Doplňky

Jako pavučina: Háčkované čepce jsou ultimátní jarní doplněk

Evokuje křehkost i dravost probouzející se přírody, stejně jako návrat k folklóru a pohanským tradicím. Háčkovaná móda je současný trend, který potvrdily i přehlídky zlínského Doteku. Obzvlášť dobře funguje ve formě doplňků. Letos na jaře pozornost zaměřte hlavně na háčkované čepce, které v sobě nesou špetku inspirace z jiného světa, a zároveň punc nevinnosti. Jejich tvorbě se pod značkou Pchenda věnuje i šestadvacetiletý designér Matěj Pšenička.
Foto: David Mathé
Matěj Pšenička, Pchenda

Jaká je vaše první výrazná vzpomínka spojená s módou?

O módu jsem se začal zajímat už v dětství. Bavilo mě oblékat se podle svého, miloval jsem chození po obchodech a vymýšlení outfitů s vědomím, že se chci cítit hezky v tom, co mám na sobě. A moje maminka mě v mém úsilí vždy podporovala. Ona byla moje první inspirace; vybavuji si, že jsem vždycky rád pozoroval, jak pěkně se oblékala.

Co vás k přivedlo přímo k módní tvorbě?

Na základní škole jsem chodil na kroužek šití. Měl jsem ho rád. I když nemohu říct, že jsem se díky němu naučil vše, co dnes dělám, určitě jsem chtěl pokračovat v dětské radosti, která se dostavila, kdykoliv jsem ušil něco podle sebe. Na střední škole jsem si koupil šicí stroj a rozhodl se, že se k šití vrátím. Tehdy jsem se snažil pracovat s upcycled fashion a té se snažím držet i nyní.

Proč je pro vás móda důležitá?

Protože cítím, že se skrze módu mohu svobodně vyjádřit. Móda je silnou částí mé identity, mé nálady, její pomocí se dá hodně říct. Každý den je jiná příležitost, jak se obléknout, a já se nechci nechat omezovat společností, která to ne vždy dokáže přijmout. Musel bych popírat sám sebe, čehož se chci v životě vyvarovat.

Co vás při tvorbě nejvíc inspiruje?

V rámci značky Pchenda mě momentálně baví organická estetika. Miluji, když si moje věci na těle dělají svoje. Několik lidí mi řeklo, že některé moje kousky jim připomínají mořské řasy, což může být také jedna z inspirací. Baví mě vycházet z přírody, která je kolem nás.

Co v rámci módní tvorby považujete za svůj největší dosavadní úspěch?

Bavila mě spolupráce se značkou SOTC, s níž jsme měli možnost společně vytvořit upcycled kolekci a následně ji odprezentovat pomocí performance, která proběhla v galerii Václava Špály. Díky této akci jsem si uvědomil důležitou věc – že chci pokračovat hlavně kvůli sobě. Dal jsem si od autorské tvorby pauzu, abych získal odstup a přišel na to, kam bych chtěl Pchendu dále posouvat. Pracoval jsem převážně s kostýmní tvorbou a stylingem, což mě usměrnilo, a momentálně vím, že dát si načas a nikam se nehnat je v pořádku. Úspěch vnímám v momentě, kdy dělám něco, co mě naplňuje. Chci předávat svou tvorbu lidem, kteří si toho váží, podporují mě a zpětně mi vracejí energii, kterou jsem dal do objektů, které jim pak dělají radost v šatníku.

Co je cílem, jehož byste v módní tvorbě chtěl dosáhnout?

Určitě si chci udržet svůj přístup k módě. Nechci se dostat do situace, kdy budu tvořit pouze pro peníze. Chci, aby mi Pchenda i dál dělala stejnou radost jako teď. V plánu mám určitě více experimentovat, hledat nové způsoby, jak podpořit sebevyjádření skrze tvorbu. Nebát se, což je i jeden z důvodů, proč jsem začal s háčkováním, které mě teď hodně baví.

Máte nějaký módní vzor, ať už v pracovní, nebo osobní rovině?

Momentálně mě baví, jak se obléká zpěvačka a hudební producentka Caroline Polachek. Věřím, že to není jen práce jejího stylisty, ale i jí samotné. Dává mi to smysl skrze její hudbu a celkovou prezentaci.
Matěj Pšenička je umělec, performer, stylista a designér. Narodil v roce 1998 v Liberci, žije v Praze, kde pod vedením Kači Olivové a Dariny Alster studuje v ateliéru Nových médií 2 na AVU. Je součástí Antigona Laboratory, kde se stará o performance. Svou autorskou módní tvorbu prezentuje pod značkou Pchenda, pracuje s ní i v rámci stylingu a kostýmních projektů.