Móda

#VogueVerdict: MBPFW, den první. Proč jeden řezník z metaverse nestačí? A taky večerní přehlídka, kterou nikdo neviděl

Nadějný Tobias z UMPRUM, který hledá zkratku k úspěchu, a Dominika Kozáková, zapadnuvší ve večerním programu, spolu s venezuelským návrhářem – první den MBPFW byl o překvapeních z nečekaného. 
Foto: Alexander Bel
TOBIAS EQUIPMENT
Foto: Alexander Bel
TOBIAS EQUIPMENT
První přehlídka prvního dne přináší mnohá očekávání. Je to ten Tobias Schubert? Ano, ten Tobias Schubert z UMPRUM. Jeho jméno si z úst do úst předávají ti, kteří vyhlížejí talenty. Asi nějak takhle: 

„Ten Tobias, byl u Liběny, co? Jo, jo. Říkala, že zpočátku nevěděla, co od něj čekat. Jo, jo. Aha, ale teď přestupuje do ateliéru k Pavlovi… Ehm, teda k Mirovi, že? Jo, Jo.“ 
Ze strany organizátorů to bylo důmyslné řešení, předhodit ho lačnícím influencerům a znuděným novinářům jako prvního. „Ať jedí studenty!“
Před show ještě sbírám pár postřehů od kolegů. Shodujeme se na tom, že jeho předešlá show v rámci Van Graaf talent měla zajímavý, skoro až kostýmní twist. U studentů mi to nevadí, fantazie by ostatně měla být jejich pracovním nástrojem, takovým skalpelem, kterým přeříznou současnost vedví a najdou si svou vlastní cestu. 
Foto: @arturkoff
TOBIAS EQUIPMENT
Foto: @arturkoff
TOBIAS EQUIPMENT
Foto: @arturkoff
TOBIAS EQUIPMENT
Takový proces může být náročný, zdlouhavý a pomalý. Je jen pro vytrvalé, ale onen vytrvalý za něj může sklidit mnoho a mnoho úspěchů. Tahle dlouho vracející se investice však, zdá se, není nic pro Tobiase. Ač jsou jeho jednotlivé kreace, nápady a impulsy opravdu neuvěřitelně osvěžující, jako celek tato kolekce bohužel působila průměrněji. Variaci přiléhavých kompletů spolu se zcela tendenčními tvary skoro připomínajícími produkci oděvních řetězců nepomohly ani ručně malované motivy od Dominika Řezníčka.      

Když si znovu projíždím Tobiasův Instagram, tak se ptám, kam se třeba poděl střih Cyber Coat+? Proč se Tobias rozhodl přivést k životu jakousi ideu vlastní značky, v jejímž rámci bude širšímu publiku nabízet tyhle snadno nositelné produkty? Proč se raději ještě víc neponořil do delikátních vizí? 

Potřebuje to? Pospíchá někam? Bude zakládat rodinu a živit patnáct dětí? V dnešním světě je představa snadného a rychlého úspěchu zrádná. Podráží nohy i těm připraveným. Instagram bites ale nikdy nenahradí hloubavou práci. 
Závěrem se na přehlídce projely dvě motorky s řidiči zahalenými v blikajících maskách jako ze Squid Game. Tečka v českých rozměrech progresivní, ale v menším prostoru štvanického skateparku spíš dusila. A jako druhé finále, jakési kostýmní nastudování řezníka z metaverse. Až v tu chvíli se mi otevřely oči. V mobilu mám dvacet pět fotek tohohle posledního outfitu. I když by to bezesporu bylo náročné, na tomhle měl Tobias postavit svou první sólo autorskou přehlídku úplně celou. Vždyť i ti největší světoví tvůrci prodávají masám komerčnější variace skrze ostré catwalkové stylingy. Myslím, že by Štvanice takových řezníku snesla víc, jeden zkrátka nestačil. Ale fantazie snad taky umírá jako poslední. 
Foto: Alexander Bel
Oblečení, Dominika Kozáková; tenisky, Converse.
Foto: Alexander Bel
Dominika Kozáková
Večer měl alespoň dle programu patřit Dominice Kozákové. Jenže pozvání se zřejmě nedostalo do rukou těch, z nichž by mohla Dominika těžit. Ještě večer a i následující den ráno aktualizuji instagramový feed, jen abych zjistil, že nikdo z relevantních influencerů či novinářů na show nebyl, nebo z ní alespoň nic nesdílel (což je dost podezřelé). Nic nenacházím ani na profilu samotné Dominiky, a tak se zdá, že její show zcela zapadla. Známá, co se tou dobou vrací z pozdní tenisové lekce, mi ale volá se slovy: „To je divný, tady jsou teda děsně average dressed people.“ Večer asi patřil klientům nějakého ze supporting subjektů MBPFW, říkám si v duchu a přestávám si vyčítat, že jsem zůstal na zahradní sešlosti u vína. 
Foto: @arturkoff
Dominika Kozáková
Foto: @arturkoff
Dominika Kozáková
Foto: @arturkoff
Dominika Kozáková
Photo & Creative concept: Alexander Bel
Video: Viktoryia Vaitusionak
Styling: Magda Žůrková
Model: Tereza (Pure Model Management)
Make-up: Lucie Janků
Hair: Phil La Noiraude
Production: Kseniya Chudarova
Hair consultant: Klára Doležalová
Se
phora CZ team: Monika, Karolina
O make-up se postarala Lucie Janků a tým Sephora s produkty: 
Look for Tobias: TARTE COSMETICS – Shape Tape Concealer, 720 Kč;  SEPHORA COLLECTION Face Shimmering Powder, 395 Kč; FENTY BEAUTY – Eaze Drop‘ Lit, 940 Kč; RARE BEAUTY – Stay Vulnerable Cream Blush, 640 Kč; RARE BEAUTY – Stay Vulnerable Liquied Eyeshadow, 610 Kč; Pat McGrath LABS – Mothership VII Eyeshadow Palette Divine Rose, 3 390 Kč; BENEFIT COSMETICS – 24-Hour Brow Setter, 810 Kč.
Look for Dominika: Tarte – Shape Tape Concealer, 720 Kč; HUDA BEAUTY – Wild Obsessions Eyeshadow Palette, 840 Kč; BENEFIT COSMETICS – 24-Hour Brow Setter, 810 Kč; SEPHORA COLLECTION – Rouge Is Not My Name, 390 Kč.