Móda

Deset nejzajímavějších dokumentů o módě, které hýbou Netflixem

Probádali jsme za vás hlubiny Netflixu, abyste vy nemuseli, a našli pro vás celkem deset dokumentů o módě, které byste rozhodně měli vidět. Jejich prostřednictvím poznáte fashion svět zase o něco lépe a z různých perspektiv.
Foto: Netflix
7 days Out

Abercrombie & Fitch: Vzestup a pád

Více než osmdesátiminutový dokumentární film, který se noří do ryze amerického fenoménu „mall culture“. Jak formovala americkou mládež a vnímání vlastního těla značka Abercrombie, která stavěla na ikonografii s mladými, svalnatými a hlavně bílými modely (a samozřejmě modelkami)? To vše zjistíte v dokumentu, který by rozhodně neměl minout nikdo, kdo dospíval v nultých letech.

Elio Fiorucci: Free Spirit

Italský módní tvůrce Elio Fiorucci je naprostá legenda, i tak si ale troufám tvrdit, že je dnes v tuzemském povědomí upozaděn. Tento snímek, který autoři dokončili jen pár měsíců před Fiorucciho smrtí, vás provede pestrým pop-artovým světem umělce, který vždy držel prst na tepu doby. Mimochodem, byl to právě on, kdo investoval do legendárního newyorského Studia 54 a v roce 1983 pozval Madonnu, aby v něm ovládla mixážní pult, nebo dal světu první strečové módní džíny pro ženy. V dokumentu navíc uvidíte také Oliviera Toscaniho, další výraznou tvář italské scény.

Blitzed!

Britská subkultura novoromantiků, která nastoupila v době, kdy pomalu vyprchával étos nespoutaného punku, byla pro módu stejně důležitou etapou jako pro hudební scénu. Vlna, ze které později vzešla taková jména jako Depeche Mode nebo Duran Duran, se v 80. letech zrodila z hudební komunity obklopující londýnský klub Blitz. Vedle toho se vyznačovala specifickou hudbou, ale hlavně stylem, který si jednu dobu vzala za svůj třeba i Vivienne Westwood. Ve filmu se ale potkáte také s Boy Georgem, Spandau Ballet nebo s Davidem Bowiem.

7 days Out

Tahle doku-reality show je jen zdánlivě program na odlehčení, ve skutečnosti se při jejím sledování trošku zapotíte a mírně vystresujete. V každém ze šesti dílů vás totiž autorský tým propašuje do zákulisí obřího eventu či události týden před tím, než se má uskutečnit. Uvidíte tak přípravy na slavné dostihy Kentucky Derby, turnaj League of Legends nebo prestižní soutěžní přehlídku psů The Westminster Dog Show. Kde je móda, ptáte se? Žádný strach, předposlední díl zaostřil pozornost na zákulisní přípravy módní haute couture přehlídky Chanel, tehdy ještě pod vedením Karla Lagerfelda.

Obnošené příběhy

Obyčejně neobyčejní lidé a jejich obyčejně neobyčejné kousky v šatníku. V tematicky pojmenovaných osmi epizodách se ponoříte do dojemných i inspirativních příběhů lidí, kteří vypráví své osudy skrze oděvy. Jak moc vás ovlivní, když vás ve vězení zbaví osobního oblečení a nafasujete jen strohou uniformu? Jak vám může oblečení pomoci, když vás šikanují, nebo jak díky podpatkům nalézt svoji pravou identitu? Odpovědi se ukrývají právě tady! Jako bonus? Extrémně campy španělská superstar Charo.

Styling Hollywood

Neskriptovaná fashion reality TV show vás v osmi dílech vezme k Jasonu Boldenovi (stylista) a Adairu Curtisovi (interiérový designér). Jde tak o jedinečnou šanci podívat se do zákulisí hollywoodského páru, který obléká hvězdy a zařizuje jim domy. „Neexistuje nic víc glam než red carpet, tedy pokud nejste já!“ směje se v traileru Bolden, který například prozradí, jak se obléká na titulku magazínu tenisová šampionka Serenu Williams. A to není všechno, zjistíte i to, jak hekticky probíhají Oscary nebo Grammy, když chystáte styling na červený koberec pro ty největší hvězdy. 

She’s French

Tenhle dokument zdánlivě nevypráví o módě, ale nesuďte knihu podle obalu! Snímek totiž rozebírá fenomén, který se se světem módy protíná. Tím je ideál Francouzsky. Právě francouzské ženy, jejich styl a ikonografie prodávají po světě desítky knih, jsou středem módních i kosmetických kampaní a inspirací nejedné ženy. Kde se  posedlost Francouzkami vlastně vzala, a nejde ve skutečnosti jen o mýtus? Snímek představuje skutečné Francouzky v Londýně a Paříži spolu s profesionály ze světa módy, filmu, vzdělávání, politiky a žurnalistiky, a přitom si pohrává s našimi představami o „la femme française“ a rozebírá je. Pusťte si tohle zajímavé pojednání, které se bytostně týká ženské identity a postavení žen ve společnosti.

Sedm žen

A u žen ještě chvíli zůstaneme. Tento italský dokument trvá necelou hodinu, ve které zvládá představit portréty sedmi žen mezi kterými nechybí Rosita Missoni, spoluzakladatelka stejnojmenného módního domu; Patricia Field, stylistka, která stojí mimo jiné za legendárními outfity seriálu Sexu ve městě nebo Emily v Paříži; či Bethann Hardison, první černošská topmodelka a aktivistka za ženská práva. Dojde ale i na palestinskou novinářku Rulu Jebreal nebo herečku a odborářku Fran Drescher. Sice jde o dokument krátký, zato výživný!

Roxanne Lowit Magic Moments

Portrét módní fotografky, která dávno před nástupem sociálních sítí pilně dokumentovala svět kolem sebe. Fotit začala v 70. letech — nejdříve newyorskou fashion scénu, aby se pak zaměřila i na tu francouzskou. Kamarádila se s modelkami, jako byla Jerry Hall, přičemž se její práce objevovala v magazínech typu Vanity Fair, Elle nebo Glamour. A od fotografky modelek, celebrit, přehlídek a večírků se sama stala celebritou a ikonou světa módy. Ve filmu se objeví mimo jiné topmodelka Heidi Klum, módní fotograf David LaChapelle nebo návrhář Jeremy Scott

The Intelligent Hand

Móda jsou nejen světoznámé značky a velká návrhářská jména, která známe ze stránek společenských magazínu. Móda je také řemeslo. A právě tento dokument ukazuje ty, kdo dodnes nejrůznější typy řemesel pomáhají udržovat. Ať už je to šperkař z Bombaje, nebo odlévač zvonů v Normandii.