Móda

5 jarních kabátů od českých značek

Tradiční trenč se zábavným twistem, kabátek ve stylu kimona z udržitelného materiálu nebo ultra trendy kožený plášť, ve kterém by si vyrazila i Emrata nebo Dua Lipa. I dlouhý kabát v barvě barvínkové modři, nadčasový, a přesto nekonečně trendy. Pojďte si na jaro pořídit něco do šatníku od české značky. 
Foto: Ether, Zuzana Veselá, Laformela
Lokální móda rozhodně není žádná Popelka ani chudá příbuzná. Na scéně najdete nováčky, ale také etablované brandy, které mají svůj vizuální jazyk, styl a věrnou klientelu. Ať už jde o cool kreativní dvojici Laformela, která dokonale ovládá jazyk současné módy, nebo Zuzanu Kubíčkovou, která kromě propracované couture šije také ready-to-wear, v níž nezapře luxus milovnice vysoké módy na míru. Vybrali jsme pro vás pět jarních kabátů, plášťů a kimon, které mají společné hned několik jmenovatelů: Vytvořily je české brandy, jdou zařadit do kategorie udržitelné módy (tyhle kousky se vám opravdu jen tak nerozpadnou, naopak, kvalita materiálu i zpracování je zde na prvním místě, a pokud se o ně budete dobře starat, jednou je podědí vaše děti) a hodí se vám od jara do podzimu. A rozhodně nebudou na jednu sezonu.

Kožený plášť Futura od Ether

Eva Vontorová, která stojí za značkou Eher, začínala s kabelkami. K nim v roce 2014 přidala také ready-to-wear kolekce. Obojí se vyznačuje tradičním řemeslným zpracováním, které ctí kožedělné i krejčovské postupy. Design vzniká v Praze, realizace v malých sériích v dílnách v České republice. Udržitelnost, kterou Ether vyznává, je etická a ctí principy, podle kterých přísluší každému pracujícímu náležitá odměna. Používá také minimum plastů, a pokud to lze, preferuje recyklované materiály. Kůže je prémiová z italských koželužen a vzniká jako druhotný produkt při zpracování masa nebo jako přebytky. Vše striktně pochází a tvoří se v EU. Nás zaujal z aktuální kolekce černý kožený kabát Futura – právě tento styl plášťů je aktuálně trendy. V podání Ether jde o gotickou verzi klasického baloňáku s nečekanými detaily. Zatraceně cool!

Trenč nebo anorak z PBG Studio

Pražské PBG Studio založily v roce 2011 Aneta Vojtová a Tereza Mayer. Od doplňků se značka PBG Studio rozrostla i o ready-to-wear kolekce, které vynikají skvělými materiály a dokonale přizpůsobitelným minimalismem. Materiály vybírá PBG Studio v Itálii a Španělsku, ovšem navrhování a výroba probíhají v pražském ateliéru. Nás zaujaly hned tři kousky: trenč a anorak (oba z prémiového nylonu, anorak dokonce z japonského nylonu). Materiál je to nejen cool, ale také praktický, protože voděodolný a navíc rychleschnoucí. A hodí se k elegantním i sportovním outfitům. K dostání je v černé a světle pískové. A pokud milujete variabilitu, najdete v jarní kolekci PBG Studia také multifunkční šaty, které můžou posloužit i jako plášť. Navíc jsou z lehkého lnu, takže se budou hodit během tropického léta nebo na cesty do dalekých krajů. Très chic, n'est ce pas?


Kimono od Thee

Umělecká řemeslná dílna Thee v čele s Lindou Jakubův se zaměřuje na limitované, tematicky laděné kolekce s důrazem na materiál a zpracování. Její krédo je slow fashion, dbá na používání přírodních materiálů a oroduje za to, aby se o ně správně pečovalo. V  kolekcích Thee najdete třeba stylové pletené bombery nebo svetříky, ale také kulíšky a ručně pletené ponožky zářivých barev. Na jaro se vám hodí kimona od této značky, a to jak to dlouhá z kombinace bavlny a lnu, tak ta kratší, především modře indigový model, který připomíná tradiční modrotisk.


Barvínkový baloňák od Zuzany Kubíčkové

Zuzana Kubíčková je na české módní scéně stálicí. Cenu CGD v kategorii návrhář roku získala už za svůj debut v roce 2012. Známá pro své houte-couture kolekce, tahle nestorka české vysoké krejčoviny se před nedávnem vrhla i do vod ready-to-wear. Cestu od velkých módních kolekcí k dennímu nošení nevnímá jako sestup, ale jako povýšení vlastního stylu na novou úroveň. „Myšlenka transformace nápadů i postupů vysoké krejčoviny do praktických a pohodlnějších, avšak stejně stylově definujících modelů, se zrodila v Paříži na konci padesátých let a postupně ji převzala řada couture domů. Téměř vždy z popudu klientů, kteří toužili svůj společenský look vynést do ulic,“ píše na svých stránkách Kubíčková a její jarní barvínkový trenč z gabardénu je toho důkazem. Kubíčková v jednom jediném kusu oděvu dokáže propojit cool factor s klasickou krejčovinou. Tenhle kabát se jednou bude dědit z generace na generaci a vždycky bude vypadat skvěle. Navíc jej můžete na zakázku personalizovat.

Cool denim z dílny Laformela

I kreativní pár Miroslava Kohutiarová a Antoním Soukup aka Laformela jsou na české módní scéně poměrně dlouho, tvoří od roku 2010. Jejich rukopis nese obdivuhodný cool factor, dokážou osobitě zpracovat aktuální trendy, aniž by se jim přizpůsobovali. Laformela se hodí do skříně velkoměstských it girls každého věku a právě pro ně je určen i tenhle dlouhý denimový plášť. Jednoduchý, lehce oversized s cool detailem v podobě velké otočené rukávové „manžety“. Mimochodem, pokud fandíte aktuálně trendující kůži, mrkněte na černé sako…