Móda

Kabelky Prada: od modelu Galleria po batoh Re-Nylon

Když se budete bavit s matematikem nebo architektem, dozvíte se, že trojúhelník je dokonalý tvar. Pokud zavedete na tohle téma hovor s někým z módní branže, řekne vám totéž. A dodá, že nejdokonalejší formy trojúhelník dosáhne, pokud je převrácený vzhůru nohama, píše se na něm „Since 1913“ a zdobí kabelku od značky Prada. 
Foto: Jeremy Moeller/Getty Images
Lea Naumann s kabelkou Prada Cleo bag
Italský módní dům Prada nedá na reputaci svého loga dopustit. „Jde o přesný, přímý, smysluplný tvar. Říká vše, aniž k tomu potřebuje slova.“ Za výběrem třírohého tvaru stál zakladatel společnosti Mario Prada (dědeček Miuccie). Není ale pochyb, že to byla Miuccia, kdo z něj udělal módní hit a rozšířil ho do světa prostřednictvím konfekce (a nyní i luxusních kaváren). Podle hodnocení Lyst's Index za poslední čtvrtletí roku 2023 okupuje značka první pozici mezi nejžhavějšími světovými brandy. 

Jaké jsou nejznámější kabelky z dílny Prada? 

  • Galleria – světu se představila v roce 2007
  • Cleo – debutovala v kolekci Multiple Views jaro – léto 2021
  • Re-Nylon Backpack – debut v roce 1984, návrat s Re-Nylonem v roce 2019
  • Nappa Antique Tote – představena v kolekci  jaro – léto 2023
  • Re-Edition 1995 – poprvé předvedena v kolekci podzim – zima 1995
  • Re-Edition 2005 – debut si odbyla kolem roku 2005, vrátila se s kolekcí Re-Nylon v roce 2019
  • Prada Moon – poprvé zastoupena v kolekci 2002 
Mario a jeho bratr Martino, známí jako Fratelli Prada (bratři Pradovi), provozovali od roku 1913 obchod s koženým zbožím a zavazadly v milánské nákupní pasáži Galleria Vittorio Emanuele II. Obchod nabízel tašky vyrobené v Itálii a cestovní kufry dovezené z Anglie. Spokojené zákazníky tvořily místní bohaté vrstvy i zástupci z řad italské aristokracie. Bratři si dokonce vysloužili pozornost italské královské rodiny a stali se jejími oficiálními dodavateli.  
V současnosti je značka Prada silným světovým hráčem. Stala se jím až poté, co podnik převzala Miuccia, která jej řídí z postu kreativní ředitelky. Před jejím nástupem stála v čele firmy její matka Louisa, a to téměř dvacet let. Pradu ale není třeba představovat, hlavní roli nehraje jen slavné logo ve tvaru trojúhelníku. Je to právě Miuccia, kdo stojí za úspěchem věhlasného módního domu. Nejen tím, že razí styl „ošklivé elegance“, ale i svým feministickým přístupem k vidění světa, což ukázala už během doktorandského studia politologie na milánské univerzitě. O tom, že je renesanční osobností, svědčí i fakt, že se vrhla i na studium herectví a absolvovala kurzy pantomimy. 
V roce 2013 se v rozhovoru pro módní časopis WWD svěřila: „Nesnažím se překvapovat nějakým banálním způsobem. Jde mi vždycky o něco navíc…" A tohle je přesně druh myšlení, který vedl Miucciu od hedvábí a kůže k nylonu, tedy tkanině pro každodenní použití. „Najednou mi nylon začal připadat zajímavější než jiné módní látky,“ prohlásila Miuccia. V roce 1984 světu představila batoh Vela. Po něm přišly kabelky, které začaly dobývat svět. Máme pro vás přehled těch nejznámějších.

Galleria

Věnujte patnáct minut módě na TikToku. Co zjistíte? V první dekádě druhého milénia se módě báječně dařilo – a zejména značce Prada. Za deset let na svět přišly na svět některé z jejích nejznámějších kabelek. Měly takový úspěch, že se neustále vracely v novém kabátě. V roce 2007 Miuccia představila kabelku obdélníkového tvaru s názvem Galleria. Byla vyrobená z elegantně texturované kůže Saffiano (teletina s ražbou, materiál, který si nechal patentovat Mario Prada). Vrchní část kabelky zdobí dvě ucha, má dva uzávěry na zip a v prostoru mezi nimi je umístěna další přihrádka. Skvostná kabelka se skládá z 83 ručně vyrobených dílů a jméno získala po okázale nablýskané milánské nákupní pasáži Galleria Vittorio Emanuele II. – v ní se nacházel první butik značky Prada. Tahle kabelka rozhodně nesmí chybět na prestižním seznamu ikonických kousků módního domu Prada. Na přehlídce jaro 2023 se představila její přepracovaná verze – obdélníkový tvar kabelky posloužil jako umělecké plátno, které zaplňují barevné obrazce. Speciální edici uvedla hvězdná Scarlett Johansson během kampaně konceptuálního umělce Alexe Da Corte. Kdo se bez nich neobejde? Katie Holmes, Gabrielle Union nebo Karlie Kloss.
Foto: Prada
Kabelka Galleria, PRADA, 97 500 Kč

