Trendy

Top Gun v kombinaci s off-duty Hailey Bieber, bomber zachrání každou situaci

Znát přesné datum uvedení, mohli bychom teď oslavit jeho sté narozeniny. Střih bomber bundy je znám už z meziválečných let. Přesto se zdá, že nezestárl. Teď je hlavní hvězdou originální kampaně Vogue CS. 
Foto: Edward Berthelot/Getty Images
Nabírané rukávy, zkrácené tělo a žebrované manžety – je sexy, stejně tak i funkční. Úplně první bomber se pravděpodobně objevil někdy ke konci první světové války, v kokpitu stíhaček měl zahřát piloty. A z původního účelu vzešlo i jméno. Jedno z nejvíce ikonických ztvárnění vzniklo v Úřadu pro letectví ve Spojených státech amerických. To tam tehdy pro letce na základně v Pearl Harbour ušili podobu bundy, jakou známe i dnes. 
První žena, která jej oblékla, byla Marilyn Monroe, jak jinak. V roce 1954 navštívila americké letce v Koreji ke sklonku války o poloostrov a při té příležitosti se ukázala v bomber bundě, kterou si nechala od letectva ušít na míru. 
Foto: Getty Images
Marilyn Monroe v černém bomberu v Koreji, 27. února 1954
Ty nejlepší bombery dodnes, to si můžeme přiznat bez rozpaků, vytváří Raf Simons. S jejich proporcemi si naposledy hrál v Prada kolekci podzim–zima 2021. Dramatičtější siluetu nabízí už několikátou sezonu Balenciaga a groteskní, jednoznačně však nezajímavější, variace zase Loewe. Klasičtější přepracování pravidelně zařazuje Louis Vuitton, Acne Studios nebo Sacai. On budget variantu pak hledejte v Gapu, Gantu nebo u Levi's.   
Pionýrkou stylu je Hailey, ale s naprosto bezkonkurenční elegancí nás několikrát v minulosti překvapila i Naomi Campbell nebo Lucy Boynton, která na loňském festivalu Tribeca vynesla zlatý bomber od Chanel. 
Bomber v úpletovém provedení se stal hvězdou i dalšího ročníku (letos už pátého) Vogue Art Project, tentokrát s podtitulem SuperZoom. Na povrch cool hybridu mezi mikinou a bundou z ateliéru SALONč4 se v originální grafické podobě opět promítl příběh inspirativních značek. Všechny jeho varianty si můžete prohlédnout v aktuálním říjnovém vydání a soutěžit na našem Instagramu.