Trendy

Jaro a barvy? Groundbreaking. Zamilujte se do barevného saka

Sako je jedním z nejuniverzálnějších kusů oblečení. Jistěže nešlápnete vedle s černou nebo tlumenými odstíny šedé či béžové. Trendy je i hnědá nebo khaki. Ale s jarem roste chuť dostat do šatníku barvu. Pojďte se s námi inspirovat trendem barevných sak – od klasické kostky přes monochromatické kostýmky až po kreativní úlety.
Foto: Claudio Lavenia/Getty Images
Gigi Hadid
Sako už dnes neznamená jen nudný office wear, nucený pracovní dress code nebo něco extra na speciální příležitosti. Naopak. Sako si vydobylo jedinečné místo na módním olympu. Může být stejně tak součástí streetwearových looků s mikinou a džínami, jako těch elegantnějších a klasických, ale i takových, které se vzpírají jakékoli kategorizaci. V posledních letech se trendy přiklonily na stranu oversized sak. Spolu s trendem baggy pants a maximalistických trik se siluety posunuly k větším a uvolněnějším. Slim saka se pomalu vytratila, ale jistě se dočkáme jejich revivalu, protože móda se časem vrací ve spirálách. Kromě oversized velikostí se velké oblibě těší i saka ve zkrácených délkách a jedním z největších trendů jsou komplety a kostýmky nejrůznějších stylových a žánrových inspirací.
Barevné sako se může snadno stát vaším statement kouskem, ať už zvolíte jakoukoli variantu. Romantické duše si můžou pořídit sako nebo rovnou celý komplet od Terezy Rosalie Kladošové. Ti, kdo se nemůžou přenést přes minimalismus, třeba klasické sako od Natálie Nepovímové s bleached úpravou, která dává kancelářské klasice moderní twist. Sako v upcyklované verzi se zajímavými detaily, jako je krajka nebo výšivka, najdete v pražském Recycle Store a ještě si připíšete plusové body za udržitelnost!

Čím větší, tím lepší

Oversized saka nemizí, tento trend i dál vládne světu módy v nejrůznějších iteracích. Proč tedy na jaro nezařadit do repertoáru oversized blejzr ve výrazné barvě ať už syté, nebo pastelové? Pokud se barev bojíte jako čert kříže, začněte svou monochromatickou terapii barvami postupně. Pro začátek třeba zkuste sako s drobnou kostkou s vintage inspirací v tónech hnědé a béžové, taková saka navíc snadno najdete v buticích s vintage módou. Pro odvážnější jsou tu saka s divokými vzory, které si berou inspiraci z geometrie nebo módního domu Pucci.

Sladěno tečka com

Kostýmky, komplety! Ať už zvolíte výrazné barvy, nebo jemný pastel, sukni, nebo ležérní široké kalhoty, nikdy nešlápnete vedle. Pro ty, kdo se nebojí experimentů nebo chtějí tento styl dotáhnout do puntíku, jsou tu také komplety o více kusech – sako a dolnímu díl doplníte třeba vestičkou. I přes kalhoty můžete natáhnout barevně sladěnou sukni, a získáte tak nečekaný three-piece suit ve velmi netradičním, ale o to víc cool pojetí.

Jako z devadesátkové střední

Výrazné barvy, třeba žlutá nebo růžová, a skotská kostka. To jsou saka a komplety, které si berou inspiraci z devadesátkových filmů ze střední, jako je Clueless nebo ještě starší ovšem neméně kultovní Heathers s Winonou Rider. Nezapomeňte na kontrastní kabelku!

Inspirace klasikou

Když máte strach stylisticky ukročit z komfortní zóny, pak inspirace klasickými střihy a zpracováním funguje vždy a to i v případě, že běžně nejste zvyklí nosit příliš barev. Zkuste sáhnout po saku nebo kostýmku, který se odkazuje například k nesmrtelným modelům od Coco Chanel z vlněného buklé. Konzervativní střih saka snese i výraznější barvu a vy získáte kousek, ve kterém se budete cítit dobře, ať už ho budete nosit v elegantním modelu, nebo jej naopak použijete do ležérnějšího outfitu s džínami.    

Extravagantní perličky na dně    

Výrazné materiály (kůže, koženka, vinyl), vzory (pruhy, květiny) nebo zpracování (lesklý brokát nebo kreativní batika) statement sako unese. Kreativní barevná saka dají vašemu outfitu osobnost i v případě, že si pod něj vezmete all-black-everything. Extravagantní sako lze navíc kombinovat i s dalšími trendy kusy, jako jsou kapsáče nebo barevné punčocháče.