Móda

Džíny, které nikdy nevyjdou z módy, a kde je seženete právě teď

Nejlepší džíny jsou ty, ve kterých chcete žít a nosit je znovu a znovu – a pokaždé, když si je obléknete, jsou lepší. Do kterých střihů a stylů se vyplatí investovat, abyste si každou sezonu nemuseli hledat nové?
Foto: Vogue CS
collage: Emma Kotian
Najít dokonalé džíny může být těžké, protože se nabízí tolik různých siluet, střihů a barev, nemluvě o tom, že se velikosti liší značku od značky. Náš tip? Než se rozhodnete, vyzkoušejte si několik stylů a do kabinky si s sebou vezměte boty, které budete s největší pravděpodobností obouvat k novému úlovku. Může to být zdlouhavý proces, ale vyplatí se.
Mějte také na paměti, že pro každou postavu neexistuje jen jeden konkrétní styl. To je častý omyl, který tímto chceme jednou provždy vyvrátit. Spíš jde o najít si typ, který vám bude sedět. Střihy se liší, stejně tak i látky. Noste to, v čem se cítíte pohodlně, nikoliv to, co si podle starých pouček myslíte, že byste nosit měli. Tak najdete dokonale padnoucí džíny.
Možností je nepřeberné množství, a pokud se cítíte zcela ztraceni, obraťte se ke klasice jako Raey, Levi's nebo Agolde, které skvěle padnou. Další značky, které stojí za vyzkoušení, jsou Toteme a Khaite, tedy když hledáte perfektní džíny rovného střihu. Zkuste Re/Done, když vám srdce plane pro stylový, recyklovaný denim. Za návštěvu určitě stojí také vintage obchody. Na rozdíl od nových modelů nabízejí vintage džíny obnošený denim a spolu s ním jedinečný vzhled a detaily.
Pokud nevíte, kde začít, zde je přehled nejlepších džínů, ze kterých můžete vybírat. Pro větší přehlednost a snažší orientaci při nákupech necháváme označení jednotlivých střihů v angličtině přesně tak, jak je najdete na etiketách a orientačních nápisech v obchodem.

Wide leg

Široké džíny s trochou streče jsou jedním z nejpohodlnějších střihů. Chcete-li mít uvolněný, ležérní vzhled, jděte o velikost výš, než jakou obvykle nosíte. Když toužíte po formálnějším vzhledu, volte přesně padnoucí střih a vhodné svršky podle příležitosti. 

Baggy

Střih připomínající pytel je tím nejlepším řešením, pokud od džín chcete zejména maximální pohodlí. Jsou prostorné, dobře se v nich budete pohybovat, přežijí i výkyvy hmotnosti. Není jediný důvod, proč je nemilovat.

High-rise straight

Klasické džíny s rovnými nohavicemi vypadají skvěle v podstatě ke všemu. Vyberte si střih, který dosahuje přirozené linie pasu a má lehce delší nohavice.

Cropped flare

Trochu úzké, trochu rozšířené. Tento střih nohavic se neustále vrací na scénu. I když je hledání ideálního střihu nohavic, které se rozšiřují od kolen dolů, a zejména jejich délky trochu komplikovanější, vyplatí se trpělivost. Zkoušejte různé značky, ale také velikosti. S velkou pravděpodobností zjistíte, že nejlépe vypadá ta, kterou byste jinak považovali za moc malou nebo naopak velkou. 

Bootcut

Toto je absolutní klasika, která by neměla chybět v žádném šatníku. Zejména teď, kdy je právě tento střih znovu na výsluní. Pro někoho rozporuplný střih, který proslavila Britney Spears, Halle Berry a Jennifer Aniston, se v roce 2024 dočkal nové vlny zájmu a není žádný důvod, proč si comeback bootcut džínů nežít taky.

Slim-fit

Slimky jsou out, ať žijí slimky. Snad žádné jiné džíny nebudí tolik emocí jako ty úzké. Volné střihy sice v poslední letech jasně dominují, ale vyznavači přiléhavých kalhot vědí své. Stejně se k nim všichni dříve nebo později zase vrátí.

Turn-up jeans

Vneste do svého denimového arzenálu vintage styl s párem ohrnutých džínů. Ať už se rozhodnete pro decentní ohrnutí, nebo pro výrazný dolní lem, tyto džíny se jistě stanou základem vašeho šatníku po celý rok. Nebo spíše roky.

Cargo jeans

Díky renesanci 90's se ležérní cargo džíny opět dostaly na pořad dne. Volný střih, často s nízkým pasem a spoustou kapes. Cargo džíny umějí dodat jakémukoli outfitu nostalgický, skejťácký nádech.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.