Doplňky

Zapomeňte na ponožky v sandálech. Rihanna nosí už jen ponožky

Jak zaujmout v záplavě avantgardní obuvi? Stačí se zeptat těch nejpovolanějších, jako je třeba Rihanna. Té kupříkladu stačilo vyrazit si v ponožkách. Jenom.
Foto: Robert Kamau
Rihanna
Paparazzi před pár dny zachytili Rihannu, jak opuští Carlyle Hotel na Manhattanu. Na sobě má teplákovku Awake NY a na nohou nic víc než to, co na první pohled vypadalo jako basic ponožky z Uniqlo. Je víc než jasné, že tuhle fotku někdo použije coby důkazní materiál, že móda už se asi definitivně zbláznila. Ale kdo Rihannu skutečně sleduje, ví, že bosý okamžik musel dřív nebo později přijít. Stojí za ním její dlouhodobá posedlost obuvními bizarnostmi – vzpomeňte si třeba na kozačky Miu Miu, které evokovaly tak trochu kalhotky tanga (jen byly na nohy) a nasadila je Irina Shayk, roztahováky prstů od Sportmax, které vynesla Kylie Jenner, nebo lodičky Louis Vuitton s oddělenými palci, v nichž si vyšla na přehlídku Sophie Turner. Móda prostě, co se obuvi týče, hledá stále nové hranice a dál je posouvá. A tak není divu, že vyrazit si ven jen v ponožkách bude třeba jednou nová černá.
S výjimkou Jacoba Elordiho a Shawna Mendese, kteří si to po chodnících v Beverly Hills vykračují bosky, je jen málo těch, kterým by vyrazit ven v ponožkách prošlo. Přece jen ulice v centru města je něco jiného než resort na Bahamách s čistými písečnými plážemi, které přímo vybízejí, abyste se zuli. Vyrazit si ven v ponožkách (nebo aspoň v kozačkách Bottega Veneta za 800 liber, které vlněné ponožky připomínají) je příznačné pro signalizování vlastního statusu: Je totiž jasné, že pokud to uděláte, neplatí pro vás stejná společenská pravidla jako pro ostatní. Rihanně nahrává i fakt, že není nikdy od auta s řidičem dál než na pár kroků a ještě ji doprovází svita asistentů s deštníkem. 
Trend tzv. ugly shoes (ošklivé obuvi) se rozšířil natolik, že už ani sami designéři nevědí, jak ještě šokovat. Většinou jde o jakousi estetizovanou formu ošklivosti jako v případě balonkových heels od Loewe nebo Croots (velkých žlutých boots z kolaborace MSCHF a Crocs), které vynesla velmi nečekaně nepřítelkyně Crocs číslo jedna Victoria Beckham. Možná že i díky těmhle groteskním kouskům si naše oko na podobně rozkošné obludnosti zvykne. A právě proto potřebujeme někoho, jako je Rihanna, aby se vydal ještě dál za hranici přijatelnosti a překročil ji. Přece jen nikoho už dnes nebude šokovat, když vyrazíme ven v „kontroverzních“ sportovních mokasínech od New Balance nebo v Crocsech ověšených cingrlátky od Simone Rocha. Ale pár ušmudlaných ponožek je možná právě to, co stačí na vyvolání (aspoň malého) skandálu.
Necháme na vás, jestli to zkusíte jako Rihanna, nebo si nazujete boty. Níže se můžete inspirovat těmi nejkomfortnějšími a stylovými ponožkami.
Článek vyšel původně na vogue.co.uk