Přehlídky

#VogueVerdict: Van Graaf Junior Talent vyhrála Hana Valtová, ale měla silnou konkurenci v podobě nobile Bellucci na Moravě

Porota složená z publicistů i návrhářů vybrala Haninu kolekci inspirovanou dobovými formami. Úžas však vyvolaly i oděvy Valérie Jurčíkové nebo Vojtěcha Lopoura. 
Foto: MBPFW
„Já pocházím z Moravy, tudíž jsem chtěla podtrhnout to dědictví. Je to taková Monica Bellucci na Moravě,“ směje se Valérie Jurčíková během našeho rozhovoru po přehlídce. Její práce, zároveň i její diplomka, se kterou se do Van Graaf Junior Talent přihlásila, našla inspiraci v symbolu vdov. Úplety od Mikuláše Bruknera střihla autorka svým modelkám těsně na tělo a ještě přidala opulentní headpieces. Za zvuků cimbálovky působily její vdovy zcela samozřejmě. Šlo o velmi působivý celek. 
Neméně omračující byla také kolekce Hany Valtové, jejíž neuvěřitelně detailní střihy ohromovaly důsledností. Jediné, co v mých očích každý look z její show malinko zrazovalo, byly paruky a těžký make-up, obojí jako by odkazující k estetice debutového alba Lady Gaga, jinak také vžité pod pojmem indie sleeze. Návrhářka se přiznala, že si ve stylingu nechala poradit. Přesto její kolekce působila výjimečně a autenticky. Kontrast k formám obou návrhářek nabídli Vojtěch Lopour a Šimon Žák. Vojta přitom navazoval na své zkoumání funkčního urbanwear. Zapracoval však na stylingu, díky čemuž byla přehlídka vskutku impresivní.