Cleo 

Relativní novinkou z říše kabelek značky Prada je Cleo. Má mladistvého ducha, zakřivené linie a je stvořena z broušené teletiny a teletiny s kartáčovaným povrchem (jde o lesklou kůži, ale ne tak lesklou jako lak). Poprvé byla k vidění přehozená přes ramena modelek, které vynesly kolekci dámského oblečení Multiple Views na přehlídce jaro – léto 2021 (ve stejném roce byl Raf Simons jmenován do funkce co-creative director značky). V současné době se model Cleo nabízí v inkoustově černé, mléčné bílé a v pudrově pistáciovém odstínu. Pokud chcete přitáhnout pozornost, s touhle kabelkou zaručeně oslníte. Vybrat si můžete ze dvou variant – jednak se zacvaknutím na klopu, nebo s vnitřním zapínáním na patentky. 
Foto: Prada
Kabelka Cleo, PRADA, 60 500 Kč

Re-Nylon Backpack

Tenhle batoh nešlo minout, pokud s vámi roce 1999 cloumala puberta. Romantická komedie 10 důvodů, proč tě nenávidím, byla hitem mládeže napříč kontinenty. („Líbí se mi moje Skechers, ale miluju svůj batoh Prada.“) Máme pro vás dobrou zprávu! Už brzy si budete moci koupit tenhle batoh ve zbrusu novém provedení, a to ze syntetické nylonové textilie zvané Econyl. Je utkaná z masy recyklovaného plastu, vyloveného z oceánu. Dobrá myšlenka tak došla svého praktického využití. Do módního světa se batoh vrátil v roce 2019 původně pod názvem Vela. V současnosti je na trhu jako Re-Nylon Backpack. A stejně jako Gabrielle Chanel stvořila svou vlajkovou loď z lehkého žerzejového úpletu, Miuccia provedla totéž s nylonem. Nylon je hojně zastoupen ve všech modelech módního domu Prada – od midi sukní po válenky a tenisky. Batoh Re-Nylon si můžete vybrat buď v běžné, nebo střední velikosti.  
Foto: Prada
Batoh Re-Nylon Backpack, PRADA, 46 200 Kč

Nappa Antique Tote 

Každá žena ví, že do její základní výbavy patří velká taška. Máme to štěstí, že nám Prada dopřeje každých pár sezon prostornou tašku, do které se vejdou všechny nezbytnosti. Poslední dvě léta si tenhle model tašky z recyklovaného nylonu zavěšovala přes rameno každá sebevědomá žena. Od přehlídky na jaro 2023 je k dispozici také verze z jemné usně nappa. Řemeslné zpracování tohoto modelu je značně pracné, zahrnuje i manuální mačkání materiálu. K dostání je prvotřídní kožená taška v různých barvách. Zvolit si můžete malou či střední velikost na výšku nebo se rozhodnout pro velkou tašku na šířku. 
Foto: Prada
Kabelka Nappa Antique Tote, PRADA, 76 500 Kč

Re-Edition 1995 

Tahle kabelka je lesklá jako stránky časopisu Vogue. Poprvé ji Prada předvedla na módní přehlídce kolekce podzim – zima 1995. Má stejnou strukturu jako kabelka Galleria, na rozdíl od ní je ale vyrobena z broušené kůže. Pozornost k sobě přitáhla poté, co si ji oblíbila Carolyn Bessette-Kennedy. Mísí v sobě až extrémní nenápadnost devadesátek se současným trendem minimalismu. Design doplňuje vnitřní přihrádka na zip a dvě další otevřené přihrádky. Na trhu je k dostání v třešňově červené, černé, pudrově modré a růžové barvě. Nenápadně se z ní stává klasika značky Prada. Platí pravidlo, že největším hitem se stávají kabelky, které jsou šik tím nejméně nápadným způsobem. 
Foto: Prada
Kabelka Re-Edition 1995, PRADA, 76 500 Kč

Re-Edition 2005 

Už vám došlo, že stejně jako my i paní Prada loví inspiraci ve svém archivu? Na konci roku 2019 zopakovala dvě ze svých oblíbených tašek – Re-Edition 2000 a Re-Edition 2005. Podruhé použila nylon Econyl, novou textilii stvořenou z plastů a rybářských sítí vylovených z oceánu a posléze zrecyklovaných. Saffiano, kožená taška přes rameno, má ale něco navíc: tkaný popruh přes rameno, odnímatelný řetízkový popruh a odnímatelné pouzdro na zip Re-Nylon s pouzdrem na klíče Re-Edition. Mladistvému designu téhle kabelky propadly například Hailey Bieber, Sofia Richie a Lori Harvey. 
Foto: Prada
Kabelka Re-Edition 2005, PRADA, 53 000 Kč

Prada Moon 

Móda, stejně jako Měsíc, prochází různými fázemi. Právě teď jsme ve fázi, kdy milujeme kabelku Prada Moon. Stejný tvar půlměsíce nabízejí i jiné módní domy, ale značka Prada se vrací ke kořenům. V kabelce Prada Moon se zaměřila na styl, kterým debutovala v kolekci jaro – léto 2002. Kabelka je vyrobena z recyklovaného nylonu, nebo z jemné usně. Ozvláštňuje ji lesknoucí se obdélníková stříbrná přezka a průchodky, inspirované světem jachtingu.
Foto: Prada
Kabelka Moon, PRADA, 55 500 Kč
Článek vyšel původně na Vogue.uk