Móda

Hrdinka akčních filmů Milla Jovovich: Ikonické momenty na červeném koberci

Když se rodina v 80. letech přestěhovala z Kyjeva do Kalifornie, nemohla již maminka ve své herecké kariéře dál pokračovat, a tak k tomu začala vést alespoň svoji dceru. Z Milly Jovovich, která po kariéře v Hollywoodu vlastně nikdy sama netoužila, se tak brzy stala hvězda. 
Foto: Carole Morgane/Sygma via Getty Images
Mila Jovovich
S modelingem začala Milla již v jedenácti. V roce 1990 na sebe upozornila ve filmu Modrá laguna. Brzy nato již zazářila po boku Roberta Downeyho Jr. ve snímku Chaplin, kde ztvárnila komikovu manželku. Svou snad nejikoničtější roli, mimozemšťanku Leeloo, si však střihla ve filmu Pátý element. Její postava, která se vyznačovala oranžovými vlasy a outfitem z obvazů, se následně stala inspirací pro halloweenský outfit, který oblékají lidé dodnes — i po třech dekádách. Mimochodem, o kostýmy ve filmu Luca Bessona s Brucem Willisem v hlavní roli se tehdy nepostaral nikdo jiný než samotný Jean-Paul Gaultier
V roce 2022 se herečka rozpovídala pro americkou Vogue a při tom zavzpomínala na okolnosti vzniku legendárního kostýmu krásné mimozemšťanky: kostým se objeví již ve scéně, kdy je Leeloo pomocí přístroje sestrojená. Mille Jovovich tento „okamžik zrození” evokoval prostředí nemocnice, a právě z toho důvodu navrhla, že by Leelo mohla být jen obalena v obvazech. „To je geniální!” vykřikl prý Jean-Paul Galtier, který kostým následně vytvořil. 
Milla Jovovich se za svoji hvězdnou kariéru proslavila řadou akčních snímků, přičemž jednou z nejvýraznějších byla série takzvaných zombie filmů Resident Evil, natočených podle japonské videohry.
Dalším klíčovým kouskem, ve kterém se Milla objevila, je akční thriller Poslední přežije (2015), kde jí sekundoval Pierce Brosnan. S hercem Davidem Harbourem si zase zahrála v akčním fantasyHellboy (2019)
A její styl mimo filmové plátno? Podle svých slov byla vždy fanynkou „vintage kousků, bot na vysoké platformě a zelených očních stínů,“ což herečka uvedla pro Vogue. Podívejte se na některé z jejích ikonických módních přehlídek a nejzářnějších outfitů z červeného koberce.