vůči Freddiemu. Jednotliví členové Queen se věnují vlastním projektům. Když v únoru 1984 vyjde album The Works s hity Radio Gaga, Hammer to Fall a I Want to Break Free, je z toho třikrát platinová deska, ale také zákaz vysílání videoklipu na MTV, v němž se skupina objevuje v ženských šatech. 
Chtěli jsme světu ukázat, že se nebereme moc vážně a pořád se sami sobě dokážeme zasmát. Což se nám povedlo. ~ Roger Taylor
V roce 1985 organizuje Bob Geldof a Midge Ure něco výjimečného, koncert propojující kontinenty a ty nejlepší zpěváky a skupiny. Madonna, David Bowie, Elton John, Paul McCartney, Mick Jagger, U2, George Michael, Bob Dylan, Ozzy Osborne, the Beach Boys, Phil Collins, Bryan Adams, Duran Duran, Eric Clapton a desítky dalších vystupují v rámci charitativního koncertu Live Aid na pomoc Etiopii. Koncert, který živě sledovalo 40 procent světové populace včetně zemí tehdejšího východního bloku, ovšem měl jen jednoho krále. Freddie Mercury podal svůj životní výkon a živé vystoupení v rámci této mamutí akce patří mezi nejznámější a zároveň dostalo ocenění za nejlepší live koncert všech dob. 

Poslední turné

V polovině roku 1986 se skupina vydává na Magic Tour s albem A Kind of Magic. Skladby jako Who Wants to Live Forever, Princes of the Universe, One Vision, Friends Will Be Friends opět vrací Queen do světových hitparád a z koncertu v londýnském Wembley vzniká další live deska a také VHS se záznamem koncertu. Samozřejmě opět nejprodávanější. Na dva vyprodané koncerty ve Wembley navazuje třetí v Knebworth Park, které je zároveň posledním, na němž britské publikum uvidí Freddieho. Skupina následně jede na evropské turné a odehraje také koncert za železnou operou. Do Budapešti se sjíždí 80 000 fanoušků z celého východního bloku a ze show na stadionu Népstadion se stává největší koncert, jaký do té doby východní Evropa viděla. Poslední turné Freddieho navštíví přes jeden milion fanoušků, což láme další rekord. 
Foto: Tom Wargacki/WireImage
Freddie Mercury na svém posledním veřejném vystoupení, 29. srpna 1990
Rok 1988 znamená pro Mercuryho splněný sen. Spolu s operní pěvkyní Montserrat Caballé vydá album Barcelona a věnuje se opeře. Ústřední skladba se o čtyři roky později stane hymnou letních olympijských her. Freddie pro sebe a obdivovanou zpěvačku píše několik skladeb a ukazuje světu další polohu svého fenomenálního hlasu. 
Jak se blíží konec osmdesátek, fanoušci vidí, že s Mercurym není všechno v pořádku. Hubne, jeho tvář dostává stále ostřejší rysy, skupina nekoncertuje. Zatímco média všemožně spekulují, kapela se zavírá do studia a intenzivně natáčí alba The Miracle (1989) a Innuendo (1991) s hitem Show Must Go On. Na tuto píseň později Brian May zavzpomínal v jednom rozhovoru, měl tenkrát pochybnosti, že ji Mercury při svém rychle se zhoršujícím zdravotním stavu vůbec bude schopen natočit. Ten ze sebe ovšem vydal to nejlepší. 
Po ostatních členech skupiny chtěl další skladby, aby je stihl nazpívat. V květnu 1991 se naposledy objeví před kamerou. V říjnu 1991 vychází album Greatest Hits II., kterého se prodá přes 16 milionů kusů. 
Dne 24. listopadu 1991 oběhne svět zpráva – Freddie Mercury zemřel. Příčinou smrti je zápal plic, v prohlášení však přiznal nemoc AIDS. Svou sexualitu ale nikdy veřejně nekomentoval. Když zbývající členové skupiny uspořádají následující rok The Freddie Mercury Tribute Concert na londýnském stadionu Wembley, sejdou se na pódiu opět nejslavnější z nejslavnějších a uctí společně památku jedinečného zpěváka. Koncert znovu pokoří rekord, sleduje ho 1,2 miliardy lidí a vynese 20 milionů liber pro charitativní organizace, které se věnují nemocným HIV a AIDS. Vstupuje do historie se zápisem v Guinnesově knize rekordů jako největší charitativní rockový koncert všech dob.
A pokud byste skupiny Queen a její muziky měli přeci jen málo, pak je tady malá ochutnávka chystaného alba Live Around the World. Vychází 2. října 2020.