Móda

#VogueVerdict: Tobias a jeho toxický koncentrát Schuberta

Nová kapitola, anebo rovnou nová éra? Tobias Schubert zahodil přívlastek equipment a představil skromnější, o to však autorštější kolekci. 
„Oh my god, not these shoes again!“ Je neděle dopoledne, do MBPFW zbývá už jen týden a Vogue digital tým je ve studiu, kde natáčí #VogueCSCards. Začínáme s Tobiasem a jeho hybridními kopačko-lodičkami. Když se je snažím obout modelovi, jedna z asistentek do úplného ticha zahlásí onu OMG větu z úvodu. Hned nás to navádí k otázkám typu: „Ale vždyť tentokrát to má být jiné, ne?“ Šaty na ramínku — jako by nám odpovídaly. Jsou z sice z tradičního elastanu, ale chybí jim klasický equipment potisky, navíc mají kožešinové vsadky, které spolu s jejich barvou připomínají look Yettiho v nukleární době. No dobře, uvidíme.
Na přehlídku Tobiase jsem byl nejvíc zvědavý. A naplnila moje očekávání. Tobias, zdá se, odhlédl od davu fanoušků nosících jeho merch, aby se zaměřil na poctivou designérskou práci. A přemýšlel nad střihy, estetickými pojítky, stylingem, charaktery i potisky. Všechno ladil jako skládačku a vycházel ze svých myšlenek, daleko niternějších. Některé kusy nesou označení toxic equipment. Autor tak odkazuje k nezdravě obsedantní fitness kultuře, o které mluvil v mnoha rozhovorech. 
Jeho série postav je díky těmto osobním vzkazům daleko kontrastnější i komplexnější. Není naplněná variacemi jednoho a toho samého, není ani odbytá. A na členitosti jí přidává i část přehlídky — s Mia Moore či Tomášem Máčikem. Pro první přehlídku zamýšlel Tobias vytvořit virtuální zážitek. V té čtvrté se vrátil k poctivosti vyprávění. Dobře udělal.