Trendy

Krajka s létem nekončí, právě naopak. Stal se z ní jeden z trendů, které stojí za to následovat

Černá krajka symbolizuje eleganci, sexualitu, ale také rebelii a vzdor. Tuto sezonu se z ní stává jeden z nepřehlédnutelných mikrotrendů, který můžete vidět v ulicích během fashion weeku, ale i na červeném koberci, kde si hvězdy vzpomněly na devadesátky a vytáhly saténové šaty lemované černou krajkou. Krajkové topy představují eco-friendly volbu a objevují se nejen teď, nýbrž i v kolekcích na příští rok. Kromě toho, že krajka nezná hranice módních sezon, je velmi inkluzivní — i z pohledu věku a velikosti oblečení. 
Foto: Lexus Gallegos/Getty Images for H&M
Elle Fanning na představení kolekce H&M Studio AW23 v Inglewoodu, 1. září 2023
Elle Fanning v krajkovém topu na představení kolekci H&M Studio podzim-zima 2023/2024, Rita Ora v crop topu z černé krajky v Benátkách, Alessandra Ambrosio v první řadě na přehlídce Dolce & Gabbana jaro-léto 2024 a hlavně Daria Werbowy na debutové přehlídce Sabata de Sarno, nového kreativního ředitele Gucci zpečetily fakt, že velká černá krajka zažívá opět svůj hvězdný moment a řadí se mezi trendy nové sezony. Na rozdíl od předchozích let se její množství na těle radikálně zmenšuje, samotná krajka je jemná, lehká jako pírko a křehká tak, že téměř splývá s kůží na těle.

Módní trendy: Černá krajka na podzim-zima 2023/2024

Zatímco krajkové šaty v minulých sezonách, které se zásadním způsobem spolupodílely na trendu nahých šatů, podzimní krajky (ale také ty na jaro 2024) byly těžké, husté a používaly se na celé oblečení, ty současné výrazně odlehčily — a designéři, stejně jako stylisté, s nimi začali radikálně šetřit. Nepromítlo se to však na kvalitě, naopak, ta výrazně stoupla.
Jednou z velkých výhod krajky (a tím i výrazný efekt na celkovou udržitelnost šatníku) je fakt, že se hodí na každou příležitost a snadno ji začleníte k jakémukoliv stylu. Můžete to být quiet luxury, dominatrix chic, red-to-wear, cottagecore, punk a nový grunge, klasický power dressing a všechno mezi tím. Šaty lemované krajkou, stejně jako krajkové topy všech délek mohou plynule přecházet ze dne do noci a zase zpátky. Záleží jen na tom, jak a čím krajku doplníte. Představte si zlatou éru Hollywoodu a jeho elegantní superhvězdy, které pro jejich dokonalý styl obdivujeme dodnes, ale dejte jim trochu „výstředního“ akcentu. 
Ten může mít podobu těžkých martensek k malým černým z lehoučkého hedvábí, kožené sukně nebo kalhot. Stejně dobře vypadá kombinace krajkového topu a bomberu. Anebo širokých nohavic i maxisukně a vysokých kozaček. Vedle černé krajky, ať už jako topu, nebo v podobě lemu tónu v tónu, tu máme ještě jeden klíčový způsob, jak se krajka v posledních týdnech objevuje na každé možné příležitosti.
Slipové šaty z bílého a stříbrného lesklého saténu se špagetovými ramínky a černou krajkou v dekoltu vytváří nápadný kontrast, který v těch, co si moc dobře pamatují devadesátky, vyvolává nostalgické vzpomínky, zatímco u těch ostatních to může znamenat nový způsob, jak dostat do svého šatníku eleganci s jemným nádechem svůdnosti. Mimochodem, historie černých krajek nesahá ani do 90., do 50., dokonce ani ne do 20. let minulého století, kdy si ženy radikálně zkracovaly vlasy a lemy sukní (tedy o 10 až 15 centimetrů) stejně tak.

Historie černých krajek

Seriózní historické prameny zmiňují rok 1524, kdy vyšla první kniha geometrických vzorů, a z krajky se tak stal rozšířený obchodní artikl. Druhá polovina 16. století vykazuje exponenciální rozšíření krajkářství, a tím i jeden z důležitých momentů, který ovlivnil dějiny oblečení jednou provždycky.
Zatímco v Belgii vám budou tvrdit, že krajka vznikla právě tam, historikové se více přiklánějí ke Středomoří, zejména Itálii. Díky čilému obchodu mezi jižní a severní Evropou se krajky velmi rychle rozšířily. Francouzská královna Marie Antoinetta milovala černou krajku, stejně jako staletí později Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn v 50. a 60. letech. V 70. letech 20. století se na scéně objevily saténová tílka lemovaná černou krajkou coby ideální doplněk ke květinovým sukním, disko stylu nebo dámský smoking.
Posledně jmenovaný styl předznamenal nástup power-dressing vlně s výraznými saky a kostýmky. A pak dorazily  již zmiňované devadesátky a přelom milénia se slipovými šaty na špagetová ramínka lemovaná krajkami. Podobně tento styl propagují zejména v Miláně slavné značky, takže je jasné, že investice do saténového tílka s krajkou, sukní lemovaných krajkou a krajkových vršků se jednoduše vyplatí, protože jen tak ze scény nezmizí.