Přehlídky

Vášnivý duet protipólů Driese Van Notena

Dries Van Noten se svou intimní kolekcí pro podzim a zimu 2021 vrátil ke kořenům a představil svou vizi současné ženy – elegantně střídmé i horkokrevné, zkrátka uhrančivě rozporuplné.
Barvy kysele řvavé i pudrově něžné; modrá symbolizující moc, červená zase vášeň, černá jako způsob, jak se schovat. Povrchy matné i lesklé. Květinové vzory na hranici optické iluze. Struktura materiálů příznačná pro pánskou módu, fluidita typická pro dámskou. Vysoké s nízkým: Něčemu tak obyčejnému, jako jsou tepláky, se dostalo zpracování hodného couture. Perly, krystaly, flitry, peří. Kde se dekorace stahují do pozadí a sotva šeptají, tam křičí gesta. Podívejte se třeba na dlouhou bílou košili sloužící jako šaty – mimochodem jasný odkaz k první studentské kolekci designéra z roku 1981. A nejsou to jen košilové šaty, ale také třeba vysoko sahající rozparky, objemné a volné siluety nebo drapérie, co přímo žadoní po takových gestech – po pohybu, po emocích.
Ženská krása podle Driese Van Notena snoubí zdánlivě neslučitelné: temperamentní, výstřední ženu Pedra Almodóvara (mistra emocí) s poklidně elegantní ženou Piny Bausch (mistryně pohybu). Obě mají přitom jedno společné: vášeň.
„Miluju navrhovat oblečení pro tanec,“ řekl návrhář, když kolekcí provázel, a já myslím, že tím o ní řekl vše.