Móda

Spodní prádlo v hlavní roli

Dokonce i spodní prádlo má svůj mezinárodní den, připadá právě na dnešek. Ačkoliv všechno nasvědčuje tomu, že mu bude patřit celý letošní rok.
Foto: Courtesy of Undress Code
Se svou jarní kolekcí posouvá Undress Code spodní prádlo blíž k oblečení, které tradičně chápeme jako svrchní.
Bylo krátkozraké myslet si, že pandemie vrazí kudlu do zad naší chuti oblékat se hezky a zbytek našich životů bude zasvěcený hledání dokonalých tepláků. (Ačkoliv pokud byste je hledali, mohu doporučit Driese Van Notena, který jim v rámci kolekce pro nadcházející podzim věnoval péči hodnou couture.) Jestli něco, uplynulé měsíce zvýšily náš zájem o pohodlí, ale to není to samé. Jsme obezřetnější k materiálům i střihům, které nosíme, a o co méně příležitostí obléct se výjimečně máme, o to více po nich toužíme. Taková je naše přirozenost. Uspokojením jedné potřeby vzniká potřeba další, a když pro uspokojení potřeby nejsou podmínky, je potřeba být kreativní a vytvořit si je.
A tak se může stát, co se nepochybně stane, a sice, že spodní prádlo, ta nejintimnější a za poslední půlrok nejdůležitější součást našich šatníků, dostane slovo a nebude nadále jen spodní – bude mít konečně navrch.
Jarní kolekce Alexander McQueen je toho skvělým příkladem. Už za Leeho patřily korzety mezi stěžejní elementy tvorby značky a nejednou se jim dostalo osvěžující reinterpretace. Ta poslední spočívá v pouhém potištění modelů naskenovaným korzetem. Hold této nezbytnosti viktoriánské doby tak vzdává romanticky vyhlížející triko i šaty, aniž by nositelku jakkoliv svazovaly.
Foto: Courtesy of Alexander McQueen
Mezistupeň tvorby šatů z jarní kolekce Alexander McQueen, na které se korzet pouze natisknul.
Přenesme se na chvíli do ateliéru na pražské adrese Anny Letenské 12. Právě zde nově sídlí designérka Zuzana Kubíčková, k jejíž tvorbě inovativní pojetí spodního prádla neodmyslitelně patří. Je to košilka? Jsou to šaty? A záleží na tom? Její práce si s námi pohrává a my to milujeme. Spodní prádlo podle Zuzany Kubíčkové hraje hlavní roli, nebo nehraje vůbec. Šije pro ženy, které ho umí ocenit.
Foto: Jakub Straka
Hedvábné pyžamo z kapsulové kolekce, kterou Zuzana pojmenovala jednoduše Leisure.
Foto: Jakub Straka
Zuzana nechává na nositelce, zda model využije jako negližé nebo večerní top.
„Líbí se mi, když je prádlo decentně součástí oblečení, když je pod něčím náznak krajky, nebo jiného lehkého materiálu, jako je hedvábný mušelín nebo vyšívaný tyl,“ říká návrhářka. „Vždy mě upoutá důmyslné vrstvení průhlednosti na neprůhledných materiálech, různé textury, které třeba tvoří zajímavý ornament nebo souhru odstínů.“
Foto: Courtesy of Lannoo
Kniha Garden of Lace: Carine Gilson od Karen van Godstenhoven a Caroline Esgain (prodává Book Therapy), 1290 Kč
Když už je řeč o krajce, slyšeli jste o nádherné knize Garden of Lace? Gustav Klimt se v ní setkává s Les Ballets russes a dalšími zdroji krásy coby inspirace pro Carine Gilson. Ta vytváří crème de la crème hedvábného a krajkového spodního prádla. Ne náhodou je její práce označována za haute lingerie.
Z opačného konce: Mezi vycházející hvězdy na nebi spodního prádla se řadí mladá polská značka Undress Code, která nebere udržitelnost na lehkou váhu. Je plně transparentní, každý kus se vyrábí lokálně v Polsku, a například plavky jsou ušité z recyklovaných PET lahví a dalších plastů vylovených ze Středozemního moře. Jinde plast nenajdete – podšívka v rozkroku se vyrábí z bambusové bavlny, která je šetrná jak k pokožce, tak k životnímu prostředí, a bez plastu je také balení. Prádlo vám přijde v recyklovaném papíru.
A teď už k estetice, na níž nesmíme ve stínu bohulibých témat, jakým ekologie bezesporu je, zapomínat. Kolekce jsou navrhovány s velkým důrazem na smyslnost a notnou dávku komfortu. Skutečně výjimečnou ale značku dělá přístup k body. Stejně obdivovaný jako obávaný, tenhle tajuplný člen rodiny spodního prádla je dle Undresscode hodný nošení coby svrchní oděv. Působí současně, univerzálně a nabízí sebevědomou odpověď pro ženy, které se ptají po něčem novém, něčem sexy. A je to odpověď, s níž jsou zákaznice spokojené. Po pěti letech fungování byste značku zakoupili na více než čtyřiceti místech světa od pařížských Galeries Lafayette až po samostatné butiky v Londýně, Vídni, Šanghaji, Tokiu nebo třeba New Yorku. Její prádlo si ale pochopitelně můžete objednat i z pohodlí domova přes e-shop.
Foto: Courtesy of Undress Code
Jarní kolekce Undress Code nese název Quarantine Stories. Inspirace je jasná, interpretace snímku volná.
A pokud vás láká vidina, jak v rámci outfitu své spodní prádlo odhalujete, nebo dokonce necháváte hrát hlavní roli, ale potřebujete na to jít pomalu, postupně, nechte se inspirovat stranou 38 v aktuální Vogue. Mrk, mrk.