Společnost

Collina Strada: Můžete se módou bavit a zároveň být eko uvědomělí

Věhlas značky Collina Strada vyrostl za posledních několik let exponenciálně. Pro svět módy je to dobrá zpráva, která znamená jistou naději, že jiný přístup postavený na ohleduplnosti je i v tomhle tvrdém byznysu možný. Seznamte se při příležitosti Dne Země s Hillary Taymour, která za brandem stojí.
Foto: Courtesy of Collina Strada
„Můžete se bavit a zároveň být eko uvědomělí. To, co se děje s planetou, je vážné – a víme to. Pojďme se o tom bavit způsobem, který nebude apriori depresivní a apokalyptický. Nikdo nezmění životní styl, pokud to nedokážeme podat aspoň trochu zábavně,“ řekla pro Vogue Hillary Taymour, zakladatelka a kreativní ředitelka značky Collina Strada při příležitosti prezentace kolekce pro podzim 2020. Ta dokonale odrážela její étos – udržitelnost se snoubila s nadhledem a humorem. Ten se ocitl i v samotném názvu kolekce Garden Hoe (volně přeloženo „zahradnická coura“), která se inspirovala zahrádkařením a soběstačností. „Tahle sezona je pro mě o zahradničení. Potisky jsou plné květin, ručně kreslených domečků a zahrádek. Modelky budou na mole zahradničit, sbírat zeleninu – ta myšlenka za tím je, že si můžeme pěstovat vlastní jídlo a využívat místa kolem sebe na maximum, abychom se stali soběstačnými. Pojednává taky o komunitě, zelenější komunitě. Co kdybychom všichni žili pospolu? Jak by vypadala naše rodina? Jak se budeme oblékat? Všechno, co na setu použijeme – rostliny, trávu, stromy –, pak věnujeme zahradě, která se nachází přes ulici od našeho studia. Chceme to oplácet komunitě, ve které žijeme.“

Prosím, nejez moje kamarády

Virální senzaci způsobila její kolekce z loňského podzimu. Jmenovala se Please, don’t eat my friends, tedy Prosím, nejez moje kamarády. Taymour vyslala na molo newyorského fashion weeku modelky a modely s protetickými tvářemi nejrůznějších zvířátek. Zobáky, ještěří tváře i krysí čumáčky někde na pomezí noční můry a roztomilosti během chvíle zaplavily sociální sítě. Některé z modelek dokonce na catwalku imitovaly chůzi zvířat, což šlo o to snadněji díky vanskám, které Taymour pokreslila nejrůznějšími zvířecími tlapami, pařátky a kopýtky.
Taymour z environmentální odpovědnosti a transparentnosti udělala středobod vlastní značky. Od něj se odvíjí prakticky všechno, co dělá: láhve na vodu zdobené barevnými štrasovými kamínky, doplňky i oděvy. Vystudovala Fashion Institute of Design & Merchandising, obor vývoj produktů a obchodní management, a v roce 2008 začala bokem vyrábět kabelky. Její hlavní džob byl tehdy ve vývoji pánských produktů pro značku Guess Jeans v Los Angeles, ale její objemné kabelky ve stylu hobo se záhy staly hitem především díky pozornosti, kterou získaly od klientek z řad trendsetterek, módních milovnic a insiderek fashion světa, mezi kterými byly herečka Chloë Sevigny, supermodelka Shalom Harlow nebo Tyra Banks. Od kabelek už byl jen krok k vlastní značce, kterou pojmenovala Collina Strada, italskými výrazy pro kopec a cestu, která jí prostě a jednoduše přišla libozvučná. Měla štěstí. Na radu známých z módního průmyslu se zúčastnila losangeleského módního veletrhu a brzy začaly přicházet nabídky na limitované kolekce pro vybrané koncept story, jako je Anthropologie.
Od samého začátku je Collina Strada labelem zaměřeným na ekologickou zodpovědnost. Při tvorbě používá především deadstockový materiál, tedy metráž, která byla vyřazena z nejrůznějších důvodů z prodeje, nebo nevyužité nebo i nikdy nenošené hotové oděvní kusy ležící ve skladech. Věnuje se také upcyklaci. Je pro ni důležitá i transparentnost a inkluzivita – na jejích přehlídkách najdete modely a modelky z řad jejích přátel, kreativců, lidí nejrůznějších profilů a věku včetně lidí s postižením. Na molo během prezentace kolekce na jaro – léto 2020 poslala nahou modelku pokreslenou nápisy Waste not, want not (Odpad nechceme). I přes tento vizuálně i symbolicky silný statement Taymour zastává postoj, který udržitelnost a odpovědnost chce komunikovat především hravě. Hravost ostatně dokonale vystihuje její styl – potisky, volné střihy a inspirace nultými léty, kterou Taymour pojímá po svém a tvoří styl na pomezí grunge a novodobých městských hippies. Nicméně, jak zdůraznila ve videu pro Vogue, u Colliny si může svoji niche najít každý – saténové šaty, kostkovaná oversized saka nebo jednoduchá trika se zábavným potiskem jdou vcelku jednoduše kombinovat v rámci každodenní garderoby. Její étos se v lecčem potkává s tím, který vyznávala Vivienne Westwood. Ta při nejedné příležitosti zmiňovala, že pokud si nemůžete její věci dovolit, prostě si je sami vytvořte. V roce 2022 například pro magazín Dazed zveřejnila návod, jak si uplést svetr podle jednoho z jejích návrhů. Přesně to zdůrazňuje i Taymour: „Tvořím prostě svět, a pokud si něco z toho nemůžete dovolit... Umíte si pokreslit mikinu? V tom případě jste i vy součástí toho světa. Nemusíte si to kupovat ode mě, nepotřebuju to. Byla bych jen ráda, abyste se stali součástí filosofie značky.“