Přehlídky

Variace černé, denim a vegan kůže. Seznamte se s novou řadou ESSENTIALS od LAFORMELA

Československá značka LAFORMELA vypustila do světa očekávanou řadu ESSENTIALS 24. Nová však není jen samotná kolekce, která se hodí jako základ šatníku, ale i zaměření na černou barvu, nebo minimalistický e-shop, který prošel redesignem. 
Foto: Laformela
Kolekce ESSENTIALS 24, LAFORMELA
Řada ready-to-wear ESSENTIALS vychází od roku 2019 jako pravidelná příležitost, jak dostat k zákazníkům nadčasové a basic produkty, které esteticky vycházejí z hlavní MAINLINE kolekce. Je to formát, který plní přání všech, co po LAFORMELE prahnou. Estetika LAFORMELY je totiž efortlessly cool, nebojí se trendů, ale umí je vždy využít tak, aby fungovaly v prospěch nositelů, implementovat trendy do svých kolekcí tak, aniž by jednotlivé modely působily příliš okázale nebo příliš trendy. 
V kolekci se vyjímají party topy, šaty či košile, ale nechybí ani vypasované sako z veganské kůže. To vše vychází z MAINLINE kolekce jak tvaroslovím, tak volbou materiálů (například práce s efektem průsvitnosti). Novinkou je také denim, ale rozhodně nečekejte anonymní džíny, které jsou k mání na každém rohu, ale nápadité šortky, sukni, bundy a také trenčkot. V kolekci jsou i samotné džíny, ovšem s ohrnutými nohavicemi, ve stylu, který je na první pohled LAFORMELA signature. O tom, jak vypadá typický zákazník LAFORMELA, ale také o práci s denimem jsme si s v rozhovoru povídali s Antonínem Soukupem, designerem a spoluzakladatelem brandu, který má ambice pokořit americký trh.

Jak přistupujete k práci s denimem, respektive čím jsou vaše džínové kousky jedinečné?

Snažíme se využít vlastností, které denim nabízí. Například toho, že se dá spírat nebo štepit v různých variantách (ať už kontrastních, nebo do barvy). Pracujeme s technikou ručního děrování a spírání materiálů, aby vznikaly vzory, roztřepené plochy a detaily. Máme rádi, když si na látce můžeme vytvořit svůj vlastní dezén. Vznikne tak kousek, který je pro značku LAFORMELA autentický. 

Proč jste postavili kolekci právě na černé? Jak se dá s touhle barvou kreativně pracovat, aby to nebyla „nuda“?

Tentokrát je celá kolekce ve variacích černé, ale z různých struktur materiálů, mezi kterými převažuje denim. Některé oděvy z kolekce tak díky tomu budou online k dispozici po neomezenou dobu. V monochromatických barvách jsou kousky snadno kombinovatelné nejen mezi sebou, ale i s ostatními kusy z šatníku. V případě použití černé je ale potřeba dodržovat určitá pravidla: například k lesklému černému topu přidat spodek v černé s jinou strukturou a podobně. 

Velmi výrazným statement kouskem je sako z veganské kůže, vyniká zpracováním i vypasovaným střihem, který vybočuje ze současného oversized trendu sak spíše pánského střihu. Proč jste zvolili právě veganskou kůži?

Sako přímo vychází z hlavní kolekce MAINLINE, jedná se pouze o jinou barvu materiálu. Celou kolekci MAINLINE přitom protínají dvě siluety sak: v pánském stylu, ale i ty vypasované. Vrchní část těchto sak je stále oversized, ale v pase jsou obeplé. S tímto materiálem pracujeme skoro pět let, ale nemáme problém pracovat ani s pravou kůži.

Jak vypadá typický zákazník LAFORMELA?

Žena v interpretaci LAFORMELA byla už dlouho sebevědomou bytostí, která s přehledem vítězila nad muži. V poslední době nás ale inspiruje každá žena, která je jemná a elegantní, přesto stále dravá až neúprosná.

Jaké máte plány a vize do budoucna a jakému trendu momentálně fandíte?

Soustředit se na americký trh. Naše srdce aktuálně bije pro všechno, co sluší ženám a našim klientkám. Nejdůležitější trend je pro nás přirozenost. I když si od nás zákaznice oblékne jen podprsenku, nebo průsvitný top, pořád v tom musí vypadat přirozeně.