Trendy

#goblincore na léto: jasné barvy, velké střihy a upcycling

Barvy, vrstvení a oversized střihy. Prožijte letošní léto jako hippie 2.0 a ponořte se do veselého goblincoru, který vzdává hold ošklivé estetice i nenápadnému půvabu přírody.
Foto: Desigual x Collina Strada
Trend volných střihů, vrstvení a kombinování zdánlivě nekombinovatelného. A především důraz na upcyklaci nebo lokálnost. I tak by se dal charakterizovat volný vývoj trendu #goblincore, který se zrodil z alternativních a především LGBTQ+ subkultur. V jeho jádru je láska a péče ke všemu, co není považováno za standartně krásné, ať už je řeč o samotné oděvní estetice, která staví na míchání nemíchatelného, oversized střizích a netradičních proporcích, nebo o inspiraci pocházející z přírody. Sem se počítají veškerá zvířata nebo rostliny, které obvykle s módou a krásou moc nesouvisejí: žáby, šneci, houby, ale také rostliny, bláto a rozsáhlé ekosystémy bažin a lesů. Goblincore navazuje také na renesanci ezoterických a magických evropských tradic, kde právě nejrůznější skřítci či goblinové ztělesňují přírodní vlivy v celé jejich kráse, ošklivosti a také nepředvídatelnosti. Ideologicky je goblincore výstižným trendem generace Z, která se potýká s klimatickou úzkostí a řeší nejistou budoucnost. Stylové vize generace Z se tak plní fantaskními outfity, které popírají estetické řády, oslavují přírodu a její fantasticky pospojité společenství. Coby motiv tu vévodí mycelium, které propojuje podzemní sítí takřka celý svět a vyzývá k produkci laskavější a udržitelnější. Dominuje tu lokální tvorba a také upcyklace i další formy DIY. Vyznavači goblincore a jiných podobných mikrotrendových stylů by šli dnes přirovnat k novodobým hippies, a to jak estetikou, tak částečně hodnotami, které staví na nonkomformismu, důrazu na komunitě a společenství, vzdoru proti současnému statu quo i na lásce k přírodě.

Háčkované i upcyklované

Z tohoto subkulturního podhoubí si mainstream přivlastnil některé z estetických kódů a přežvýkal je i pro široké  publikum – jde například o háčkování, které už několik sezon můžeme najít i v řetězcích rychlé módy. Háčkované topy, plavky, svetříky i čepičky. Ovšem věřte mi, že pořizovat si tyhle kousky ve fast fashion nedává z principů výše popsaných smysl. Zkuste se tak letos zaměřit na lokální tvorbu a proč ne – třeba si něco vyrobit sami! 
Pokud přece jen chcete obohatit šatník o něco, co se jásavému letnímu goblincoru podobá, pak se podívejte na aktuální spolupráci Desigual a americké tvůrkyně Colliny Strada. Právě ta má totiž udržitelnost programově ve své práci zakomponovanou, ráda pracuje s upcyklací a její modely dokonale esteticky vystihují aktuální trend městských gen Z hippies, kteří chodí na party, žijí komunitně a kombinují oblečení z druhé ruky s návrhářskými kousky i tím, co si sami upraví nebo vyrobí.
Co se týče samotných módních kousků, rozhodně letos v létě sáhněte po širokých kapsáčích, kombinujte je s maličkými topy plnými vzorů nebo sešívanými z kousků a rozhodně v sobě probuďte odvahu nosit sukně či šaty přes kalhoty. A chybět by vám ve výbavě neměla ani pořádně oversized mikina! Prostě a jednoduše, zkuste veselý goblincore a pusťte si do šatníku na léto dávku Collinina optimismu.